(Bergen): På journalistkonferansen Fortellingens krafts første dag var tre krigsreportere fra TV 2 og NRK invitert for å fortelle om opplevelsene fra å dekke krigen i Ukraina.
Utenrikskorrespondent, Hilde Gran, var den som reiste inn i forstaden for Kyiv, Butsja for TV 2. Bildene fra drabantbyen sjokkerte en hel verden da verdenspressen fikk komme inn da de russiske soldatene hadde trukket seg ut.
– Jeg har ikke opplevd noen traumer, men selvfølgelig påvirker det deg. Du blir et litt annet menneske, når du ser hva folk er i stand til å gjøre mot hverandre, sier Gran fra scenen i Bergen og fortsetter:
– Men man er i en boble. Man gjøre jobben sin og formidle det man har sett, slik at folk hjemme forstår brutalitetene som er blitt gjort i Butsja. Det er det viktigste.
– Kontrasten var helt enorm
– Er dette den viktigste jobben du har gjort?, spør konferansier og tidligere utenriksjournalist Ove Sjøstrøm.
– Ja, det er det, svarer Gran.
Første gangen Gran reiste inn i Butsja var i april. Noen måneder senere reiste hun inn i forstaden på nytt. Da var det sommer og en annen stemning.
– Kontrasten var helt enorm. I april lå det lik i gatene. I juni var folk tilbake og noen hadde plantet blomster. Jeg husker jeg også drakk en kopp kaffe i Butsja. Traumene de hadde opplevd var fortsatt der, men de hadde funnet en ny måte å leve livene sine på, forteller Gran.
Kjetil Iden har jobbet i utenriksredaksjonen til TV 2 siden 2000. Han forteller at mediehuset har brukt mye tid på å trene opp utenriksjournalistene for ulike situasjoner i felt.
– Det siste vi holdt på med nå var kjemisk, biologisk og radioaktiv trening. Hvordan overlever man et atomangrep hvis du er langt nok unna? Det er det vi holder på med. Så bør du tenkt over om de er en situasjon du vil lyst reise inn i, og forsone deg med at det er en risiko på et punkt.
– Har gjort mange intervjuer nede i kjellere
Det Iden synes er vanskeligste som journalist i felt under krig er rammene som TV-formatet han skal levere innhold setter.
– Jeg har ikke et år på meg til å lage disse sakene. Jeg er avhengig av at de menneskene jeg møter har bestemt seg for å snakke med meg i løpet av et halvt minutt, forteller Iden og fortsetter:
– Og mens jeg graver så må jeg få dem til å snakke om de mest alvorlige tingene i livet deres. Det det som er vanskelig å få til.
NRKs utenriksjournalist Charlotte Berrefjord Bergløff forstår at publikum hjemme i Norge får et forhold til de journalistene som dekker krigen.
Samtidig er hun opptatt av å ikke komme i veien for historien som skal bli fortalt.
– Publikum synes kanskje at det er interessant at vi blir vekket klokken 04 om natten og må ned i kjelleren. Men vi er journalister, og i kjelleren så møter vi mennesker som alle har en historie, forteller Bergløff og fortsetter:
– Jeg har gjort mange intervjuer nede i disse kjellerne med folk som jeg ellers aldri ville møtt. Det er veldig spesiell stemning og alle er i det sammen. Da er man kanskje åpen og sårbar, på en god måte.