Jan Espen Kruse gikk direkte på Dagsrevyen fra den russiske byen Rustov-na-Donu 24. februar i fjor.

NRKs Jan Espen Kruse var i Russland da invasjonen startet

– Det var forferdelig dramatisk, sier den tidligere utenrikskorrespondenten til Medier24.

Publisert

I februar i fjor var NRKs tidligere utenrikskorrespondent, Jan Espen Kruse, på plass i byen Rostov-na-danu i Russland, på grensen til Ukraina.

Derfra fulgte han konflikten mellom Russland og Ukraina tett i dagene frem til Russland startet sin invasjon den 24. februar.

– Det var forferdelig dramatisk. Å vite at bare noen kilometer unna der vi var, så var krigen i gang, sier Kruse til Medier24.

– Men det var jo også veldig utfordrende å finne ut hva som skjedde, og rent personlig trodde jeg vel at det var snakk om trusler fra russisk side.

– Jeg tenkte det ville være så skadelig for Russland å gå i gang med en sånn krig, at det ville sitte langt inne å gjøre det. Selv om de visste at de ville bli utsatt for massive sanksjoner og tiltak fra vestlig side, så gjorde de det likevel.

Krevende arbeidsforhold

Kruse var også stasjonert som NRKs utenrikskorrespondent i Russland på 1990-tallet, da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

– Men det var dramatisk på en helt annen måte, sier han.

Med tanke på hvor mye forferdelig Russland selv har opplevd fra etter andre verdenskrig, opplevdes det «dramatisk og veldig tragisk» at de startet den største krigen i Europa siden nettopp andre verdenskrig, forteller han.

Kruse, som nå jobber på nyhetsdesken i NRK, forlot Russland i midten av september i fjor.

Han forteller om vanskelige arbeidsforhold for journalister i Russland.

– Russiske myndigheter gjorde det stadig vanskeligere å dekke det som skjer, med stadig nye lover som gjorde det vanskelig for utenlandske journalister å drive journalistisk virksomhet i Russland.

– Disse lovene førte til at både vanlige russere og eksperter, ble mer og mer redde for å ha kontakt med utenlandske journalister og uttale seg til dem.

– Propaganda i mediene

I mars i fjor ble han kalt tilbake til Norge i noen uker, på grunn av usikkerhet rundt nytt lovverk der man risikerte mange år i fengsel for å si noe som russiske myndigheter mente var feilaktig.

Kruse forteller at han til tross for usikkerheten, ikke følte seg utrygg.

Å dekke saken fra Norge sammenlignet med fra Russland, er vidt forskjellig, ifølge Kruse.

– Her har vi jo alle mulige kilder til informasjon. Situasjonen er helt annerledes i Russland, der var alle medier og kilder veldig ensrettet, med en stor grad av propaganda i mediene.

Powered by Labrador CMS