En mann i 50-årene, ansatt ved Det Norske Veritas, ble mandag varetektsfengslet i fire uker og siktet for spionasje.
I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen.
Mediene har fulgt saken tett, men så langt er det kun TV 2 og Aftenposten som har valgt å identifisere mannen av de seriøse mediene.
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 sier det ikke er noen ny linje i TV 2 å «være først med identifisering», men:
– Alvorlighetsgraden i siktelsen er hovedargumentet for hvorfor vi har identifisert. Han er siktet for å ha solgt hemmeligheter til russisk etterretning og har erkjent å motta penger for det. Vi er svært forsiktige med å identifisere i straffesaker på et så tidlig stadium, så dette er en sjelden avgjørelse for oss.
– Svært alvorlig siktelse
Nyhetsredaktøren sier de har tatt mange runder før de falt ned på å ta avgjørelsen.
– I Vær varsom-plakaten står det at det kan være riktig å identifisere hvis identiteten eller rollen i samfunnet har en tydelig relevans for det som omtales - også hvis det har skjedd over tid. Så vidt meg bekjent er det første gang straffeloven §124, med 15 års strafferamme, tas i bruk. Det er en spesielt alvorlig siktelse, forteller hun til Medier24.
For TV 2 handler identifiseringen om flere ting - blant annet fordi ting kan tyde på at han har hatt en viktig rolle i forskjellige prosjekter der norske selskaper har vært involvert. Dessuten er jobben, bakgrunnen hans og utdannelsen spesielt relevant sett opp mot siktelsen.
– Vi ønsker å gi publikummet vårt et tydeligere bilde av hans kompetanse. Når han i tillegg har innrømt noen forhold, mener jeg det er riktig å identifisere han, selv om han nekter straffskyld.
– Dette er spesielt
Hun legger til at det i en så stor og alvorlig sak kan identifisering være med på at ikke andre i miljøet rundt vedkommende blir mistenkeliggjort.
– Kunne man fulgt denne saken tett også uten å identifisere?
– Ja, det kan man gjøre og det finnes ingen redaktørfasit her da hver sak vurderes fra gang til gang. Identifiseringen gir oss også en større mulighet for å få inn ny opplysninger som gjør at vi kan bidra til å ivareta rettssikkerheten hans.
– Er det vanlig at dere går så raskt ut?
– Jeg kan nesten ikke huske at vi har hatt en sak i min tid der vi har vært så tidlig ute med å identifisere, så dette er spesielt. Og ikke et uttrykk for en ny linje i TV 2, men dette er noe av det mest alvorlige man kan bli siktet for i Norge - og det er stor offentlig interesse, sier Solbrække.
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten forklarer i deres sak hvorfor hun har tatt valget om å identifisere:
«(..) Vær Varsom plakaten vektlegger at det kan være berettiget å identifisere dersom den omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales og dersom handlingene er gjentatt over tid. Aftenposten har vektlagt siktelsens alvorlighetsgrad. Mannen er siktet for å ha solgt hemmeligheter til en russisk etterretningsoffiser mot et «betydelig» beløp. Det er første gang straffelovens paragraf 124 med 15 års strafferamme tas i bruk. I tillegg har vi vurdert den ledende rollen han har hatt i prosjekt der flere store norske selskaper deltatt. Identiteten og jobben er relevant for saken. Den siktede innrømmer også noen faktiske forhold, selv om han nekter straffskyld».
VG avventer
Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG forteller at det ikke er noen enkel avgjørelse å identifisere så tidlig. De har likevel valgt å lande på at de venter.
– Identifiseringsspørsmål er alltid vanskelige og her har vi veid ulike hensyn. Det er en svært alvorlig siktelse, og retten har valgt å varetektsfengsle siktede. Samtidig har vi enn så lenge lite innsikt i saken, den er på et tidlig stadium og selv om siktede har erkjent flere forhold, nekter han straffskyld. Dette er noen av forholdene som gjør at vi har landet på å avvente identifisering mens vi jobber for å få mer informasjon.
Håndlykken forteller at de jobber videre med saken og vil kontinuerlig vurdere å se på om de vil falle på en annen avgjørelse.
– Vi vil vurdere spørsmålet om identifisering fortløpende.
Redaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK Direkte opplyser til Medier24 at de også så langt har valgt å ikke identifisere.
– Identifisering vurderes fortløpende. Men vi bør internt ha en tilstrekkelig oversikt over saksforholdet før vi tar stilling til dette, skriver han i en SMS.
Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra forsvarer Marianne Darre-Næss om en kommentar, men hun har ikke besvart våre henvendelser så langt.