En mann ble tirsdag morgen skutt på Bislett i Oslo.
En mann ble tirsdag morgen skutt på Bislett i Oslo.

Derfor publiserer mediene videoer av skytedramaet i Oslo

Store medier som VG, Nettavisen, Dagbladet, TV 2 og NRK har alle publisert videoer av den dramatiske hendelsen på Bislett i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen ble en mann skutt av politiet i Oslo, etter at han gikk til angrep med kniv. Mannen døde senere av skadene. Flere medier har publisert videoer av hendelsen, men med ulik grad av sladding og grafisk innhold.

Nettavisen er mediet som hittil har vist mest, og i videoene ser man at mannen blir påkjørt av politiet, at han prøver å ta seg inn i politiets kjøretøy, og lyden av skuddene.

Nyhetsredaktør Charlotte Sundby sier dette til Medier24 om publiseringen:

– Dette er en alvorlig og dramatisk hendelse som skjedde på offentlig sted på åpen gate i Oslo med mange mennesker til stede. Vår journalist var til stede og dokumenterte det som skjedde med bilder og video, sier Østby Sundberg til Medier24.

– Vi har valgt å sladde videoen for at han ikke skal være gjenkjennbar.

– Hendelsesforløpet har nyhetsinteresse

VGs breaking-sjef, Robert Simsø mener det er viktig å fortelle publikum om hva som har skjedd og skjer i den dramatiske situasjonen.

Selv om også VG har lagt ut video av situasjonen, har de ikke publisert levende bilder av øyeblikket der mannen blir truffet av politibilen.

– Vi har tatt bort de mest grafiske tingene, og tenker at det har nyhetsinteresse at vi nå forteller om hendelsesforløpet, når det er så mye usikkerhet om hva som skjedde, sier Simsø til Medier24.

Og fortsetter:

– Jeg registrerer også at spesialenheten er koblet på saken, og mener det har nyhetsverdi at vi nå publiserer dette.

Assisterende generalsekretær i Redaktørforeningen, Reidun Kjelling Nybø kan ikke se at mediene har gjort noen store presseetiske overtramp.

– Det viktigste spørsmålet man må stille seg før man publiserer er om det kan identifisere. Spesielt så kort tid etter at det er skjedd. Jeg kan ikke se at vedkommende er identifisert gjennom de bildene og videoklippene jeg har sett så langt, sier hun til Medier24.

– Det blir for sterkt

– Hva er grunnen til at dere har klippet ut øyeblikket når mannen blir truffet?

Vi kjenner ikke mannens tilstand nå. Han er fraktet til sykehus, og politiet sier han er blitt skutt av dem. Det er en vurdering vi tar. Det er altfor tidlig å publisere dette nå, om vi noensinne kommer til å gjøre det.

– Vi trenger ikke vise dette. Vi synes det blir for sterkt å gjøre det i en så tidlig fase, av hensyn til seerne.

– Hvordan dekker VG saken nå?

– Nå er alle på saken. Videoen viser at det har vært et enormt stort drama, og dette vil bli viktig for oss i dag, og det blir veldig interessant å se hva som kommer ut av dette de neste dagene, sier Simsø.

NB: Intervjuet med Robert Simsø ble gjort før politiet opplyste om at mannen var død.

Dagbladet sladder mannen

Dagbladet har også publisert en video fra en tipser, som filmet hendelsen.

Avisen har valgt å sladde hele mannen i videoen. Redaksjonssjef i Dagbladet, Mathias Ytterstad, sier til Medier24 at de gjør løpende vurderinger i saken.

– Her, som i alle nyhetssaker, tar vi alle presseetiske forbehold, og er forsiktige med å vise det mest grafiske. Samtidig er det viktig å vise virkeligheten i forbindelse med en slik sak.

Han legger til de har valgt en heldekkende sladd av flere årsaker.

– Det er i første omgang for å få videoen raskt ut. I tillegg ønsker vi å være på den sikre siden, og unngå å vise gjenkjennbare karaktertrekk, sier han.

TV 2 Nyhetene har på sin side publisert en leservideo som viser øyeblikket da mannen blir kjørt ned av politibilen og ligger på panseret.

Mannen er sladdet, og TV 2 kutter videoen før vedkommende blir skutt.

TV 2s nyhetssjef Fredrik Kirkevold beskriver saken som svært alvorlig.

– Det er et enormt informasjonsbehov i en slik sak og det er det pressens oppgave å informere godt og riktig. Vi har valgt å publisere videostrekkene for å best mulig opplyse om hva som faktisk skjedde. Bildene dokumenterer hvor dramatisk og alvorlig situasjonen var, sier Kirkevold til Medier24.

Og legger til:

– Vi er opptatt av presseetikk, særlig i en så tidlig fase. Vi har ikke brukt nærbilder og vi har sladdet mannen. I tillegg har vi advart seerne våre om at det er sterke bilder.

Fagredaktør i NRK Nyheter, Marius Tetlie, forteller til Medier24 at de mener det er relevant å publisere videoene.

– Vi har publisert videoer av hendelsen fordi vi mener det dokumenterer en særdeles dramatisk situasjon i full offentlighet på gaten i Oslo. Videoene danner et inntrykk og gir en beskrivelse av hva som skjer, sier Tetlie til Medier24.

Han legger til at NRK har valgt å ikke vise klippet hvor politiet løsner skudd.

– Vi vet at utfallet av det ble tragisk, og vi mener vi beskriver situasjonen som endte med at politiet måtte løsne skudd, og da heller klippe vekk det øyeblikket, sier Tetlie.

Powered by Labrador CMS