Etter ett år som mediedekan ved Høgskulen i Volda er Kate Kartveit klar på en ting: Det har vært krevende.
– Det har vært en bratt læringskurve, men jeg er blitt tatt veldig godt i mot av kollegiet her, sier hun til Medier24.
– Det som har vært mest krevende er arbeidsmiljøutfordringene i avdelingen. De forsvinner ikke selv om det kommer inn en ny dekan. De er der fortsatt, sier Kartveit.
– Det har vært krevende å ta fatt i de problemstillingene. Det har jeg brukt veldig mye tid på, erkjenner Kartveit.
– Ikke bare få oversikten over hva det egentlig gjelder, men også få ting skriftliggjort, systematisert og ikke minst fulgt opp i henhold til de kravene som ligger i regelverket. Det har vært veldig arbeidskrevende, legger hun til.
Kartveit understreker likevel at hun opplever arbeidsmiljøet som bedre siden høsten 2020.
– I det store og det hele så er dette et kollegium med veldig dyktige, positive og konstruktive ansatte. Men så er det - og dette er ingen hemmelighet - noen få som lager støy, sier hun.
– Det kan det være mange grunner til, og vi har brukt mye tid på å få klarlagt hva den støyen egentlig handler om, sier Karveit.
I romjulen 2020 innrømmet hun overfor Khrono at det ikke hadde gått etter planen. Ikke alle ville snakke med henne.
– Jeg tror ikke alle følte et behov for å snakke med meg. Det må jeg bare respektere. Men jeg tror jeg nå i løpet av dette siste året likevel har fått snakket med de fleste, sier hun.
– Det har vært veldig lærerikt. Ikke minst for å forstå dynamikken i dette kollegiet, både mellom studieretningene, men også generasjonene, sier Kartveit.
Mer kunnskap og innsikt om arbeidsmiljøet vil hun også få i januar 2022. Da foreligger nemlig resultatet fra avdelingens pågående arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelse (ARK), i regi av NTNU i Trondheim.
– Jeg synes vi har klart å få ting inn i et spor som går i riktig retning nå. Derfor blir det veldig spennende når resultatene fra ARK-undersøkelsen er klare. Da kan vi sammenligne med den som var i 2019, sier Kartveit.
En mindre Stamina-undersøkelse i fjor høst viste at «et mindretall av de ansatte» fortsatt opplever arbeidsmiljøet som vanskelig, meldte Khrono.
– Mange faktorer
Kartveit synes hun nå har fått et godt overblikk i hva utfordringene ved avdelingen bunner i.
– Men jeg tror ikke skoen trykker noen andre steder her i Volda enn den gjør på andre akademiske institusjoner. Det er mange faktorer som spiller inn også her, sier Kartveit.
Hun peker også på flere ting er blitt merkbart bedre.
– Det at vi flyttet inn i et nytt bygg i høst har gjort mye positivt. Tidligere satt vi i fire forskjellige bygg, men nå sitter alle på samme sted. Det betyr en del for samarbeidet på tvers og internt i de ulike studieprogrammene.
– Vi hadde også en prosess som mange gruet seg til, der vi gikk fra 50 enmannskontorer til 16, og 32 felles kontorplasser. Den prosessen har gått veldig fint, synes jeg. Folk har vært veldig konstruktive, sier Kartveit.
For sin egen del har hun satset på så mye åpenhet som mulig siden hun begynte.
– For meg er det viktig å ha transparente prosesser. Åpenhet er ekstremt viktig for å få tillit mellom folk, sier hun.
– Jeg har også en åpen dør, og er alltid villig til å snakke med folk, sier Kartveit.
– Kan ikke ordnes av en person
Det har også vært viktig for henne at omgangstonen internt skal være respektfull, og at man diskuterer sak og ikke person.
– Jeg har brukt veldig mye tid på arbeidsmiljøet det siste året. Men det kan ikke ordnes av en person alene. Det må ordnes av de som er i miljøet, sier Kartveit.
– Jeg har løst noen enkeltkonflikter og problematiske situasjoner. Så må også folk være med selv. Det opplever jeg at de aller fleste har vært, sier hun.
Kartveit kom til dekanjobben fra fra stillingen som assisterende professor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København, etter vel 20 år i landet.
Hun har tidligere 20 års erfaring fra NRK, og fikk blant annet SKUP-diplom for sitt arbeid som programansvarlig i «Brennpunkt».
Kartveit ga i 2006 ut boken «TV-journalistikkens ABC », og har også en doktorgrad fra Ålborg Universitet i 2016, da hun disputerte på avhandlingen «Multimediejournalistik og narrative flow».