Sunnmørsposten har ikke brutt god presseskikk. Det konkluderte PFU med under onsdagens møte.
– Det er ikke uvanlig at en journalist ringer for en bakgrunnssamtale, og i løpet av samtalen sier de ønsker å sitere. Når man har avtalt sitatsjekken er det ikke tvil om at det ble godkjent at det ble tatt sitater, sier Gunnar Kagge.
– Her er Sunnmørsposten på helt trygg grunn, sier Kagge og mener det er tydelig at klager ønsker å styre avisens vinkling.
Han påpeker at klageren også fikk sendt hele sitatsjekken med tittel og vinkling.
Mener redaksjonen må vinkle selv
Utvalgets leder, Anne Weider Aasen, ville gjerne ha med i konklusjonen at klager ikke kan styre medienes vinkling.
Avisen var klaget inn for saken «- Romsdalsaksen kan gjøres undersjøisk» som de publiserte 11. juni.
Klager er Romsdalsaksen AS, ved daglig leder Jørn Inge Løvik. Han skriver i sin klage at Sunnmørsposten har prøvd å styre debatten ved å publisere redaksjonelle artikler, nyheter og øvrige innlegg som fremmer Møreaksen. Han klager inn avisen for brudd på Vær Varsom–plakatens punkt 3.7 om å gjengi meningsinnholdet korrekt.
«Samtidig har de ikke hatt noen redaksjonelle artikler om Romsdalsaksen, og alltid hatt kommentarer fra motpartene Statens Vegvesen og Møreaksen AS ved nyheter om Romsdalsaksen. Dette selv om denne saken har vært det heteste temaet i fylket siden 2016» skriver klager.
Dagen etter publisering sendte klager et leserinnlegg, og i følge klager tok Sunnmørspostens redaktør kontakt og ville publisere leserinnlegget, dersom det var ok å ta bort hans påstand om feilsitering.
«For meg var ikke det en veldig stor sak og aksepterte dette. Derimot var det overraskende at alt var fjernet fra den setninga og ut. Også mine spørsmål om journalisten og SMP sitt motiv for å konstruere en slik artikkel. Dette oppfattes som direkte sensur.»
Var klaget inn på to punkter
Han mener Romsdalsaksen blir fremstilt uten respekt for deres egenart og identitet som oversjøisk, miljøvennlig og flat trase for kryssing av Romsdalsfjorden, i strid med VVP 4.3. Han klager også inn avisen for brudd på punkt 3.3 om premiss for intervju.
Sunnmørsposten avviser påstanden om at avisen prøver å styre debatten ved å publisere artikler som fremmer Møreaksen. Avisen viser også til et stort antall redaksjonelle artikler om Romsdalsaksen siden høsten 2019.
Sunnmørsposten avviser også at innlegget fra klager ble sensurert, og skriver at de tok kontakt for å få korrekte fakta.
«I samtalen ble det vist til at han hadde lest og godkjent samtlige sitater, og også hadde fått mulighet til å omformulere sitat.»
Utvalget mener Sunnmørsposten har gjengitt meningsinnholdet i klagers uttalelser på en riktig måte.