Ansvarlig redaktør Erik Waatland i Medier24.

KOMMENTAR:

Trenger vi enda et mediestøttet initiativ som skal ta kampen mot desinformasjon?

«I kampen mot desinformasjon fortsetter mediebransjen å finne opp hjulet på nytt. Nå skal det koste 100 millioner og staten skal ta regningen», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom nyheten om at en rekke medier og presseorganisasjoner ønsker å opprette et Senter for kildekritikk, med en prislapp på opptil 100 millioner kroner i året. Målet er å styrke motstandskraften mot desinformasjon i befolkningen.

Hvor mange slike sentre trenger vi egentlig? Hvorfor ser det ut til at mediebransjen stadig tyr til nye, store prosjekter i stedet for å utnytte de ressursene vi allerede har?

Dette er ikke første gang vi står overfor en slik situasjon. Faktisk.no ble lansert i 2017 med store ord og løfter, støttet av mange av de samme aktørene som nå står bak dette nye forslaget. Faktisk.no skulle ta knekken på falske nyheter og bidra til en mer faktabasert samfunnsdebatt. Men det var ikke nok, så de lanserte også Tenk, som skulle styrke skoleelevers kildebevissthet og kritiske mediebruk. Ikke nok med det – MBL har også en skoleuke dedikert til å lære unge om kildekritikk.

Nå står vi her igjen, med enda et prosjekt på bordet. Og hvem skal ta regningen? Jo, staten. Nyhetsdirektøren i NRK tar permisjon for å lede det hele. Helje Solberg var også sentral i å bygge Faktisk.

Hvorfor denne uendelige trangen til å bygge nye initiativer? Trenger vi virkelig et nytt senter hver gang utfordringene endrer form? Eller er det på tide at vi i stedet tar et skritt tilbake og ser på hvordan vi kan bruke de verktøyene vi allerede har på en mer effektiv måte?

Selvfølgelig vil presseorganisasjonene rope hurra for nok et initiativ, men er det ikke snart på tide å se om vi kan bruke ressursene vi allerede har bedre? Burde ikke de snart utallige presseorganisasjonene jobbe for å utfordre skolen til å bli bedre på å lære unge om kildekritikk? Det skulle man tro er en bedre løsning enn enda et initiativ som koster skattebetalerne skjorta.

Det er ingen tvil om at kampen mot desinformasjon er viktig. Men det er heller ingen tvil om journalistikken vår er det største botemiddelet mot nettopp desinformasjon. Hva med å bruke ressursene på det - i stedet for å nok en gang rope til staten om millioner av kroner - på enda mer byråkrati? Ved å prioritere det daglige arbeidet i redaksjonene, sikre at vi har tid og ressurser til grundig research, og være til stede der ute hvor desinformasjonen sprer seg, kan vi gjøre en reell forskjell.

Det krever at vi tar ansvaret selv, i stedet for å skyve det over på nok et prosjekt.

Staten betaler allerede milliarder av kroner til NRK, gir kompensasjon til mediene og støtter en rekke av organisasjonene våre. Kampen mot desinformasjon vinnes ikke med nok et statsstøttet medieprosjekt.

Den må tas i klasserommene og  gjennom daglig journalistikk.

Dette kostbare forslaget bør politikerne seriøst vurdere å skrote - før det får skikkelige bein å stå på.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS