Tidligere denne måneden tok en post på Facebook om mobbing og rasisme i Lillesand fart på sosiale medier, hvor en storesøster forteller om hendelser som hennes småsøsken har opplevd.
Saken har ført til drapstrusler og underskriftskampanjer, og fått nasjonal oppmerksomhet. I de siste dagene har flere aviser omtalt posten og konflikten rundt, men med ulik praksis rundt identifisering.
Mens NRK, Fædrelandsvennen og Lillesand-Posten identifiserte søsteren som postet innlegget, valgte TV 2 å anonymisere henne.
TV 2s artikler tar også tak i de forskjellige hendelsene, og belyser begge sidene av den komplekse saken.
I tillegg har de lagt til en kommentar fra nyhetsredaktør Karianne Solbrække nederst i saken om hvorfor de har valgt å omtale saken.
– Sto ovenfor et dilemma
Til Medier24 forteller Solbrække at dette er en type sak de vanligvis ikke skriver om.
– Dette var en sak som ikke bare lever sitt eget lille liv, men ble enormt stor. Den treffer spesielt unge, og er blitt spredt og kommentert voldsomt, sier hun.
Solbrække forteller at de sto ovenfor et dilemma, om de i det hele tatt skulle omtale saken.
– Skulle vi gå inn i dette, nøste i hva som er fakta, med den risikoen at det fører til indirekte identifisering, eller skal vi la være?
Solbrække var aldri i tvil om de skulle anonymisere personene i saken, men heller om de skulle lage saken.
– Det var av hensyn til de sårbare barna i saken. Men jeg visste også at vi indirekte identifiserte dem ved å i det hele tatt skrive om det, erkjenner hun.
TV 2 intervjuet personer på begge sider av konflikten, og forsøkte å nøste opp i noen av anklagene, og vise at det var flere sider av saken.
– Intensjonen med saken er ikke å henge ut de unge. Intensjonen er å gi en «wake up call» til de som deler og kommenterer. At de må huske på at det i slike saker er minst to sider, sier Solbrække.
– Dette er en sak hvor det har kommet grove trusler mot barn og foreldre, hvor det er kommet et krav om at rektor må gå av, og en innsamlingsaksjon. Dette er plutselig ikke en liten konflikt i et ungdomsmiljø, det er en aksjon hvor store deler av Norge er med.
Solbrække mener det for journalister er verdt å dvele litt ved denne saken.
– Nettopp fordi vi står ovenfor slike fenomener mer enn aldri før. Konflikter vi i utgangspunktet ikke ville laget journalistikk på, blir så store og trykket blir så stort, at det er vanskelig.
– Løpet er kjørt med å anonymisere
Lokalavisen Lillesand-Posten valgte å identifisere søsteren i sin første sak. Redaktør Thor Børresen forteller til Medier24 at de jobbet med denne saken allerede i høst.
– Søstrene tok kontakt med oss, og vi jobbet med en sak om problematikken, og hentet inn en god del informasjon. Vi fikk se både video, bilder og lydopptak. Vi hadde god kjennskap til konflikten, men vi kom ikke helt i mål, forklarer han.
Da innlegget på Facebook tok fart og spredte seg, følte ikke avisen at de hadde noe valg angående identifisering.
– Da var løpet på en måte kjørt med å anonymisere. Om vi hadde anonymisert henne, hadde det likevel vært spredt i nærmiljøet og også nasjonalt. Med 5000 delinger på sosiale medier, kan man plutselig ikke gå tilbake og være anonym i saken, sier Børresen.
Avisen møtte også problemer, da de hadde linket til Facebook-innlegget, der flere mindreårige var identifisert.
– Det var veldig problematisk. Da vi ble gjort oppmerksom på det, fjernet vi linken. I ettertid har vi linket igjen, da navnene er blitt fjernet, forteller Børresen.
Avisen har også intervjuet foreldre på den andre siden i konflikten, og som står utenfor, men har andre relaterte historier.
I tillegg har de intervjuet en gruppe på 13 ungdommer som var involvert i konflikten. De har alle blitt anonymisert.
– Hvis vi identifiserer foreldrene, identifiserer vi også barna. Og vi vet at enkelte har fått trusler, og at støttespillere i saken har lagt ut navn og opplysninger i sosiale medier, sier han.
– En byll
Børresen forteller at saken har vært fryktelig vanskelig.
– Men jeg tror lokalsamfunnet har godt av at det ble stukket hull på en byll, selv om det betyr at det kommer frem mye som man må ta tak i.
Han sier avisen både har fått positive og negative reaksjoner på sakene.
– Dessverre er vi blitt kontaktet av mange som har historier å fortelle, og vi ser at det er mange barn i Lillesand som ikke har en god hverdag.
Han forteller at de også har mottatt flere meldinger om å svare på TV 2s sak.
– Det er grove krenkelser i sakskomplekset som TV 2 ikke har tatt tak i. Men det er ikke oss mot TV 2 i denne saken. Det er ikke slik at den ene har rett og den andre feil, sier Børresen.
Nyhetsredaktør Solbrække svarer på kritikken fra Børresen:
– At TV 2 ikke har tatt tak i dette, blir feil å si. Vi har gjort grundige undersøkelser. På grunn av redaktøransvaret og vårt ansvar overfor ungdommene, har vi valgt ikke å publisere all informasjon vi sitter på - og det gjelder for flere av sidene i saken.
NRK avventet noen dager
NRK Sørlandet valgte å bruke fornavn og et bilde av søsteren, da de omtalte saken.
Distriktssjef for NRK Sørlandet, Morten Rød, forteller at de gjorde flere vurderinger rundt publisering.
– Vi diskuterte det og mente at det var riktig. Vi valgte å bare bruke fornavn, men mente det ikke var riktig å anonymisere helt, da saken var så stor og offentlig, forteller han til Medier24.
– Da vi så at saken ble publisert i Lillesand-Posten avventet vi i utgangspunktet. Men etter et par dager hadde saken vokst seg ganske stor, i tillegg til at kommunen kom med en pressemelding om saken. Da var den blitt så stor at vi følte det var riktig, sier Rød.
I tillegg til en sak om søsterens post, med tilsvar fra kommunen, har NRK Sørlandet også publisert en sak hvor de ser på det store bildet, og hva som skjer når slike saker blir så store.
– Det var også viktig for oss å ikke hive oss på dette før vi hadde undersøkt på egenhånd. Vi så tidlig at det var et stort omfang, og det er en kjempevanskelig sak å gå inn i, sier Rød.
NRK linket ikke til Facebook–innlegget og har i sin andre sak konfrontert søsteren med hennes offentliggjøring av navn i innlegget.
VG er én av flere riksaviser som ikke har omtalt saken. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sier til Medier24 at i det hektiske nyhetsbildet i forrige uke, hadde de ikke mulighet til å følge opp saken inngående.
– Dette er årsaken til at vi per nå ikke har omtalt den, en vurdering vi gjør fortløpende med en rekke saker, og som også kan endre seg, sier hun.