Tirsdag inviterte presselosjen spinndoktorene fra Høyre, Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet (Frp) til Eidsvollsgalleriet på Stortinget for å vurdere pressens dekning av valgkampen.
Espen Teigen ble pressesjef i Frp i mai og måtte forlate journalistikken og daværende arbeidsgiver Nettavisen.
Han var klar i sin tilbakemelding til de politiske journalistene.
– Det jeg husker best er hvor utrolig aktivistisk klimadekningen har blitt, spesielt hos deg i NRK hvor man har en egen klimaredaksjon som virker til å leve i en helt egen boble, sa Teigen til konferansier Mats Rønning som er politiske journalist i NRK og leder for presselosjen.
– Latterlig
Før spinndoktorene entret scenen, presenterte valgforsker Johannes Berg noen om funn fra den store valgundersøkelsen for valget 2021.
Der kom det blant annet fram at unge menn er den gruppen i samfunnet hvor stemmeandelen er lavest.
Teigen mener mediene ikke treffer den gruppen med å lage saker om klimaangst, og mener klimasaken generelt fikk altfor mye plass i mediene på en spesiell måte.
– Det var helt latterlig å ta inn klimaspykologen fra MDG. Man kan ikke drive journalistikk på den måten der. Hvis man skal drive en debatt om klimajournalistikk utenfor Oslo, så må man ta hensyn til andre ting, sa Teigen og refererte til NRKs video om klimaangst med klimapsykologen og tidligere MDG-politiker Erik Nakkerud.
Peder Egseth var statssekretær for Erna Solberg under forrige regjeringen. Han trekker fram VGs distriktsdekning som et positivt innslag, og ønsker mer av det.
– Jeg synes VGs distriktsdekning har blitt mye bedre. Jeg synes de lager mye gode saker fra distriktene. Generelt så savner jeg flere distriktsstemmer i pressen slik at man se ting fra andre vinkler, sa Egseth.
Han synes også det burde være en grense for hva man slipper til av påstander mot politikere, men tok også forbehold.
– Tina (Bru) ble beskyldt for å være klimafornekter. Det gjør noe med folk når de leser slike saker. Det blir usaklig kritikk. Men kanskje de kan slippe til, slik at vi kan imøtegå det.
– Jakt på anonyme kilder
Pressesjef i SV, Siri Gjørtz, hadde ikke noen negative tilbakemeldinger om pressens dekning av valgkampen.
Men hun reagerte på måten pressen jobbet under forhandlingene i Hurdalsjøen. Gjørtz viser blant annet til en massiv pågang om henvendelser.
– Vi har godt fra å være i en posisjon der vi har måtte kjempe for å komme på i mediene, til å bli ettertraktet til å mene noe om alt mulig. Vi har hatt en diskusjon med presselosjen som skyldes at våre politikere for ikke gjøre jobben sin, sa Gjørtz.
Hun trakk også fram bruken av anonyme kilder i pressen.
– På Hurdalsjøen opplevde jeg en jakt på anonyme kilder uten at man tenkte at man skulle være anonym kilde i det hele tatt. Alt man sa ble tolket i en eller annen retning. Jeg opplever at det er en større bruk av anonyme kilder nå enn det var for ett år siden.
– Det synes jeg ikke vi er tjent med i den politiske journalistikken. Hvis folk skal være anonym kilde så må de vite om det selv. Vi vet at mange har blitt brukt som anonyme kilder som ikke visste om det eller har tenkt at de skal være det, fortsatte hun.
Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Jarle Roheim Håkonsen, kom med skryt til de politiske journalistene som har møtt opp på Stortinget.
– Jeg synes det har vært bred, engasjerende, saklig og omfattende dekning. At det ikke var en enkel sak som dominerte, med unntak av klima i noen uker, det gjorde at mange saker fikk komme opp, sa Roheim Håkonsen.
Han fant også fram karakterboken og ga pressen en sterk femmer, før han kom med noen tips til forbedring.
– Det er fortsatt litt mye måling. I august så skrev flere at valget i realiteten var avgjort og at det nå handler om hvilke regjeringsalternativ man får. Det gjorde at velgerne fikk mindre av den opplysende saksjournalistikken som dreide seg om hva de ulike partiene vil.