Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet, Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet og Tage Pettersen i Høyre.

Dette sier politikerne om senteret for kildekritikk: Åpner for å ta fra pressestøttepotten

Mediepolitikerne mener mediene selv må bidra til finansieringen av et nasjonalt senter for kildekritikk. 

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det kjent at flere mediebedrifter, presseorganisasjoner og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt senter for kildekritikk. Nyhetsredaktør i NRK, Helje Solberg, skal sammen med rådgiver i VG, Øyvind Næss, lede prosjektet.

Initiativtakerne anslår at senteret vil koste mellom 70 og 100 millioner kroner årlig, og de håper at staten skal stå for hovedfinansieringen.

Medier24 har spurt mediepolitikerne hva de mener om forslaget, og om staten bør ta regningen.

Mener mediene selv bør investere

Mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, synes initiativet er veldig bra.

– Om demokratiet vårt slik vi kjenner det skal overleve alle utfordringene vi har nå med desinformasjon og falske nyheter, så trengs det bolverk. Og mer enn det vi har, sier hun.

Sem-Jacobsen legger til at ingenting er bedre enn at en uavhengig redaktørstyrt presse selv utviklinger gode og troverdige ordninger som sikrer at befolkningen er i stand til å avgjøre hva som er ekte og sant.

Om prislappen på prosjektet, sier Sem–Jacobsen at prisen er høy.

– Men mediene som står bak og andre med, bør ser verdien av å bidra i en slik investering i egen fremtid. Og så bør staten bidra godt, sier hun.

Sem-Jacobsen sier hun nylig har tatt til orde for å få på plass en egen demokratistøtteordning innenfor pressestøtten, da det ikke er innenfor dagens ordninger.

– Som jeg mener staten bør og skal fremover for å skire nasjonens beredskap og verdier slik situasjonen er nå.

– Ikke fremmed for å vri pressestøtten

Mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, ser også behovet for senteret.

– Jeg tror dessverre behovet for gode initiativ for å sikre sannferdige nyheter bare vil øke i årene fremover. Samtidig er det viktig at man ikke går i beina på hverandre. Derfor er det godt å se at de redaktørstyrte går sammen om initiativene.

Han legger til at realismen i prosjektet må initiativtakerne svare for.

– Men at det må et spleiselag til er åpenbart.

Pettersen sier at staten kan ha en rolle i dette regnestykket.

– Og Høyre er ikke fremmed for å vri noe av pressestøtten i den retningen, i tillegg til fortsatt digitalisering og å sikre redaktørstyrte nyheter til målgrupper som i dag er i utenforskap nyhetsmessig.

– Redaksjonelle aktører har et ansvar

Mediepolitisk talsperson i FrP, Silje Hjemdal, sier at det er vanskelig å vurdere realismen i forslaget. 

– Deler at dette ligger allerede, eller burde ligge, under eksisterende aktører. Jeg har ikke fått tak i mer presist hva senteret skal være og ikke være, eller mer presist hva de skal gjøre som ikke gjøres i dag, sier hun og legger til at hun vil ha en grundigere presentasjon av prosjektet før hun kan si mer. 

Hun legger til at det høres ut som mye penger. 

– Det er helt klart at det er behov for å styrke kompetansen om AI, desinformasjon, falske nyheter og kildekritikk. Her vil en rekke aktører måtte ta en rolle og et ansvar. Vi må alle ha en bevissthet rundt dette. 

Hjemdal sier at det selvsagt vil være viktig i et sikkerhets og beredskapsperspektiv, og viktig for demokratiets verdier. 

– Staten har et visst ansvar for deler av dette, men redaksjonelle aktører har også et ansvar. Om det er riktig å bruke så mye av skattebetalernes penger på akkurat dette senteret gjenstår å se når regjeringen senere i høst legger fram sitt budsjettforslag, sier Hjemdal. 

Powered by Labrador CMS