På bildet: Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen.
Vidar Udjus er politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

MENINGER:

Jeg ble lurt. Framover kan mange flere bli det.

«Kunstig intelligens kan utgjøre en alvorlig trussel mot demokratiet», skriver Vidar Udjus.

Publisert

Mange har fått det med seg: Mandag kveld publiserte Fædrelandsvennen en kommentar jeg hadde skrevet. Der påsto jeg at Vidar Kleppe hadde kopiert formuleringer fra programmet til hans tidligere parti, Demokratene/Norgesdemokratene, og brukt dem forsitt nye parti, Kleppelista.

 Innlegget ble først publisert i Fædrelandsvennen, og er gjengitt med tillatelse.

Men det ble kjapt (heldigvis) klart at jeg hadde tatt utgangspunkt i feil Facebookside. Jeg brukte Facebooksida som heter Kleppe 2023. Den er illustrert med et fint bilde av Kleppe og hans kjære amerikanske veteranbil. Den har logoen for Kleppelista. Den inneholder flere innlegg Kleppe har publisert på fvn.no. Kort sagt: Den er bra laget. Og den ser svært ekte ut.

Jeg har beklaget til Kleppe for den knappe timen kommentaren lå ute. Det var alvorlig at det skjedde. Samtidig er dette også del av et stort og alvorlig fenomen – at falske profiler på sosiale medier brukes for å skade andre politikere.

Og langt mer alvorlig kan det bli. På grunn av kunstig intelligens.

Tilfeldigvis var jeg morgenen etter kommentarpubliseringen og avpubliseringen på et foredrag i Oslo med Francis Fukuyama. Han er professor i statsvitenskap ved Stanford University i USA. Og han er mannen bak boka «The End of History». Den ble skrevet i 1992. Etter Berlinmurens fall. Fukuyama ble verdenskjent for tesen om at kampen mellom ideologiene var over. Det liberale demokratiet ville vinne fram.

Samtidig som det blir vanskeligere å bekrefte riktige fakta, blir det vanskeligere å avsløre falske påstander.

Konsekvensene kan bli fall i tillit. Til folkevalgte. Til institusjoner. Til demokratiet.

 Fukuyama brukte uttrykket «deep fake». Og han var i første omgang bekymret for USA, som allerede er dypt polarisert. Der millioner av mennesker har kjøpt det falske budskapet om at Trump ble frarøvet sist valg. Og der Trump inn mot de kommende rettsprosessene hevder påstandene fra påtalemyndigheten er «fake». Med kunstig intelligens vil han og hans medhjelpere få nye og fryktelig effektive våpen i kampen om sannheten.

Men heller ikke her hjemme har vi råd til å være naive. Det er den falske Kleppesida på Facebook bare ett eksempel på. 

Det vil trolig bli mye verre.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS