Tove Karoline Knudsen og Trude Drevland i Kringkastingsrådet
Foto: Torill Henriksen
Nå skal Kringkastingsrådet behandle stengt kommentarfelt på Facebook
«Både uakseptert og udemokratisk siden vi mister muligheter til å formidle ulike meninger og diskutere med andre», står det i en av klagene om valget å stenge kommentarfeltet til NRK Nyheter.
Torsdag er det nytt møte i Kringkastingsrådet. Rådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som er publikums forlengende arm i møte med NRK.
Et av punktene som skal behandles er stengt kommentarfelt på Facebook.
– Både uakseptert og udemokratisk
I mars valgte NRK Nyheter å stenge kommentarfeltet på Facebook på ubestemt tid grunnet krigen i Ukraina.
Allmennkringkasteren ønsket heller å bruke ressurser til redaksjonelt «innholdsarbeid og prioritere publikumsdialog på NRKs egne plattformer».
«En slike begrunnelse er både uakseptert og udemokratisk siden vi mister muligheter til å formidle ulike meninger og diskutere med andre. Vi har ytringsfrihet og det virker som at dere på NRK prøver å begrense den ved å stenge kommentarfeltet deres på Facebook», står det i en av klagene til Kringkastingsrådet.
Nå skal avgjørelse ble diskutert av rådet.
Espen Olsen Langfeldt, redaktør i NRK Direkte, fortalte til Medier24 i mars at NRKs langsiktige strategi er å flytte publikumsdialog over på egen plattformer.
Kringkastingsrådet skal også diskutere podkast-tilgjengelighet for NRKs innhold på tredjepartsplattformer.
Medier24 har tidligere skrevet om at NRK gjennomfører tester hvor de fjerner podkast-innhold, datert lenger tilbake enn ett år, fra andre plattformer.
NRK slipper også innhold én uke tidligere på appen NRK Radio enn andre plattformer – noe som ble innført i august i fjor.
En av klagene reagerer på dette.
«At NRK ønsker å innskrenke tilgangen til sitt innhold, finansiert over skatteseddelen, ligner et hovmod og en forfengelighet som er upassende for en offentlig instans som skal formidle underholdning og informasjon til allmennheten».
141 henvendelser
I tillegg skal Kringkastingsrådet diskutere NRKs dekning av Ukraina-krigen og omtale av russere.
Rådet skal også se på NRKs dekning av feiringen av kvenfolkets dag.
Totalt har det kommet 141 henvendelser siden forrige møte.
Som vanlig vil det være informasjon fra NRKs kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, til slutt.