Konstituert direktør for Marienlystdivisjonen, Charlo Halvorsen.
Konstituert direktør for Marienlystdivisjonen, Charlo Halvorsen.

Han må ta nesten en tredjedel av kuttene til NRK: – Vi tar det med stoisk ro inntil videre

NRK mangler 315 millioner kroner. Marienlystdivisjonen må kutte i underkant 100 millioner av dette. – Det blir et svekket tilbud, det er det ingen tvil om, sier direktør for divisjonen, Charlo Halvorsen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble toppledelsen i NRK enig om budsjettet for 2023, som allmennkringkasteren selv beskriver får en «stram økonomisk ramme».

Bakgrunnen er at NRK mangler 315 millioner kroner neste år. 160 millioner vil bli kuttet i innhold og tilbud til publikum totalt i NRK.

Marienlystdivisjonen, som står for de største produksjonene til allmennkringkasteren, skal kutte i underkant av 100 millioner.

Konstituert direktør for Marienlystdivisjonen, Charlo Halvorsen, forteller at det finnes morsommere ting i både livet og yrkeslivet, enn å kutte som NRK har gjort nå.

– Uten å bli for filosofisk, så er Marienlystdivisjonen til for å lage innhold til publikum. Så det er jo røft. Men vi skal ikke gråte for høyt utenfor veggene, fordi det finnes mediehus har det verre enn oss, både nasjonalt og internasjonalt, sier Halvorsen til Medier24.

– Det er trist, men vi tar det med stoisk ro inntil videre, sammenfatter han.

– Blir et svekket tilbud

– Vi har hørt reaksjoner fra ansatte som stakk i magen, trist og tungt og at det kan bli en tung jul. Hvordan opplever dere reaksjonene fra de ansatte?

– Jeg tror nok gjennomgående at det er ganske stor forståelse for de prosessene som vi gjør nå. Det er ikke slik at NRK er alene om det i Norge for tiden, og det gjelder ikke bare mediehus, men ellers i offentligheten, svarer han og fortsetter:

– Men det betyr ikke at man ikke får vondt i magen av det. Det er full forståelse for at folk synes det er vanskelig. Det berører hverdagen, og det er noen omskiftligheter som vil berøre mange.

– Som leder for divisjonen. Hvordan føles det å måtte kutte en tredjedel av totaltsummen?

– Det hadde vært hyggeligere å få 90 millioner, enn å gi. Men det er sånn det er. Man kan legge seg i stabilt sideleie og gråte, men det funker ikke så veldig godt.

– Men synes du det var for mye å måtte kutte i underkant av 100 millioner?

– Nei, men det er kjempemye. Men nå er jobben å minimere konsekvensene for publikum. Det er også en redaktørlinje, og det er de som har vært enda mer involvert enn det jeg har vært. Det har vært en veldig innsats med øye på å minimere konsekvensen.

Selv om de ønsker å minimere konsekvensene, påpeker Halvorsen at publikum vil merke kuttene i Marienlystdivisjonen.

– Det blir et svekket tilbud, det er det ingen tvil om. Men vi skal prøve å gjøre det så lite som mulig.

Samtidig understreker Marienlystdivisjons-sjefen at det fortsatt er mye penger igjen hos allmennkringkasteren til å lage innhold for publikum.

– Når vi får nesen litt over, så må vi huske på alle de millionene vi får til å lage godt innhold. Når vi kommer over dette, så skal vi raskt på plass. 95 prosent av det vi holder på med skal vi fortsette med, og kanskje til og med enda bedre enn før.

– Vil kuttene gå utover samfunnsoppdraget til NRK?

– Oppdraget vårt er det hellige som vi ikke kan tulle med. Det kan gå på bekostning av andre ting, men oppdraget må vi holde på, svarer Halvorsen.

Mister ressurser i kampen mot Netflix

– Hvordan påvirker disse kutten NRK i kampen mot de store strømmegigantene, som Netflix og HBO Max?

– Det rammer oss på samme måte som vi har snakket om innhold generelt. Men det er klart at det er der slaget står fremover, svarer Halvorsen.

Han trekker frem at det meste av innholdet som NRK bestiller fremover, er hovedsaklig tiltenkt å havne i nettspilleren NRK TV, og ikke til lineær-tv.

– Vi er hode mot hode mot alle de store strømmegigantene. Når vi mister ressurser i den kampen, så er ikke det bra for oss. Det er selvfølgelig dårlig. Men igjen, vi skal ikke overdrive en betydningen heller. Vi har fremdeles godt med ressurser i NRK til møte det.

Samtlige av klubblederne som Medier24 har snakket med, roser ledelsen i NRK for dialogen og informasjonsflyten.

– Føler dere at dere lykkes med at all informasjon kommer ut til alle de ansatte før det lekker til pressen?

– Vi har lyktes med det. Og det er ganske interessant fordi vi har vært ganske åpne med informasjon, og vil gjerne at ting skal komme ut i riktig rekkefølge. Det har faktisk ikke kommet noen lekkasjer heller, og ganske mange har visst ganske mye, svarer Halvorsen.

Han understreker også at det burde være selvsagt at ledelsen er åpen med de ansatte så tidlig som mulig.

– Det ville bare økt konfliktnivået om vi holdt kortene tett til brystet og drev med hemmelige prioriteringer i en eller annen toppetasje.

Selv om Marienlystdivisjonen kan ta større deler av kuttene gjennom å flytte eller redusere produksjoner, vil avdelingen Dokumentar og samfunn måtte kutte 15 til 17 stillinger.

På mandag ble det klart at NRK tilbyr sluttpakker til alle ansatte. Fristen til å søke vil være over jul.

– Tror du man kommer gjennom dette uten oppsigelser?

– Jeg har verken tro den ene eller andre veien. Men jeg håper vi slipper. Det er ingen gøy prosess for noen av partene.

Powered by Labrador CMS