Petra Filkukova har forsket på hvem som blir mest lurt av sannsynlige, men likevel falske nyheter.

MENINGER:

Beskytter aldersvisdom mot falske nyheter?

«Det var eldre voksne som ble mest lurt da vi lagde falske nyhetshistorier.», skriver Petra Filkukova.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Eldre voksenliv er tradisjonelt forbundet med visdom fra lang livserfaring. På den annen side er eldre voksne kjent for å være sårbare for svindlere. Økningen i eldre voksne som bruker internett har ytterligere økt eldres sårbarhet for svindel, ettersom eldre voksne ikke er like godt kjent med fallgruvene i det nye mediet. En britisk studie fant at i aldersgruppen 65–74 år er det 54 ganger større sannsynlighet for at folk blir utsatt for bedrageri eller datasvindel enn at de blir fysisk ranet.

På internett opererer det også manipulatorer med andre mål enn å stjele penger. Mengden falske nyheter på internett øker, og noen av disse har som mål å påvirke politiske holdninger og valgresultater.

I en ny studie vi har utført, undersøkte vi om eldre voksne er mer utsatt for falske nyheter sammenlignet med unge voksne. Studier på feilinformasjon bruker vanligvis nettbaserte plattformer hvor eldre voksne er praktisk talt ikke-eksisterende. Vi rekrutterte norske eldre voksne ved hjelp av selskapet Norstat. De fleste forskningsstudier om feilinformasjon bruker kjente konspirasjonsteorier som materiale for troverdighetsvurdering (f.eks. 9/11-konspirasjoner, chemtrails).

I vår studie brukte vi falske nyheter som ikke var i strid med etablert kunnskap.

Realistiske falske nyhetshistorier er utbredt på sosiale nettverk, men kan ikke avvises som falske bare basert på å bruke "sunn fornuft", uten å undersøke kilden til nyheten. Et eksempel på slike nyheter er nyheter om migranters forbrytelser, som er en type nyheter som ofte avkreftes av faktasjekkere.

Funnene i studien indikerer at eldre voksne er sårbare ikke bare for svindel på nettet, men også for feilinformasjon på nettet.

Som en del av et tverrfaglig prosjekt Understanding and Monitoring Digital Wildfires utført ved Simula Research Laboratory presenterte vi helt fiktive nyhetshistorier om voldelig kriminalitet til et utvalg unge (186 deltakere, gjennomsnittsalder 22 år) og eldre voksne (508 deltakere, gjennomsnittsalder 71 år).

Nyhetene inkluderte ingen kilde, forfatter eller nettsted og inneholdt medisinske detaljer som vanligvis ikke er tilgjengelige for journalister. Gjerningsmannen til forbrytelsene var enten innvandrer eller skandinavisk. I begge utvalgene stolte flertallet av deltakerne på de presenterte nyhetssakene.

Eldre voksne stolte på nyhetene betydelig oftere enn unge voksne gjorde, opplevde flere negative følelser når de leste disse historiene, og var mer villige til å dele disse historiene med venner og på sosiale medier.

Denne mekanismen for distribusjon av feilinformasjon øker troverdigheten til meldingene ytterligere: pensjonister stoler på en melding som er delt av en venn de har kjent i flere tiår.

Funnene i studien indikerer at eldre voksne er sårbare ikke bare for svindel på nettet, men også for feilinformasjon på nettet.

Befolkningen i vestlige land blir eldre og dermed utgjør eldre voksne en økende andel av velgerne. Effekten av eldre voksne på valgresultater forsterkes ytterligere siden innbyggere i alderen 67–79 bruker stemmeretten sin mer enn noen annen del av befolkningen. Foruten det velkjente tilfellet med det amerikanske presidentvalget i 2016, grep falske nyheter for eksempel også inn i presidentvalget i Tsjekkia i 2018 og i det svenske stortingsvalget i 2018.

Det er dermed ikke umulig at Norge vil i fremtiden møte lignende trusler og vi bør derfor være forberedt på valginnblanding.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS