Espen Leirset blir ny sjefredaktør i Innherred.

Lokal­avisene starter frilans­kurs for å finne nye journalister: – Trøndelag har blitt et sort hull innen medie­utdanning

Steinkjer24 og Innherred starter egne kurs for å rekruttere til redaksjonen. – Som et lite plaster på et stort sår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Avishusene Innherred og Steinkjer24 lanserte i forrige uke innføringskurs i journalistikk for mulige frilansere og sommervikarer, i et håp om å tiltrekke seg nye talenter.

Påtroppende sjefredaktør i Innherred, Espen Leirset, forteller til Medier24 at de setter opp kursene i håp om å tiltrekke seg flere nye hoder.

– Som tidligere førsteamanuensis på Nord Universitet har jeg mye erfaring med kurs og undervisning. Og jeg ser at jeg nå i jobben som redaktør vil trenge flere frilansere og tilkallingsvikarer. Det er mange som ønsker det, men få har den nødvendige erfaringen. Vi ønsker å bygge en bro mellom de som ønsker å jobbe hos oss, og det kompetansehullet, sier han.

– Lite plaster på stort sår

Innherred er heller ikke ukjent med å rekruttere fra andre bransjer.

I fjor sommer ansatte de Linda Aune Aurdal, som er utdannet teolog og har jobbet som prest i lokalmiljøet de siste seks årene.

– Jeg er også tilhenger av å hente inn folk med annen kompetanse, og der er vi ikke alene. DN og Finansavisen har også gått opp de løypene. Og jeg mener veien til å bli journalist kan gå andre veier enn å ta en journalist-utdanning. Vi trenger ulikheter i bakgrunn og andre erfaringer, sier Leirset.

Men det er også en annen grunn til at de to avisene nå setter opp kurs. For det er en stor mangel på tilbud i landsdelen.

– Jeg har jobbet ved fakultetet som tilbyr journalistikk i Bodø, og jeg skulle ønske den utdanningen også var tilgjengelig i Trøndelag. Vi er nå den eneste regionen uten journalistisk utdanning.

– Dette blir et kurs for å bøte på det, som et lite plaster på et stort sår, sier han.

– Et svart hull

Leirset sier det er et stort problem at mange unge reiser ut av regionen for å ta utdanning, og ikke kommer tilbake igjen.

– Det er et problem både for Trøndelag som helhet og for medievirksomhetene her. Det er et sorgens kapittel at Høgskolen Kristiania avsluttet sin utdanning i Trondheim, for det har ført til at Trøndelag har blitt et svart hull innen medieutdanning. Og det bør adresserer, både av redaktører, aktører og politikere, sier han.

I første omgang starter avisene med tre kurskvelder utover våren, og det er allerede flere som har vist interesse.

– Det er et lite kurs denne gangen, men hvis ikke de offentlige institusjonene tar tak med å utdanne folk til oss, må vi bare utvide, sier han.

Powered by Labrador CMS