Volda-konflikten: 

Slakter Volda-ledelsen: – Ukyndig og ute av stand til å ivareta omsorgen til Rotevatn

Høgskulen i Volda forlenger omplasseringstiden til Audhild Gregoriusdotter Rotevatn som mediedekan. – Ikke noe rettslig grunnlag, sier rådgiver Geir Waage Aurdal til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag formiddag ble det kjent at Audhild Gregoriusdotter Rotevatn gjeninntrer som dekan for avdelingen for mediefag ved Høgskulen i Volda fra 1. mars

Rotevatn ble omplassert fra dekanjobben i august i fjor, etter avsløringer om dårlig arbeidsmiljø.

Omplasseringstiden går opprinnelig ut 1. februar, men er nå forlenget frem til mars.

– Ligger utenfor styringsrett

Det reagerer Rotevatn på. Hun ønsker selv ikke å kommentere saken, men henviser til hennes rådgiver fra Samfunnsviterne, Geir Waage Aurdal.

– Jeg kan bekrefte at vi går ettermiddag (tirsdag, journ.anm.) ble varslet om at omplasseringen ble forlenget. Det mener vi ligger utenfor arbeidsgivers styringsrett. Vi mener de ikke har noe rettslig grunnlag for en slik forlengelse, sier han til Medier24.

– Vi opplever arbeidgiver som ukyndig og ute av stand til å ivareta omsorgen til Rotevatn som arbeidstaker, sier Aurdal.

– Hva slags begrunnelse fikk dere til at omplasseringen er forlenget?

– Det må du ta med arbeidsgiver. Men vi mener altså at dette ligger utenfor deres styringsrett, sier han.

– Hva tenker dere om at Rotevatn nå får vende tilbake til jobben 1. mars?

– Hun var klar for å komme tilbake på jobb mandag 3. februar, svarer Aurdal.

Direktøren: «Har saklig grunnlag»

Volda-direktør Karen Lomeland Jacobsen og rektor Johann Roppen er forelagt kritikken fra Aurdal. 

Jacobsen svarer med følgende uttalelse:

«Vi meiner vi har sakleg grunnlag for å forlenge omdisponeringa. Vi tek til vitende at Samfunnsviterne og Rotevatn er usamd i dette.»

Karen Lomeland Jacobsen

Hun sier hun ikke ønsker å gå nærmere inn på begrunnelsen for forlengelsen. 

Aurdal sier at han og Rotevatn foreløpig ikke har bestemt seg for hvordan de skal håndtere beslutningen, og om de eventuelt skal klage på nytt.

For Rotevatn har allerede en klage inne til behandling. Hun har klaget to ganger på omplasseringen til styret ved Høgskulen i Volda, men har fått den avvist begge ganger

Saken lå frem til i forrige uke hos Kunnskapsdepartementet (KD) til behandling – også det for andre gang. 16. januar ble det kjent at KD hadde sendt klagen i retur til skoleledelsen - grunnet manglende dokumentasjon, meldte Khrono.

– Når heller ikke høgskolestyret tar sitt ansvar som arbeidsgiver, så er vi henvist til Kunnskapsdepartementet. De har nå sendt vår klage tilbake, og jeg fester lit til at de forstår at det haster med å få behandlet klagen, sier Aurdal.

Rotevatn har søkt på nytt

Tidligere denne måneden ble det kjent at Volda-ledelsen var i villrede om hvordan de skulle løse situasjonen rundt den omplasserte dekanen

Rotevatns åremål som dekan går ut 1. september i år, og i forrige uke ble det kjent at hun er en av sju søkere til stillingen.  

Rotevatn sendte følgende uttalelse til Medier24 da søkerlisten ble kjent: 

«Eg søkjer fordi eg har starta på ei viktig omstilling for avdelinga og medifaga. Eg har levert det styret har bestilt i mi første periode; økonomisk, fagleg og administrativt. No må arbeidet halde fram og avdelinga må jobbe i fellesskap for å løyse utfordringane framover».

 

Dette er Volda-konflikten: 

Konflikten mellom Rotevatn og Høgskulen i Volda startet for alvor da det i juli ble innkalt til hastemøte etter avsløringene om det dårlige arbeidsmiljøet ved avdelingen for mediefag.

Kilder fortalte Medier24 om et delvis polarisert miljø med steile fronter internt, og en konflikthistorie som går dypt og flere år tilbake.

To uker senere ba skoleledelsen Rotevatn om å gå av som dekan, samtidig som de åpnet for å omplassere henne med tvang. Da var det fra før kjent at skoleledelsen allerede hadde forespurt seg internt på skolen om en ny dekan.

Den 10. august ble Rotevatn kastet som dekan og dosent Odd Ragnar Hunnes ble ny konstituert dekan. Hun klaget uken etter og argumenterte blant annet med at «vedtaket i realiteten er en oppsigelse».

26. august avviste høyskoleledelsen å behandle klagen, noe som fikk Rotevatn til å klage det videre inn til Kunnskapsdepartementet.

14. oktober kom svaret fra departementet – der skoleledelsen ble anmodet om å likevel behandle klagen.

25. oktober behandlet derfor Volda-styret saken på nytt – men nok en gang avviste de klagen

Rotevatn reagerte på avgjørelsen og klaget vedtaket til Kunnskapsdepartementet.

Tidlig i januar ble det kjent at Volda-ledelsen var i villrede om hvordan de skulle løse situasjonen rundt den omplasserte dekanen, men at de jobbet med å finne en løsning. 

16. januar ble det så kjent at Kunnskapsdepartementet hadde sendt klagen i retur - grunnet manglende dokumentasjon, meldte Khrono.

17. januar viste søkerlisten til det neste åremålet som mediedekan i Volda - fra 1. september 2020 - at Rotevatn hadde søkt jobben på nytt

 

Powered by Labrador CMS