Politisk redaktør Erik Stephansen og nyhetsredaktør Charlotte Sundberg i Nettavisen

Nettavisen åpner kommentar­feltet igjen: – Mange kranglefanter vil bli sinte på oss. Den sjansen tar vi

Når Nettavisen nå lar leserne kommentere sakene igjen, er reglene snudd på hodet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I 2019 stengte Nettavisen kommentarfeltet på egne sider, og erstattet det med en leserbrev-portal.

Nå åpner de igjen det klassiske kommentarfeltet. Men med en helt ny vri.

– Da vi stengte det ned, var det fordi det ble såpass mye dårlig språk, dårlig debatt, sjikane, hets og mobbing, og det var tydelig at mange mislikte seg der. Selv om vi hadde satt store ressurser på det, klarte vi ikke å få den gode debatt-flaten, forteller politisk redaktør Erik Stephansen til Medier24.

– Ingen har rett til å komme til orde

I forrige uke åpnet de på nytt igjen, men med prinsippet snudd på hodet.

– Før hadde vi mye fokus på hva som var lov til å skrive, ut ifra et ytringsfrihetsprinsipp. Nå ser vi heller på hva som er interessant for leserne, forklarer han og legger til:

– Dermed kommer vi til å ta vekk mye som forsåvidt er fullt lov å skrive, men som er uinteressant for de andre leserne, sier han.

Nettavisens ti bud for kommentarfeltet

  1. Kommentaren din må være interessant for andre, og holde seg til saken.
  2. Vis respekt for den du diskuterer med – også når du er dundrende uenig. Skriv bare det du like gjerne kunne sagt muntlig om dere satt overfor hverandre.
  3. Diskutér sak, ikke person. I stedet for å karakterisere en meningsmotstander, forklar heller hvorfor du er uenig.
  4. Vær høflig, unngå banning eller skjellsord.
  5. Vær gjerne kritisk, men begrunn kritikken. Først da blir kommentaren interessant for andre.
  6. Trakassering, hatske utfall og trusler vil føre til utestenging.
  7. Kommenter med bokstaver og ord, ikke symboler/emojis/GIFs.
  8. Ikke skrik med STORE BOKSTAVER.
  9. Ikke skrik med tegn (f. eks !!!!!????)
  10. Bruk seriøse kilder. Vi sletter kommentarer som gjengir eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier, voldsforherligende nettsteder eller benekter veldokumenterte vitenskapelige fakta

Med det nye kommentarfeltet følger ti regler. Om man ikke følger de, blir kommentaren tatt vekk. Blant annet er det strenge regler til språk, versaler og tegnbruk.

– Ingen har rett til å komme til orde i et medium. Vi beskriver det som at nå kommer man til Nettavisens kjøkkenbord. Og en av reglene er at du skal vise respekt for den du diskuterer med, og oppføre deg på samme måte som om du satt ovenfor noen.

Man må i tillegg være innlogget som aID-bruker med fullt navn.

– Vi er et redaktørstyrt medium, og nå skal vi ta tilbake redaktørrollen, sier han og legger til:

– Vi vet at det er mange kranglefanter som vil bli sinte på oss. Men den sjansen tar vi.

Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen, forteller at avisen har økt bemanningen for å røkte det nye kommentarfeltet

Inspirert av Fredrikstad Blad

Stephansen sier at de håper å oppnå det samme som da røykeloven ble innført.

– Da den ble innført, var det mange som sa at folk ikke lenger kom til å gidde gå på bar eller restaurant, og de ville bli nedlagt. Men det som skjedde var at da røyken forsvant, kom alle som tidligere ikke klarte, som var allergisk, eller ikke ville sitte i røyken, sier han og legger til:

– Problemet med det kommentarfeltet som var før, og forsåvidt nå på sosiale medier, er at det er mange som ikke orker å gå inn, fordi de blir møtt med et hardt miljø med sterk sjikane, som gjør at de ikke orker. Det vil vi endre på.

I tillegg til de ti reglene for kommentarfeltet, har Nettavisen også oppbemannet for å passe på kommentarfeltet.

– Det vil ta for lang tid med forhåndssensur, for da blir det ikke en løpende debatt når man må vente på at svarene kommer inn. Men kommentarer som ikke følger reglene vil bli raskt fjernet.

Nettavisen har tatt inspirasjon fra søsteravisen Fredrikstad Blad, som var de første til å åpne opp et kommentarfelt med andre regler.

Redaksjonen har reist på «studietur» til Fredrikstad for å lære mer om måten de og sjefredaktør René Svendsen røkter kommentarfeltet på.

– Vi var litt spente i starten på hvordan dette skulle gå. Det er ganske stor forskjell på oss og en lokalavis som Fredrikstad Blad. Men samtidig har vi savnet det. Vi har savnet den tilbakemeldingen fra leserne. Så vi gjør et forsøk vi og, sier han.

Powered by Labrador CMS