Nødetatene på stedet. Under presseningen i bakgrunnen står politibilen som var involvert i hendelsen.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KOMMENTAR:
Er nærbilder av mennesker i krise noe allmennheten må få se AKKURAT NÅ?
«Nettavisens journalist filmet skytedramaet i Oslo og sikret viktig dokumentasjon. Men publiseringstidspunktet er det all grunn til å kritisere», skriver Kristine Sterud.
Det ligger nok i ryggmargsrefleksen til de fleste av oss journalister: Ramler du over en ulykke eller en pågående politiaksjon gjør du to ting. Du varsler desken og flekker opp kameraet for å dokumentere det som skjer.
En journalist fra Nettavisen gjorde nettopp det. Og har nå fanget viktige, dramatiske og historiske bilder fra en politiaksjon i Oslo.
En mann løper i bar overkropp rundt i gata. Han har en stor kjøkkenkniv i hånda. Politiet er på stedet, og prøver å stanse mannen ved å kjøre mot ham. De treffer og han går i bakken. Han reiser seg, og politiet kjører mot ham igjen. Mannen hopper unna.
«Jeg vet han løp etter en dame», sier noen i bakgrunnen.
Journalisten beveger seg og kameraet rister. Jeg som ser på hører et dunk. Og noe som høres ut som seks kjappe skudd.
Når journalisten igjen vender kameraet mot hendelsen er politibilen kjørt i veggen, mannen med kniv er ute av syne, men ligger trolig på bakken bak bilen. Journalisten beveger seg noen meter nærmere, men er fortsatt på god avstand. Heldigvis, for vi aner ikke om situasjonen er over.
Å filme og dokumentere hendelsen fra trygg avstand er helt riktig. At Nettavisen publiserer videoen så tidlig i en uavklart situasjon er helt feil.
For samtidig som de andre mediene sender meg pushvarsel om at situasjonen er uavklart, at politiet ikke vet om det er flere med våpen eller flere som er skadet, sender Nettavisen meg et push. Med en advarsel om at det er sterke inntrykk, får jeg beskjed om at video av hendelsen er lagt ut for allmenheten.
Mannen er i krise. Selv om ansiktet er sladdet, er kanskje de mest dramatiske minuttene av livet hans kringkastet på internett.
Kort tid senere skal det vise seg at det også var blant de siste minuttene av mannens liv.
Og det er dette jeg reagerer på: Hvilke vurderinger tok Nettavisen da de la ut videoen? Var det spenningen over å ha unikt materiale og iveren etter å være først som trigget push-knappen? De vet en mann er skutt og sendt til sykehus, men politiet har ikke sagt noe om tilstanden hans.
Jeg håper virkelig at ingen familiemedlemmer, venner, naboer eller andre pårørende har sett videoen før de får vite at en de kjenner er død.
– Vi har valgt å sladde videoen for at han ikke skal være gjenkjennbar, mener nyhetsredaktør Charlotte Sundby til Medier24.
Vi får høre av innsatsleder på stedet at mannen forsøkte å angripe politiet. Hvilke vurderinger politiet har gjort og om de handlet riktig eller ei er ikke opp til meg å bedømme. Mediene skriver at spesialenheten for politisaker er koblet inn - det skjer alltid når politiet løsner skudd.
Selv om det er sjeldent politiet i Norge skyter, så skjer det fra tid til annen. Flere ganger med dødelig utfall. Det er selvsagt at saken skal etterforskes, og at mediene med et kritisk blikk skal følge saken tett fremover.
Allerede kommer sakene som perler på en snor: Død knivmann tidligere dømt, skriver VG. Dette er mannen som ble skutt og drept av politiet, skriver TV 2. Dagbladet finner frem bilder fra da mannen truet med kniv i 2019. NRK sier på TV at mannen tidligere er dømt til tvungent psykisk helsevern.
Både motivet til mannen, hvem han er og om dette kunne vært forhindret, hva som egentlig skjedde og politiets rolle i det hele skal og må gjennomgås. Av både politiet og media. Og her vil all video fra stedet være vesentlig dokumentasjon.
Jeg håper journalisten som filmet får god oppfølgning av redaksjonen sin om han trenger det. «Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.», står det i Vær Varsom-plakaten. Husk at journalister også er mennesker, vil jeg gjerne legge til.
Det er både riktig og viktig å publisere videoer og bilder fra hendelsen i dag, og dokumentere utviklingen i saken.
Men underveis når det er pågående, uavklarte hendelser, må dere faktisk ta en ekstra runde på desken: Er nærbilder av mennesker i krise noe som allmennheten må få se AKKURAT NÅ?
———————————————-
Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.