Pia Marie Lerseth (Inderøyningen), Britt Ingunn Maurstad (Storfjordnytt), Monica Aure Fallingen (Nyss), Øystein Øygarden (VTB) og Robil Røkke (Avisa Loftoten og Vestnesavisa) er alle opptatt av rekruttering.

Lokalavis­redaktørene er bekymret for rekruttering: – Hjelper lite å friste med vakker natur

Flere redaktører brukte LLA-landsmøtet til å diskutere utfordringer med rekruttering av journalister. Én redaktør opplever imidlertid det helt motsatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ÅLESUND): Under helgens landsmøte til Landslaget for lokalaviser (LLA) var ett av de store temaene rekruttering. Mange av lokalavisene i Norge forteller at de sliter med å rekruttere til nye stillinger.

Medier24 har flere ganger den siste tiden skrevet om lokalaviser som sliter mer rekruttering av journalister.

Også blant ledere og redaktører er antall søkere lavere enn for noen år siden.

– Fikk ingen søkere

Redaktør i Storfjordnytt, Britt Ingunn Maurstad, forteller til Medier24 at det har vært svært utfordrende. De søkte etter en ny journalist i fjor høst, da avisen skulle gå fra to til tre ansatte.

– Vi lyste ut en stilling som journalist en gang i høst, og fikk ingen søkere. Da vi lyste den ut en gang til, fikk vi én søker, som jeg kjente til fra før, og som vi ansatte, sier Maurstad.

Hun tror det bunner i fordommer mot lokalavisene.

– Mange mener det er ingenting å skrive om, at det bare er butikkåpning og nytt lekestativ, ellers er det dødt, og bare bassarer og kulturkonserter. Men det er så mye mer, det er minst like mye å grave i i et lokalsamfunn som det er i Oslo, sier hun og legger til:

– Utfordringen er at man ikke har ressurser på samme måte. Så det blir en ond sirkel hvor man biter seg selv i halen, sier hun.

Redaktør i Storfjordnytt, Britt Ingunn Maurstad.

– Måtte tenke utenfor boksen

Også hos avisen Inderøyningen merkes det at tilfanget av journalister er svært begrenset.

– Vi ser at det er en stor utfordring å få tak kvalifisert personell. Vi skulle gjerne hatt et mangfold av søkere å velge i, men konkurransesituasjonen er vanskelig, sier ansvarlig redaktør Pia Marie Lerseth.

For ikke lenge siden hadde avisen en stillingsannonse ute. Til slutt fant de en person, men de fikk ingen søkere med journalistisk bakgrunn.

– Vi måtte tenke litt utenfor boksen da vi ikke fikk inn søkere med relevant bakgrunn eller utdanning. Men vi har funnet en person som vi har tro på og som vi har sendt på Institutt for journalistikks START-kurs.

Kurset gir en innføring i journalistikkens verden for dem som skal jobbe med journalistikk, uten å ha erfaring.

– Det vi gi en pangstart for å komme inn i det etiske og grunnprinsippene i journalistikken.

– Hvor mye tid brukere dere på rekruttering?

– Nå jobber vi med å få inn nye frilansere, og da jobber vi med lokale ungdommer som har lyst og kan egne seg for den type virksomhet, svarer Lerseth og fortsetter:

– Jeg vil ikke si at vi bruker mye tid på det i en liten avis som Inderøyningen, men vi bruker tid på det.

– Har alltid vært vanskelig

Redaktør i Vest-Telemark Blad, Øystein Øygarden, sier til Medier24 at dette er en stor utfordring også for dem.

– Det ser man på hvor mange stillinger som ligger ute. Og man slåss mot alle, både de store og andre små. Og det hjelper lite å friste med vakker natur i Kviteseid, når det er fullt av andre aviser som kan skryte av det samme, sier han.

Han legger til at det også kan være utfordrende å få inn noen fra andre landsdeler, uten lokalerfaring.

– Man bruker lang tid på opplæring, og så kan de forsvinne etter et år. det er nesten lettere å få noen med lokal forankring og lære de å skrive.

Robin Røkke, aviseier og konstituert redaktør i Vestnesavisa, har også lignende erfaring.

Han forteller at dette har vært en stor utfordring for hans aviser i flere år.

– Jeg har jobbet i lokalavis-bransjen i snart i ti år, og det har alltid vært vanskelig å få tak i kompetente folk. Men vi har greid det, forteller Røkke til Medier24.

Han mener nemlig avisene må tenke litt annerledes.

– Vi har gjerne rekruttert folk som kommer utenfra mediebransjen. Man må tenke litt annerledes, lete og snakke med med folk, sier Røkke.

– Vi kan dessverre ikke tiltrekke oss folk med de høyeste vilkårene, men heldigvis er det fremdeles ikke det som driver de aller fleste journalister, sier han.

Redaktøren mot strømmen

Ansvarlig redaktør i avisen Nyss, Monica Aure Fallingen, har imidlertid ikke hatt like store problemer med sin rekruttering.

Hun tiltrådte i jobben før jul, og fryktet at det ville bli vanskelig å skaffe sin første journalist.

– Det første jeg skulle gjøre i jobben var å ansette en ny journalist. Jeg var forberedt på at det skulle vanskelig. Men vi fikk mange søkere med gode bakgrunner, og jeg hadde fem søkere inne til intervju. Jeg opplevde det motsatte av hva alle redaktører her har fortalt at de har slitt med, forteller hun til Medier24.

– Jeg ansatte en journalist som jeg veldig fornøyd med, og hun hadde en kjempesak med en gang hun begynte, legger Aure Fallingen til.

Nyss-redaktøren tror årsaken til suksessen er at avisen er såpass ny.

– Vi gjorde ikke noe spesielt for å rekruttere. Vi er nystartet avis, og er kanskje litt spennende og noe nytt. Her kan man være med å forme fra starten av, sier Aure Fallingen.

Powered by Labrador CMS