Ny NRK-serie får kritikk: – Naiv journalistisk innstilling

Flere historikere slakter den nye serien Frontkjemperne. Regissøren avviser kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Den nye NRK-serien Frontkjemperne har de siste dagene fått hard medfart fra flere historikere - allerede før den første episoden er sendt.

Serien er en historisk dokumentarserie basert på intervjuer med nordmenn som kjempet på tysk side under 2. verdenskrig, opplyser NRK selv.

Men i et leserinnlegg - som blant annet er publisert hos Dagsavisen og VG - går historikerne Lars Borgersrud, Sigurd Christian Sørlie, Arnfinn Moland og Terje Emberland ut mot sluttresultatet, og mener serien er et forsøk på «hvitvasking av historien».

Overfor VG lørdag var Emberland - som selv har medvirket til serien - veldig tydelig i sin dom over håndverket:

– De som har laget serien har hatt en naiv journalistisk innstilling, sa Emberland, som til vanlig jobber som seniorforsker på Holocaust-senteret.

Produsent og regissør Alexander Kristiansen er ikke enig i kritikken, og mener de ikke har tatt frontkjempernes versjon for god fisk.

– Jeg har jobbet med denne serien i over 10 år og har brukt mye med tid på å sette meg inn i faglitteraturen, så jeg deler naturligvis ikke Emberlands syn, sier Kristiansen til VG.

Søndag forsvarte han også serien i et eget leserinnlegg hos Nettavisen, med tittelen «Du eier ikke historien, selv om du er seniorforsker ved HL-senteret».

Powered by Labrador CMS