Magne Helge Sleire er regissør og produsent for naturdokumentarer.

MENINGER:

TV-selskapene tar livet av norske dokumentarfilmer

«Det brukes fortsatt store midler på dokumentarfilm i Norge, men det aller meste av midlene går til produksjon og innkjøp av dokumentarserier, en stor del av dem fra utlandet. De negative konsekvensene er ikke vanskelig å oppdage.», skriver regissør Magne Helge Sleire.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For få år siden sendte allmennkringkasterne TV 2 og NRK over 120 enkeltstående norske dokumentarer hvert eneste år. Svært mange av titlene var innkjøpt, og disse var produsert av små og mellomstore mediebedrifter.

Siden da er kjente og kjære programposter som FOLK og Ut i naturen i NRK blitt nedlagt. Brennpunkt produserer kun serier og dermed få titler. Og TV 2 vurderer ikke lenger forslag til enkeltdokumentarer fra eksterne filmprodusenter.

Bare til FOLK og Ut i naturen ble det på det meste produsert 80 titler i året. Alt dette er nå borte. Hva er det som har skjedd? Og er denne utviklingen til det gode for seere og for bransjen selv? Neppe.

Det brukes fortsatt store midler på dokumentarfilm i Norge, men det aller meste av midlene går til produksjon og innkjøp av dokumentarserier, en stor del av dem fra utlandet. De negative konsekvensene er ikke vanskelig å oppdage. Antall titler er gått drastisk ned og svært mange av småbedriftene og enkeltmannsforetakene som produserte dokumentarfilmer har ikke oppdrag lengre. Nye regissører får svært dårlige kår når de kommer ut fra medieutdanningen i Volda eller Lillehammer.

Mange av de eldre norske regissørene leverte sin første film som enkeltdokumentar til TV 2 eller NRK. Dette la ofte grunnlaget for at de videreutviklet seg til å bli enda bedre regissører. For dagens nye filmspirer er dette nesten blitt en umulighet – og for naturfilmprodusentene er det helt slutt.

Det norske folk har altså mistet alle klassiske naturdokumentarer i NRK. Slike programmer produseres simpelthen ikke lengre selv om ratingene for disse populære naturprogrammene var svært høye.

Dokumentarserien Dokument2 i TV 2 ga et kritisk blikk på mange samfunnsspørsmål og satte hvert år flere viktige temaer på dagsorden. Det er dessverre slutt også for dette svært viktige konseptet i den form det var.

Mediebransjen må som alle andre bransjer fornye seg og følge med i tiden. Men her er det ikke snakk om fornying. Tvert imot er vi vitne til en rasering av en hel bransje og frafallet av viktige titler som nå aldri vil se dagens lys.

Det er spesielt naturdokumentarer og dokumentarer med kritisk vinkling som har fått lide av den merkelige disposisjonen som allmennkringkasterne har foretatt de siste årene. I kommende sesong – høsten 2022 til våren 2023 - vil NRK ha totalt seks titler og TV 2 har 3 prosjekter med kritisk journalistisk preg. For få år siden utgjorde dette over 40 titler hvert eneste år. Undersøkende journalistikk er blitt erstattet med underholdning. Det er tydeligvis blitt langt viktigere å holde på seerne i et serieformat enn å formidle et større antall viktige saker.

For de klassiske naturfilmene som i mange tiår var et varemerke for NRK er tallet i dag null. Det vises ikke ett eneste klassisk naturprogram fra Norge, produsert av norske produsenter eller av NRK selv.

Hvor langt inn i fremtiden tenker TV 2 og NRK? Og Medietilsynet for den slags skyld? Selve vaktbikkjen for at det skal være et stort mangfold for seerne, spesielt i allmennkringkasterne.

Neppe så veldig langt. Det som allmennkringkasterne med Medietilsynet på sidelinjen nå river ned, vil ta lang tid å bygge opp igjen.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS