Torsdag ble statsbudsjettet for 2023 lagt frem, og for mediene ble det ingen store økninger.
I tillegg vil regjeringen avvikle momsfritaket på elektroniske nyhetstjenester i form av levende bilder og lyd.
Avviklingen kan gi staten økte inntekter på rundt en halv milliard kroner, skriver Finansdepartementet.
– Kommer over natten
Grunde Almeland (V), lederen av familie- og kulturkomitéen på Stortinget, reagerer på den plutselige kuttingen.
– Dette kommer over natten, og det må ha vært et sjokk for veldig mange i mediebransjen. Dette var ikke varslet, og vi vet ikke ennå hva konsekvensene av dette kuttet vil være, sier han til Medier24 .
Momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester ble innført i 2016, og ble tidligere i år forlenget til 2028. I statsbudsjettet er det lyd og levende bilder som skal fjernes fra fritaket. Dette vil omfatte blant annet TV 2 Nyhetskanalen.
TV 2-sjef Olav T. Sandnes kaller endringen dramatisk, og sier at det kan koste TV 2 like mye som hele allmennkringkastingsavtalen som staten dekker.
Almeland sier at han nå vil bruke de neste ukene på å se på hva kuttet vil bety.
– Problemet med at dette er et kutt som kommer over natten. Dette kan være kritisk for flere, og vi vet ikke hvordan konsekvensene vil være, sier han.
Almeland reagerer også på mediebudsjettet generelt.
– Kulturministeren har sagt i flere måneder at det blir et stramt budsjett. Men det trengte det ikke å bli. Det er blottet for prioriteringer. Det er småplukk her og der og ekstra midler til det hun ønsker.
– Stort sjokk
Mediepolitisk talsperson for Høyre, Tage Pettersen, reagerer også på fjerningen.
– Dette var et stort sjokk som har gått under alle radarer, og en særdeles negativ overraskelse. Dette er på mange måter stikk motsatt retning av det vi har jobbet for med plattformnøytralitet og bredde i nyhetsformidlingen.
Han sier endringen kom som lyn fra klar himmel.
– Det er ikke blitt varslet, ikke vært i høringsrunder og ikke vært i rapportene. Dette var en stor skuffelse å lese.
Om mediebudsjettet generelt sier Pettersen at støtnadsnivået på produksjonsstøtten og mediestøtten er ok.
– Innretningen av den er jeg mer skuffet over. Og det handler om hvor mye som går til innovasjonsstøtte.
Bekymret
Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, reagerer også på kuttet.
- Vi er sterkt bekymret over at regjeringen fjerner momsfritaket på elektroniske nyhetstjenester som ikke anses som aviser. Det er lite fremtidsrettet, uforutsigbart og vil ramme norsk nyhetsproduksjon. Vi må sette oss dypere inn i hvordan dette vil slå ut, hvem som vil omfattes og hvilke konsekvenser det vil få.
Mediepolitisk talsperson for SV, Kathy Lie, har ikke satt seg inn i momsfritak-endringen, men sier til Medier24 at mediebudsjettet generelt er lite ambisiøst og puslete.
– Det er i hovedsak ingen økning, og knapt nok prisveksten. Vi hadde ønsket en større satsing på mediestøtten enn dette.