NRKs utenriksreporter Morten Jentoft i Butsja.
NRKs utenriksreporter Morten Jentoft i Butsja.

NRKs team fra Butsja: – Det aller sterkeste jeg har opplevd som journalist

– Det vi har sett er nesten ikke til å beskrive, noe av det aller sterkeste jeg har opplevd som journalist, sier Morten Jentoft til NRK.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble verden vitne til grusomme bilder fra forstedene rundt den ukrainske hovedstaden, Kyiv, som er blitt gjenerobret av ukrainske styrker.

Bildene viser flere titals lik i gatene, som angivelig skal være drept.

Søndag dro NRKs reporter-team, utenriksreporter Morten Jentoft og fotograf Mohammed Alayoubi inn i forstaden Butsja for å dokumentere hendelsene.

Der ble de vitne til svært sterke inntrykk.

– Det vi har sett er nesten ikke til å beskrive, noe av det aller sterkeste jeg har opplevd som journalist, sier Morten Jentoft til NRK.

Etter at bildene fra de tidligere okkuperte områdene har kommet ut, har flere statsledere reagert sterkt.

Statsminister Jonas Ghar Støre (Ap), uttalte til Dagbladet at han fordømmer de angivelige drapene, og krever en etterforskning.

Leder for nyhetsavdelingen i VG, Eva-Therese Grøttum, skriver i en e-post at de nylig har byttet team, og er på plass i Kyiv med Kyrre Lien og Kari Aarstad Aase.

Hun ønsker ikke å si noe konkret om hvor VGs team er på vei, men sier at de vurderer løpende å reise inn til noen av områdene rundt Kyiv.

– Vi ser at Russlands tilbaketrekning, og Ukranias gjenerobring, av områder i og rundt Kyiv, kan åpne muligheter for å komme tettere på steder som vi tidligere vurderte som for farlige å reise inn i. Samtidig er det hele tiden nye situasjoner og problemstillinger vi må vurdere. Derfor vurderer vi sikkerheten løpende, slik vi har gjort hele veien, skriver Grøttum til Medier24.

Etter at Medier24 var i kontakt med VG opplyser Grøttum at de nå har vært i Butsja.

Medier24 har også vært i kontakt med Aftenposten. De forteller at de har et team på vei til Butsja, men at de først må gjøre sikkerhetsvurderinger.

Powered by Labrador CMS