Svein Brurås har sluttet som professor ved Høgskulen i Volda.

Mer bråk i Volda - Svein Brurås slutter som professor i protest

Den profilerte professoren i journalistikk går av etter konflikt ved Avdeling for mediefag, melder Khrono.

Publisert Sist oppdatert

Svein Brurås har sluttet som professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, melder Khrono.

Han forteller at årsaken er en konflikt med ledelsen på Avdeling for mediefag.

— Ja, eg kan stadfesta at eg har slutta som lærar ved journalistutdanninga i Volda på grunn av ein konflikt med instituttleiar, sier Brurås til nettavisen.

Han sa opp stillingen sin allerede i november i fjor, og sluttet 1. mars i år, forteller han.

Medier24 får opplyst fra Volda-ledelsen at Brurås opprinnelig skulle gå av med pensjon og slutte 1.august. Dette avviser Brurås.

Han ønsker ikke å si noe mer om saken til Medier24 - utover det han allerede har uttalt.

Brurås forteller også til Khrono at han har varslet Arbeidstilsynet om arbeidsmiljøet ved avdelingen, grunnet den pågående konflikten og uroen der.

– Det er fordi det finst fleire liknande konfliktar ved Avdeling for mediefag; fordi konsekvensane av dei arbeidsmiljøproblema som deler av staben opplever er så store, og fordi leiinga over tid har vist at ho er ute av stand til å gripa tak i problema, sier han til Khrono.

Instituttleder Hans Martin Dypvik sier til Khrono at han ikke kan kommentere saken.

— Når det gjeld saka til Brurås, så det er ei personalsak. Eg kan uttala meg om den dersom han opphevar teieplikta, sier Dypvik.

Brurås selv avviser at det er snakk om en personalsak. Det avviser også mediedekan Kate Kartveit overfor både Khrono og Medier24.

– Det er ingen som har reist en personalsak mot Brurås. Det er feil. Dette er en konflikt mellom han og instituttleder, og den er ferdigbehandlet i henhold til konflikthåndteringsreglene, sier Kartveit til Medier24.

Konfliktene og utfordringene med arbeidsmiljøet ved Avdeling for mediefag går tre år tilbake i tid - spesielt rundt dekanstillingen.

Det stormet spesielt på avdelingen fra sommeren 2019, etter at daværende dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn ble omplassert – grunnet store konflikter og problemer knyttet til arbeidsmiljøet på instituttet. Utfordringene ble avdekket i en ARK-undersøkelse.

Rotevatn søkte på nytt på jobben vinteren 2020, men fikk den ikke tilbake. I stedet valgte skoleledelsen å utlyse stillingen på nytt, og hun sa opp og fikk ny jobb som administrerende direktør i museene på Sunnmøre.

Kate Kartveit ble ansatt som ny mediedekan i 2020, og innrømmet overfor Medier24 før jul at arbeidet med å bedre arbeidsmiljøet har vært krevende.

– Det som har vært mest krevende er arbeidsmiljøutfordringene i avdelingen. De forsvinner ikke selv om det kommer inn en ny dekan. De er der fortsatt, sa Kartveit.

– Jeg har brukt veldig mye tid på arbeidsmiljøet det siste året. Men det kan ikke ordnes av en person alene. Det må ordnes av de som er i miljøet, sa hun.

Powered by Labrador CMS