Øystein Lie (t.v) leder en av seriene i podkasten. Der møter han Svein Tore Bergstuen, Sveinung Uddu Ystad, Mona Grivi Norman, Kari Hesthamar og Trude Lorentzen.
Øystein Lie (t.v) leder en av seriene i podkasten. Der møter han Svein Tore Bergstuen, Sveinung Uddu Ystad, Mona Grivi Norman, Kari Hesthamar og Trude Lorentzen.

IJ lanserer egen podkast-kanal: – Skal gi et innblikk i hva som driver journalister

Institutt for Journalistikk (IJ) lager for første gang podkast, med serien «Journalistisk påfyll». Journalister fra NRK, VG og Trønder-Avisa bidrar.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en naturlig del av IJs utvikling, at vi er mer tilstede der folk er, fysisk og digitalt, sier IJ-leder Siri Skaalmo.

Det er frilansjournalist og fotograf Øysten Lie som leder den første serien på kanalen. Den heter «Slik jobber jeg», hvor Lie møter journalister som forteller om sitt engasjement og arbeid.

«Samtalene i podkasten gir et innblikk i hva som driver de forskjellige journalistene, og der de deler sine tanker bak hvordan de jobber», skriver instituttet i en pressemelding.

– Jeg tror mange liker podkast, fordi den dyrker samtalen, en samtale som gjerne kan gå hit og dit, men like ofte i dybden. At det er når mennesker møtes, at det utveksles ideer og erfaringer, sier Lie.

Han kaller podkasten en enkel og lavterskel lyttepost, der de skal gå i dybden på hva journalistikk egentlig går ut på.

Pandemien påvirker podkasten

Det er så langt laget fem podkast-episoder, før koronaen satte en foreløpig stopper for reisevirksomheten.

I podkastene møter vi tidligere NRK-er og nå frilanser Kari Hesthamar (gir tips om hvordan lage en god radiodokumentar), tidligere journalist og nå rådgiver Svein Tore Bergestuen (snakker om intervjuet), VGs Mona Grivi Norman (om gravejournalistikk), NRKs Trude Lorentzen (featurejournalistikk) og tidligere Dagbladet-journalist, men nå frontsjef i Trønder-Avisas Sveinung Uddu Ystad (video-fortelling).

Sistnevnte sier lyd ofte er viktigere en bilder.

– Skal du ha en live-sending, så er det aller viktigste å ha bra lyd. Jeg pleier å si at du nesten kan snu bildet opp-ned, men hvis lyden er dårlig så forsvinner de som skal se på, forteller Uddu Ystad.

IJ tester nye plattformer

- IJ skal være et sted der man kan hente kunnskap og inspirasjon til å lære mer. Ikke bare på kurs, men også ved at vi tilrettelegger for at flinke folk deler med hverandre. Derfor likte vi godt ideen om podkasten til Øystein der dyktige journalister forteller hvordan de jobber, sier leder ved Institutt for Journalistikk (IJ), Siri Skaalmo og tilføyer:

- IJ har de siste årene testet nye plattformer og kanaler for kompetanse, og lite gleder oss mer enn om lynkurs på YouTube, nettkurs eller en podkast som denne kan være med på å heve kvaliteten på norsk journalistikk, sier Skaalmo.

Powered by Labrador CMS