Frontkjemperne er en historisk dokumentarserie basert på intervjuer med nordmenn som kjempet på tysk side under 2. verdenskrig.

Omdiskuterte Frontkjemperne fikk ros i Kringkastingsrådet: – Jeg vil gratulere NRK

Men den historiske dokumentarserien fikk også tilbakemeldinger om manglende kritiske spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den omdiskuterte NRK-serien Frontkjemperne fikk hovedsakelig ros, og ble av flere hyllet, da den ble behandlet i Kringkastingsrådet torsdag.

Serien er en historisk dokumentarserie basert på intervjuer med nordmenn som kjempet på tysk side under 2. verdenskrig.

Serien har vært heftig debattert de siste ukene, og fikk hard medfart fra flere historikerne allerede før den første episoden ble sendt. De mente blant annet den er et forsøk på «hvitvasking av historien».

Produsent og regissør Alexander Kristiansen har hele veien avvist kritikken, og mener de ikke har tatt frontkjempernes versjon for god fisk.

De fleste rådsmedlemmene mente også serien både var riktig og viktig å sende, og at den var godt balansert.

Rådsmedlem og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk roste NRK.

– Jeg vil starte med å gratulere NRK med å sende denne serien. Dette temaet er kanskje det aller største minefeltet i hele vår krigshistorie, sier han.

– Jeg har merket meg den interessante debatten som har gått. Flere er redd for at serien skaper sympati for frontkjemperne og mener den skjønnmaler det de var med på. Jeg kan ikke være enig i den kritikken. Jeg synes det er mange ulike stemmer som kommer inn, og mengden av kommentatorstemmer utdyper bildet, sier Selbekk.

– Handler om ytringsfrihet

Også rådsmedlem Buhsra Ishaq støttet NRKs avgjørelse om å sende serien.

– Dette handler om å ikke være feig og ikke sensurere. Dette handler om den brede ytringsfriheten vi ønsker i Norge, sier hun.

Dette var rådsmedlem Kathrine Kleveland enig i, men hun kom også med noe kritikk.

– Jeg mener det er prisverdig og riktig å vise denne serien. Jeg er uenig i at det er glorifiserende, men jeg har forståelse for deler av kritikken. Det stilles for få kritiske spørsmål, både til ideologien og det de sier, sier hun.

Denne kritikken var også Selbekk enig i.

– I noen av intervjuene virket det som de ikke fikk så mange vanskelige spørsmål, og de slapp kanskje litt lett unna. De kritiske spørsmålene manglet. Det hadde gjort serien litt bedre, sier Selbekk.

– Uten kritisk og korrigerende debatt

Rådsmedlem Torgeir Uberg Nærland gikk litt lenger i sin kritikk.

– Serien skaper et inntrykk som underkommuniserer frontkjempernes motivasjoner. Jeg synes historikerne som har kommet med kritikk har et poeng, sier han.

Nærland ga likevel NRK honnør for å tilrettelegge for en bred debatt om serien, men er litt bekymret for hvordan fremtidige seere vil oppfatte serien i NRK TV.

– Summen at serien og debatten er at man kommer veldig mye klokere ut av dette. Men denne serien vil ligge ute i NRKs spiller i etterkant uten den kritiske og korrigerende debatten, sier han.

Denne bekymringen delte også rådsmedlem Eiri Elvestad, mens Tove Karoline Knutsen ville hatt med mer bakgrunnsinformasjon om frontkjemperne.

– Jeg ville hatt mer om bakgrunnen deres. Hva gjorde at de gikk inn i overfallsnasjonens tjeneste? Finnes det noen fellestrekk? sier Knutsen.

Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, svarte på kritikken om at det ikke var nok motspørsmål til frontkjemperne.

– Man kan være enig eller uenig i hvordan de har valgt å løse det, men dette er en form produsenten selv har valgt. Produsenten har selv uttalt at han ville ha en åpen mikrofon for meningene fra dem. Men at han ville bruke andre elementer som motvekt, sier Wallace.

Wallace svarte også på hvordan NRK kan bidra til å sette kontroversielle serier inn i en kontekst, lenge etter at de er publisert.

Han forklarer at de vil koble opp NRK Debatten-sendingen om nettopp Frontkjemperne, til dokumentarserien i NRK TV.

– Sikker på at slik debatt ville komme

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at de visste at serien ville skape debatt da de bestemte seg for å vise den.

– Det innebærer et stort ansvar å publisere kontroversielt innhold. Fordi vi må gi det en kontekst og mulighet til å både korrigere og supplere fortellingen i en debatt. Jeg var helt sikker på at en slik debatt ville komme, sier Eriksen og fortsetter:

– Da er det viktig at vi ikke stopper før publiseringen og sier at vi ikke ønsker å stille NRK i en slik debatt. Vi må heller være åpne og forklare våre motiver og ansvar for å frem hele bildet.

Han er klar på at NRK oppgave er å legge til rette for en åpen debatt.

– Jeg blir ofte holdt til ansvar for om dette er NRKs mening. Det er ikke NRKs mening å gjøre sånn eller sånn. NRKs mening er å danne et godt grunnlag for en kritisk debatt, sier Eriksen.

Direktør i mediedivisjonen i NRK, Øyvind Lund, peker på at NRK har publisert mye materiale fra krigen.

Det forteller ulike perspektiver, men som kanskje ikke står godt på egne ben i det store bildet uavhengig av hverandre, forteller han.

– Jeg tror vi må ha tiltro til lærere og andre. Samtidig skal vi publisere det på en måte som gjøre at man også får tak i motstemmene. Det har vi tro på skal gå fint, sier Lund.

Powered by Labrador CMS