Kjetil Rolness, samfunnsdebattant og Stian Eisenträger, ansvarlig redaktør i Faktisk.no
Kjetil Rolness, samfunnsdebattant og Stian Eisenträger, ansvarlig redaktør i Faktisk.no

Radbrekker Faktisk-artikkel: – Hvor dumme er de?

– Dette er voldsom ordbruk og sterke beskyldninger, som vi ikke kjenner oss igjen i, svarer redaktør Stian Eisenträger.

Publisert Sist oppdatert

Faktisk.no har denne uken publisert en sak om en påstand om Gazas innbyggere og deres støtte til Hamas.

Påstanden sto først på trykk hos Human Rights Service, og lød som følger «De (palestinere i Gaza, red.anm.) er ofre for en terrororganisasjon som de selv har valgt til å styre Gaza tilbake i 2006.». 

Faktisk konkluderer med at påstanden ikke stemmer. De skriver blant annet at kun en liten del av dagens befolkning stemte på Hamas i 2006.

Faktasjekken får samfunnsdebattant Kjetil Rolness til å reagere. Han mener Faktisk.no bruker stråmannsargumentasjon og i samme artikkel bruker tall som tilsier at påstanden er sann. 

Bakgrunnen er et narrativ

Ansvarlig redaktør i Faktisk, Stian Eisenträger, sier de selvsagt skal rette hvis det er faktafeil. 

– Det er helt riktig at Hamas fikk flest stemmer i Gaza ved forrige demokratiske parlamentsvalg i 2006. Men den aktuelle faktasjekken handler ikke om at en stor del av den stemmeberettigede befolkningen i Gaza for 18 år siden valgte Hamas - den undersøker derimot påstanden om at dagens befolkning bærer ansvar for at Hamas sitter med makten den dag i dag, mener Eisenträger.

Han forklarer at bakgrunnen for artikkelen er at det har utviklet seg et narrativ om at befolkningen i Gaza kan skylde på seg selv for dagens situasjon.

– Dette narrativet kommer på bakgrunn av påstander som er fremsatt en rekke steder, blant annet i det som var utgangspunktet for vår faktasjekk: En Rights.no-artikkel der det stilles opp en årsakssammenheng mellom valget i 2006 og det Gazas befolkning opplever i dag.

Ikke legge til mening

– Hvis de skal faktasjekke en påstand, så må de forholde seg til hva som er en rimelig tolkning av påstanden, og ikke selv legge en mening inn i påstanden, sier Rolness til Medier24 etter han er forelagt svaret fra Eisenträger.

Faktisk-artikkelen inneholder også tall fra undersøkelser som viser hvor mange som ville stemt på Hamas i dag. De skriver at en undersøkelse viser at 64 prosent av de spurte på Gaza og på Vestbredden ville deltatt i valg, og 45 prosent av disse ville stemt på Hamas i dag.

– Da blir det jo enda merkeligere at Faktisk skal bestride at dagens gazabefolkning støtter Hamas. Det er meningsløst å tolke utgangspåstanden på den måten de har gjort, mener Rolness.

– Det er verdt å merke at meningsmålinger ikke er synonymt med reell oppslutning, sier Eisenträger.

– Hvor dumme?

Rolness sin post på Facebook nærmer seg 2000 likes. Der skriver han at han mener faktasjekken er misvisende.

«Det vi ikke trenger å lure på lenger, er hvor langt denne påstått ideelle, uavhengige og sannhetssøkende organisasjonen (eller redaksjonen) er villig til å gå for å undergrave troverdigheten til alternative medier: Den er villig til selv å spre desinformasjon.»

Rolness mener også at Faktisk under dekke av å drive med nøytral kildekritikk koker opp «politisk skjev og vrangvillig vrøvl», og spør «Hvor dumme er de som jobber i Faktisk.no? Eller: Hvor dumme tror de at leserne er?».

– Dette er voldsom ordbruk og sterke beskyldninger, som vi ikke kjenner oss igjen i. Påstandene for stå for hans egen regning. Vi er tilhengere av en åpen, saklig og konstruktiv debatt, sier Eisenträger.

Samtidig takker han Rolness for engasjementet.

– Vi er glade for at vår journalistikk blir lest, delt og debattert. Det har stor demokratisk verdi at meninger brytes, og at fakta må ligge til grunn i all samfunnsdebatt. Kjetil Rolness har et åpenbart stort engasjement og sterke meninger, noe innlegget bærer preg av.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS