PFU-møte, 2 mars 2022.

Moss Avis og Drammens Tidende gikk fri i lukkede PFU-saker

Pressens Faglige Utvalg konkluderte av ingen av avisene har brutt god presseskikk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte utvalget i lukkede behandlinger at Drammens Tidende og Moss Avis ikke har brutt god presseskikk.

Moss Avis publiserte en reportasje om stor etterspørsel etter ved i mossedistriktet. I reportasjen var vedbonden avbildet sammen med sin fosterdatter.

Klager er barnets biologiske mor, som mener publiseringen er i strid med Vær Varsom-plakatens 4.8, om omtale av barn. Klager er redd det kan medføre negative konsekvenser for datteren at hun ble eksponert som fosterdatter. Klager påpeker også at hun ikke ble kontaktet før artikkelen ble publisert.

Avisen avviser i sitt tilsvar brudd på god presseskikk, og mener fosterfaren, som barnets foresatte, hadde lovfestet rett til å samtykke til fotograferingen.

Avisen opplyser at det etter en grundig vurdering ble avtalt at barnet i bildeteksten skulle omtales som fosterdatter og med fornavn.

I sin uttalelse skriver PFU at mediene må gjøre en selvstendig vurdering av konsekvenser medieomtale kan få for et barn, også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering.

«Utvalget har forståelse for at barnets biologiske mor ønsket å bli kontaktet før publisering, men kan ikke se at redaksjonen var presseetisk forpliktet til det i dette tilfellet.»

I samme lukkede møte ble også klagen mot Drammens Tidende tatt opp.

Klagen gjaldt flere artikler i avisen om en dramatisk hendelse. Pressens Faglige Utvalg (PFU) påpekte at mediene ved omtale av denne typen hendelser må vekte publikums informasjonsbehov på den ene siden, opp mot hensynet til direkte berørte på den andre siden.

PFU uttrykte samtidig forståelse for at de pårørende opplever omtalen som belastende, men kom til at det var presseetisk forsvarlig å opplyse offentligheten

Powered by Labrador CMS