Ezra Eeman er strategi- og innovasjonsdirektør i nederlandske NPO, tilsvarende NRK i Norge.
Ezra Eeman er strategi- og innovasjonsdirektør i nederlandske NPO, tilsvarende NRK i Norge.

Strategitopp tror KI-boblen vil sprekke

Kunstig intelligens er det hotteste samtaleemnet på WAN-IFRA-konferansen i Danmark. Men nederlandske Ezra Eeman mener man forventer for mye av teknologien.

Publisert

(KØBENHAVN): I et fullstappet rom holdt nederlandske Ezra Eeman et foredrag om hva kunstig intelligens (KI) er nå, og hva det kan bli i fremtiden.

Han er strategi- og innovasjondirektør i nederlandske NPO, som er tilsvarende NRK i Norge.

Han oppsummerer verden med KI etter at ChatGPT ble lansert i november 2022:

– De som virkelig fikk det til å eksplodere var fordi ChatGPT hadde et brukergrensesnitt som gjorde det mulig å bruke for alle. Det gjorde at mange startups begynte å bygge på store språkmodeller (LLM), forklarer han.

Han mener vi har sett den første konsolideringen dette året.

– For et år siden sa vi at Google vil bli rammet og at Microsoft var for sene, men «big tech» har gjort det de måtte gjøre og er nå i førersetet. Det er de som kommer med de største oppdateringene, sier han, og viser til nylige oppdateringer fra OpenAI, Microsoft og Google.

Ezra Eeman på scenen foran bøttevis av medieledere fra hele verden.
Ezra Eeman på scenen foran bøttevis av medieledere fra hele verden.

Mediehusenes rolle

Han trekker fram at mediehus har begynt å eksperimentere for å finne utav hva teknologien kan gjøre og hvordan det kan skape verdi. 

– Det har ledet oss til første momentum. Det neste er en akselerering, som allerede er der med at modellene blir mer kraftige, sier han, og kommer med et eksempel:

– Før stilte du et spørsmål og fikk svar. Nå kan du gi KI en oppgave, og den vil gjøre det for deg. Det er et skifte fra å vite til å gjøre.

Han spør seg hva som blir avisenes rolle og hvordan de passer inn i det nye landskapet, med chatbotter og nye søkerfunksjoner.

– Det kan være folk blir der og at de ikke kommer til oss lengre. Det er det største skiftet og den største utfordringen vi ser så langt, kommenterer han.

Han mener medier må forstå hvordan medielandskapet ser ut fremover og hvor brukerne vil være.

Men også at vi må forstå hva KI kan gjøre og ikke kan gjøre.

– Jeg tror vi fortsatt lener oss for mye på KI, og vi vil at den skal være sannferdig, nøyaktig og nøytral. Kanskje er det ikke så bra til det? Kanskje den er mer en kreativ partner og en brainstormer, men fakta og søken etter fakta fortsatt er veldig menneskelig.

– Jeg synes vi bør konsentrere oss om hva den er god på, og prøve å ikke pushe den til noe den for øyeblikket ikke er god til.

En boble?

Under foredraget sitt viste han et bilde av hundrevis av selskaper i KI-landskapet.

– Det er utrolig fragmentert, og ikke realistisk i det hele tatt, sier han, og fortsetter:

– Mange av de selskapene vil være borte om et eller to år, og funksjoner vil bli spist opp av «big tech».

Han peker på at store summer blir pøst inn i KI-prosjekter, men at det genererer lite inntekt.

Derfor tror han vi er inne i en boble nå, som snart vil sprekke.

– Det er uklart hvor mye skade som vil bli gjort, og det vil mest sannsynlig være startups som ikke får penger lenger. Det vil være «big tech» som kommer ilt å sparke mange. Medieselskaper også.

– Er det en ny dotcom-boble?

– Jeg er ikke sikker. Historien gjentar seg, men sikkert ikke på samme måte. Nå har vi urealistiske investeringer, men ikke så mye output. På et punkt så må vi få beina tilbake på jorda.

Vil bli mer

Fremover tror han KI-verktøy blir mer enn bare en slave man fôrer med oppgaver.

– Den vil bli mer en partner som du kan sjekke ideer eller få nye perspektiver. Det vil gi deg muligheten til å bytte formater, som gjør at det vil bli fundamentalt annerledes i en redaksjon. Det vil komme en ny arbeidsflyt og nye publiseringsformater.

At det vil erstatte journalister helt avviser han.

– Vil du vite hva som skjer i ditt nabolag fra data, eller vil du høre fra personen i gata som skjønner at noe skjer og har et personlig perspektiv og spørsmål? Jeg tror at å ha folk som forstår hva som skjer i nabolaget, som kan fortelle hva som skjer blir viktig.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS