Sverre Bromander, president i Juristforbundet
Sturlason AS Polyfoto
MENINGER:
Regjeringen må få redaktørstyrte medier med på listen under «samfunnskritiske funksjoner»
«En fri og kritisk redaktørstyrt presse har flere paralleller til domstolenes uavhengighet og funksjon i kriser», skriver presidenten i Juristforbundet.
I anledning Stortingets åpne høring om regjeringens totalberedskapsmelding, skriver advokat i Norsk Journalistlag, Ina Lindahl Nyrud, om hvor viktig det er at regjeringen tar innsyn og åpenhet på alvor i beredskapsplaner.
Stortingsmeldingens tre hovedmål viser at regjeringen ønske et sivilsamfunn som fungerer best mulig, lengst mulig: Et sivilt samfunn som er forberedt på krise og krig, som motstår sammensatte trusler og som understøtter militær innsats. Juristforbundet deltok også på høringen og minnet om at beredskap handler om mer enn politi og forsvar.
Juristforbundet støtter Norsk Journalistlag i at regjeringen må få redaktørstyrte medier med på listen under «samfunnskritiske funksjoner». Den frie pressen er helt avgjørende og helt grunnleggende for motstandskraften i samfunnet og for at sivilsamfunnet skal fungere best mulig. Redaktørstyrte medier må derfor ses på –og behandles som samfunnskritiske funksjoner.
Viktigheten av en fri og kritisk redaktørstyrt presse har flere paralleller til domstolenes uavhengighet og funksjon i kriser. Den tredje og den fjerde statsmakt er helt essensielle i vårt samfunn. De skal ikke minst balansere de øvrige statsmakter. De skal ivareta befolkningens rettigheter, noe som ofte vil bety mindretallets rettigheter.
Regjeringen ønsker å styrke motstandskraften mot desinformasjon og å øke evnen til kildekritikk. Det er vanskelig å se for seg et motstandsdyktig sivilsamfunn som skal fungere best mulig, lengst mulig, om ikke pressen og domstolene ivaretas like godt som Storting og regjering.
Historien viser at den frie presse og den uavhengige domstol har mye til felles: De er gjerne de første som angripes.
Utvikling i land som Ungarn, Polen og Israel har vist hvordan rettstater målrettet og raskt kan bygges ned. Første bud i den autoritære bruksanvisningen er å bygge ned uavhengige domstoler, som sammen med den frie presse utgjør en avgjørende og brysom motmakt for autoritære ledere.
I mai i fjor ble domstolenes uavhengighet her hjemme grunnlovsfestet. Dette mente Juristforbundet var helt nødvendig å få på plass i fredstid. Likeledes er det like viktig å ikke ta domstolene for gitt når regjeringen nå planlegger for landets totalberedskap. I totalberedskapsmeldingen, er domstolene nevnt spesifikt kun to ganger, selv om domstolene står på listen over «samfunnskritiske funksjoner».
Demokratiets stilling i Norge og i resten av verden må styrkes gjennom å støtte opp under uavhengige domstoler og frie medier. Den viktigste motstanden vi gjør er kanskje å opprettholde og etterleve de verdier og prinsipper vi har bygget samfunnet vårt på.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.