Da moren lå for døden i 2009 oppdaget Helskog at moren hadde en sønn ingen hadde hørt om. Som ung jente i 1958, hadde hun født et barn i skjul og adoptert det bort.
Helskog ble intervjuet av sin nære kollega Tonje Steinsland, som både skrev en lang nettartikkel på TV2.no og lagde programmet «Mors hemmelighet» i serien Vårt lille land på TV 2.
Den ytre dramatikken var kappløpet for å finne den ukjente broren og invitere han til å komme og si farvel til moren. Og kanskje forsones. Kjernen i fortellingen handlet om skam, desperasjon, alkoholisme, og hvordan vonde hemmeligheter ødelegger familier.
Helskog forteller hvorfor han har ventet med å fortelle om historien frem til nå.
– Først hadde jeg problemer med å begripe hva som hadde skjedd. Jeg forsøkte å skrive ned historien selv, men det ble for nært. Jeg klarte det ikke. Så da Tonje spurte om å få lage en film, var det en lettelse.
– Hvilke vurderinger gjorde du deg før du takket ja til å bli med?
– Det som var aller viktigst for meg, var at seerne forsto hvilket nydelig menneske min mor var. Jeg måtte være sikker på at ingen som så dette fordømte mor fordi hun ga fra seg barnet, og senere i livet fikk problemer med alkohol.
– Historien er større enn seg selv
-Hadde du betenkeligheter med å fortelle noe så privat i offentligheten?
-Ja, men Tonje overbeviste meg om at denne historien er større enn seg selv, og større enn det private. Veldig mange familier bærer på vonde hemmeligheter.
- Og for all del. Jeg er jo journalist. Jeg kjenner igjen en god «story» når jeg står midt oppe i dem.
TV 2-profilen understreker at han ikke vært involvert i prosessen med å lage programmet, utover å gi et intervju, og etterpå sjekke sine egne sitater.
Han roser sin mangeårige kollega Tonje Steinsland.
– Det er trygt å legge livet sitt i hendene til Tonje. Vi har jobbet sammen i snart 30 år og jeg vet hvor klok og proff hun er. Jeg fikk ikke se spørsmålene på forhånd, men rammen var jo klar, og jeg lovet å svare på alt, også når det gjorde vondt.
Og fortsetter:
- Dessuten har Tonje et godt språk. Med henne slipper du floskler og overdrevne oppslag.
På spørsmål om hvordan det har vært å gjenoppleve morens historie i forbindelse med TV-programmet, sier Helskog:
– Først døde faren min nå sist torsdag. Da hadde vi barna hans sittet både samlet og på skift, ved dødsleiet hans i åtte døgn. Da historien om mors dødsleie ble publisert et par dager etterpå, var jeg allerede utslitt.
– Nå forbereder vi bisettelsen av far kommende tirsdag, mens jeg prøver svare på meldingene som renner inn.
Helskog forteller at det har kommet flere hundre meldinger på ulike plattformer. De fleste hilsenene uttrykker støtte og takk.
– Jeg får også en del lange personlige meldinger fra mennesker som har fått livene sine skadet av hemmeligheter, rus og mangel på forsoning. Disse prøver jeg å svare skikkelig på.
– Hvorfor er det viktig for deg å svare på meldingene du får?
– Jeg prøver å svare ordentlig til dem som skriver ordentlig til meg. Folk skriver om ting som er viktige for dem, da kan jeg ikke bare snu ryggen til. Vi må snakke sammen, sier Helskog.
– En meta-situasjon
Vårt lille land-programleder Tonje Steinsland er glad for å høre rosen fra Helskog, men innrømmer at hun var spent på hvordan det ville bli å intervjue en kollega.
– Det er meta-situasjon, der en programleder lager et program om en annen programleder. Jeg tror vi begge var spente på hvordan det ville føles, forteller Steinsland til Medier24.
– Jeg opplevde det som overraskende naturlig. Vi har alltid snakket om ordentlige ting. Samtalen vår lignet på måten vi snakker sammen til vanlig, legger hun til.
Steinsland understreker likevel at de tok en grundig vurdering og diskusjon i redaksjonen i forkant av programmet.
Derfor ble det også en litt annerledes Vårt lille land-episode, forteller hun.
– Vi var enige om at det var viktig å tydeliggjøre premisset for seeren. Det er jeg som intervjuer Gerhard, og det er jeg som lager programmet. Det var også viktig å få fram at vi har jobbet sammen i mange år, sier Steinsland.
– Derfor var det også naturlig at jeg er visuelt tilstede i sendingen, i form av at intervjuene er gjort med to kameraer. Jeg har laget flere Vårt lille land-program tidligere uten å synes, men her var det naturlig for meg å være synlig. Nettopp slik at seeren ikke skal være i tvil om rollefordelingen, sier hun.
Steinsland påpeker også at Helskog kun var kilde i programmet.
Han fikk sitatsjekk og fikk se programmet i forkant, men var ikke involvert i redigeringen. Dette står også tydelig i nettartikkelen.
Steinsland forteller at også hun har fått mange gode tilbakemeldinger på saken.
Hun er glad for at Helskog og hans familie gikk med på å la henne få fortelle historien.
– Det er en helt utrolig historie. På mange måter er den liten, siden den handler om Gerhard og familien hans. Samtidig er den svær med store menneskelige aspekter, sier Steinsland.
– Den handler om både fortvilelse og ensomhet, og den handler om nåde og forsoning. Det er veldig fascinerende, sier hun.