Klubbleder i Aftenposten, Kristjan Molstad, Klubbleder i VG Jørgen Braastad og konserndirektør for HR og kommunikasjon i Schibsted, Mette Krogsrud

Schibsted gjeninnførte «bonuser» for toppledelsen etter lønnsoppgjøret: Klubben er ikke fornøyd

Etter å ha kommunisert at ledelsen suspenderte den variable lønnen i korona-året, ble ordningen skrudd på like før jul. Samtidig fikk de ansatte en ekstra fridag. – Sender feil signal, sier klubblederne.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I mars i fjor bestemte Schibsted-styret at toppledelsen sin «bonus-ordning» skulle settes på pause som følge av korona-pandemien. Det ble samtidig bestemt at utbyttet for 2019 skulle skrotes. Mediegiganten hadde foreslått et utbytte på 2 kroner per aksje, totalt 477,3 millioner kroner, for 2019.

Avgjørelsen ble tatt på styremøte 24. mars. Allerede dagen etter, holdt Kristin Skogen Lund et digitalt allmøte for alle ansatte, som ble lagt ut på Youtube, hvor hun informerte om beslutningene.

«Vi vil fryse de fleste nyansettelsene og utsette ikke-tidskritiske prosjekter inntill videre. I tillegg, som en viktig del av kostnadsreduksjonen i selskapet vårt, er det besluttet at bonusprogrammet for ledelse for 2020 vil bli suspendert i sin nåværende form for nå», sa Skogen Lund i allmøtet.

– Blir fort dårlig stemning

Men like før jul, ble bonusordningen igjen skrudd på for topplederne. Det fikk NJ-klubbene i Schibsted til å reagere.

– Det handler ikke så mye om bonus eller ikke bonus. Men det blir feil at ledelsen sender et slikt signal og vil at hele konsernet skal være med, for så å skru på bryteren igjen, sier klubbleder i Aftenposten, Kristjan Molstad til Medier24.

– Problemet er hva man sa i mars og hvordan det ble brukt etterpå. Vi fikk beskjed om at ledelsen stoppet bonuser, og at vi alle nå skulle dra samme lasset.

Han forteller at det også ble brukt som argumentasjon under lønnsforhandlingene i høst.

– Vi ble fortalt at alle måtte bidra til dugnaden.

– Og når de da snur om og gjeninnfører bonusene etter det, blir det fort dårlig stemning. Men jeg regner med at det da blir en annen tone i lønnsforhandlingene nå, og at de ansatte da skal få lønn for strevet, forteller Molstad.

Han forteller at journalistene i Aftenposten vedtok en uttalelse på årsmøtet i februar, der de protesterte mot bonusordningen.

På allmøtet der de ansatte fikk beskjeden om at bonusene ble skrudd på, fikk de selv en ekstra fridag i julegave.

– Mange satte pris på den ekstra fridagen, spesielt etter et veldig langt år, men det kan ikke sidestilles med det at bonusene gjeninnføres, sier Molstad.

– Trenger heller pengene

Klubbleder i VG, Jørgen Braastad, mener kommunikasjonen har vært dårlig.

– Da vi hadde de utsatte lønnsforhandlingene i fjor høst, var vi allerede ute av «dalen», og hadde fått tilbake rekordtall innen digitale abonnenter og annonse. Dette er jo en av grunnene til at ledelsen får utløst den variable lønnen, det er fordi tallene var gode. Men når det nærmet seg lønnsoppgjør, ble det heller snakket om papirdød, og de pilene som gikk nedover, sier han til Medier24.

Braastad sier at mange satte pris på fridagen, men at det også var en mager trøst etter et år med hard jobbing.

– Det er ikke slik at avspaseringsbankene er tom etter fjoråret. For ansatte i turnus som har stått på gjennom hele fjoråret er realiteten at man har problemer med å få brukt opp avspaseringene man allerede har. Vi har fortjent mer enn en fridag, sier han.

Da årsresultatet kom i februar, var det klart at Schibsted til tross for krisen hadde hatt et svært godt år. For nyhetsmediene betød det ekstraordinære året en resultatøkning på 87 prosent.

– Hadde man bare tatt noe av de pengene, og heller gitt en bonus til de ansatte også, la de kjøpe seg noe hyggelig, som takk for den ekstra innsatsen, så hadde det betydd mere enn en dag på avspaseringskontoen, sier Braastad og legger til:

– Mine medlemmer trenger heller pengene.

– Tross alt kontraktfestet

Mette Krogsrud, konserndirektør for HR og kommunikasjon i Schibsted, sier til Medier24 at det ikke er snakk om en bonus-ordning, men variabel lønn.

– Dette er en kontraktfestet del av lederes totale kompensasjon. En del av ledelsen får fastlønn i tillegg til variabel lønn, som betales ut avhengig av prestasjon på økonomiske og andre strategisk viktige parametere for Schibsted. Dette er ikke således en vanlig bonus som betales ut utover kontraktsfestet kompensasjon, sier hun.

– Da krisen traff oss i fjor, ante vi, i likhet med de fleste i Norge, ikke hvordan dette ville treffe oss. Det så jo forferdelig ut, og vi opplevde ikke at vi hadde kontroll på sitasjonen.

– Vi ønsket å unngå permitteringer for enhver pris, noe vi etterlevde med noen veldig få unntak. Å suspendere den variable delen av lederlønnen var ett av mange tiltak vi igangsatte , fordi det på daværende tidspunkt så ut til at vi ikke kom til å nå de økonomiske målene som tilsier utbetaling av den variable lønnen, sier hun.

Mot slutten av året ble det tydelig at den finasnielle utviklingen gikk betydelig bedre enn forventet, og ledelsen og styret bestemte at det var urimelig å ikke skru på igjen den variable delen av lønnen i henhold til kontraktsfestede avtaler. Men utbetalingen ble på et lavere nivå enn året før.

I Schibsteds årsrapport for 2020, står det at konsernsjef Kristin Skogen Lund endte på en lønn på 5,461 millioner kroner, mot 5,677 millioner året før, en nedgang på 216 000 kroner. Den variable lønnen er gått ned fra 1,417 millioner til 890 000 kroner, men Skogen Lund har økt fastlønnen.

Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsted Media, hadde en lønn på 3,144 millioner i 2020, mot 3,352 millioner i 2019, som er en nedgang på 208 000 kroner.

– Kunne ikke forskjellsbehandle

Krogsrud avviser at suspenderingen ble brukt som et argument.

– Dette ble aldri kommunisert ut som et argument fra toppledelsen under lønnsforhandlingene. Og lønnen til alle ansatte ble justert opp i henhold til markedet under lønnsoppgjøret.

Til klubbenes ønske om bonus til de ansatte, sier Krogsrud at konsernet ikke har systemer for å få dette til på kort varsel og heller ikke en tradisjon for å utbetale bonus bredt utover kontraktsfestede avtaler.

– Schibsted er et digert konsern, med veldig mange juridiske enheter på tvers av land. Og vi vil ikke forskjellsbehandle, og gi noen deler av konsernet bonus, mens noen ikke kunne få, blant annet i Sverige, sier hun. Men alle ansatte fikk en ekstra feriedag.

Hun roser samtidig de ansattes jobb i annerledes året.

– Alle har gjort en formidabel jobb. Mange har sittet på hjemmekontor siden mars i fjor, det har vært tøft. Men vi har kommet oss gjennom dette sammen, og vi har nesten ikke permittert noen. Det har vært viktig for oss.

Powered by Labrador CMS