Torsdag ettermiddag ble det kjent at samferdselsminister Knut Arild Hareides tidligere politiske rådgiver, Emil André Erstad, blir kommentator i Vårt Land.
Han gleder seg stort til å ta fatt på jobben, som han etter planen skal tiltre i juni.
– Jeg er et politisk dyr og har kjent på savnet etter å jobbe med politikk, siden jeg hoppet av politikken. Dette er en drømmejobb, sier Erstad til Medier24.
– Hva kan du bidra med inn i denne jobben?
– Det er å forklare hva som skjer i de ulike politiske prosessene for vanlige folk. Jeg kjenner dette fra innsiden, og har kunnskap til å gjøre prosessene i Norge og i verden mer tilgjengelig for Vårt Lands lesere, svarer Erstad.
Den nye stillingen til tross, flytter ikke den tidligere KrFu-lederen til hovedstaden. I stedet blir han værende i Hardanger.
– Jeg skal ha kontoret mitt her, men også være en del til stede i Oslo, sier han.
– Ferdig med å være en partipolitisk aktør
– Hvordan skal du få lesernes tillit som kommentator, gitt din tydelige politiske bakgrunn i KrF?
– Jeg meldte meg ut av KrF i fjor, og har siden den gang ikke hatt noe parti. Jeg vil skrive gode analyser om norsk politikk, og tenker at jeg vil bli målt ut fra det jeg skriver, svarer Erstad.
Og legger til:
– Jeg er innstilt på å gjøre en innsats for å bli lest i ulike deler av det politiske miljøet, sier han.
– Kommer du til å skrive om din tidligere sjef, altså samferdselsminister Hareide?
– Målet mitt er å skrive om alle de politiske partiene på sikt. Hvordan jeg vil gjøre det fra starten, har vi ikke helt landet på.
– Jeg vil behandle alle partiene på samme måte. Dette er en annen rolle, og jeg er ferdig med å være en partipolitisk aktør.
Vil jobbe hardt med kildene
På spørsmål om hva Erstad savnet i norsk kommentatorjournalistikk mens han selv deltok i politikken, svarer han:
– Det er veldig mange gode politiske kommentatorer i Norge, men det å ha grundige kilder på alle sider av bordet, i ulike fløyer av partiet er ekstremt viktig.
– Jeg vil ikke bare lene meg på ett sett med kilder i én del av partiet, men forstår at et parti består av ulike fløyer. Intellektuelt sett er det nok lett å forstå, men for å kunne ha kilder hver gang, kreves hardt arbeid. Det er jeg innstilt på å gjøre, sier han.
– I september skal det avholdes stortingsvalg. Hva tror du må gjøres for å få flere unge til å bli interessert i politisk journalistikk?
– Man må få dem til å forstå hvilken relevans politiske saker har for livene deres. Som i all annen journalistikk, tror jeg det handler om å gjøre ting tilgjengelig og relevant.
– Så tror jeg også det ligger mye i å bruke enklere ord om vanskelige, sammensatte spørsmål, sier 29-åringen til slutt.