Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening, Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund, Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag og Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening.

MENINGER:

Mye mer enn et mediesenter

«Waatlands innlegg er dessverre basert på feil premisser.», skriver Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Journalistlag.

Publisert

Redaktørstyrte medier har en helt sentral rolle i kampen mot desinformasjon. Men skal vi sikre at hele Norge er digitalt motstandsdyktige, så trenger vi samarbeid og kunnskapsdeling på tvers av alle sektorer.

Medier24-redaktør Erik Waatland lar seg provosere av nye initiativer mot desinformasjon. Straks etter at nyheten om det planlagte senteret for kildekritikk ble kjent onsdag, fyrer han løs og oppfordrer politikerne til skroting av forslaget. 

Waatlands innlegg er dessverre basert på feil premisser.

Senteret som Faktisk har tatt initiativ til, er ikke et mediesenter. Det handler om oss alle og behovet for å ta vare på det mest verdifulle vi har – tilliten til hverandre og demokratiet. 

Myndighetene leter etter gode løsninger som skal styrke befolkningens motstandskraft. Det er ikke rart. Fremveksten av kunstig intelligens i kombinasjon med sosiale mediers konfliktorienterte algoritmer, en ustabil verden og økt forekomst av desinformasjon og frykt for påvirkningsaksjoner er krevende kombinasjon. I dette arbeidet er det viktig at man ikke lager løsninger som kan skade Norges viktigste fortrinn – høy tillit, åpenhet og et stort mangfold av redaktørstyrte medier. 

Et senter for kildekritikk som bygger på en bred allianse av aktører og som er initiert av sivilsamfunnet og ikke av myndighetene, er et svar på nettopp dette. Vi ønsker å unngå «svenske tilstander». I Sverige fikk man i 2022 Myndigheten för psykologiskt försvar, et myndighetsorgan som skal «identifisere, analysere og kunne gi støtte til å håndtere utilbørlig påvirkning av informasjon og annen villedende informasjon rettet mot Sverige eller svenske interesser.» Vi ønsker ikke et slikt organ i Norge. Vi må unngå initiativ som kan bli oppfattet som statlig sannhetsregulering. Bare at det tolkes slik, vil kunne gjøre stor skade på den offentlige samtalen i Norge. Det ville vært dypt problematisk for verdens mest pressefrie land der også ytringsfriheten har bedre kår enn de fleste andre land. 

Erik Waatland har rett på ett punkt: Fri og uavhengig journalistikk er et svært viktig og effektfullt botemiddel mot desinformasjon. Men redaktørstyrte medier kan ikke påta seg denne oppgaven alene. Desinformasjon treffer oss alle og berører alle områder av samfunnet. Dette krever samarbeid, og mediene er bare en del av dette. Det handler også om næringslivet, akademia, skole, forsvar, arbeidsliv, politi og frivillige organisasjoner.

Det er en fordel av initiativet kommer fra de delene av samfunnet med størst kompetanse på kildekritikk og verifisering. Men eierskapet må favne langt bredere. Et robust samfunn krever samarbeid på tvers av sektorer. Mye er fortsatt uavklart, og mange spørsmål må besvares. Derfor er det behov for en grundig utredning de neste månedene. 

Hvorfor denne uendelige trangen til å bygge nye initiativer, spør Erik Waatland. Jo, fordi vi trenger å utvikle oss og tenke nytt for å trygge ytrings- og pressefriheten i en tid der vi kan bli mer utsatt for desinformasjon og uønsket påvirkning. Vi tror at i nettopp Norge er det muligheter for å bygge noe annet enn det som er etablert i Sverige. Vi kan ikke lage systemer som kveler motstemmer og der myndighetene definerer hva som er sant og hva som er feil. Nettopp derfor støtter vi initiativet fra Faktisk. 

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS