Selv om Kjersti Lien er fra Notodden, vil hun helst bo i Oslo og jobbe i en stor redaksjon. Her med soloppgang over Oslo.

DEBATT:

Lokalmedier er ikke for alle

«Nå er jeg lei av å høre om hvor allsidig, selvstendig og kreativ man blir i lokalavis. Kan lokalmediene noen gang bli like attraktive arbeidsplasser som riksmedier?», skriver Kjersti Lien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fra dag én på journalistikkstudiet ved Høyskolen Kristiania har jeg hørt om hvor flott det er å jobbe i lokalavis. Det tviler jeg ikke på. Lokalaviser rundt om i landet gjør en utrolig viktig jobb, men det er ikke for alle. Det er ikke for meg.

I dag jobber jeg deltid i en stor riksavis. Jeg vil jobbe med breaking news, være der det skjer og være et talerør for og til landets innbyggere. Som journalist i riksavis får man muligheten til å dekke de største hendelsene i hele vårt langstrakte land, samt de største nyhetene fra utlandet. Når det er alternativet, hvorfor skal jeg da begrense meg selv ved å ta en jobb i lokalavis?

Jeg er usikker på om det blir mer aktuelt for meg å jobbe i en lokalavis i fremtiden. Det tror jeg er en tanke jeg deler med veldig mange andre. For meg handler det først og fremst om muligheter. Jeg tror jeg ville følt meg litt bundet opp om jeg tok en jobb i lokalavis. I Oslo eller andre storbyer har man større valgmuligheter, rett og slett. Journalistikk er et konkurransedrevet yrke, noe jeg både elsker og hater. Jeg vil være med i kampen om de tøffeste jobbene. Da må jeg være tilgjengelig. Jeg vil lære av de beste folka og knytte de riktige kontaktene. Hvordan skal jeg gjøre det i distriktet, som for eksempel i hjembyen min Notodden, en by med knappe 13 000 innbyggere, hvorav fem er journalister?

Jeg ser også på det som utfordrende å leve så tett på kildenettverket sitt. Som journalist eller redaktør i en liten lokalavis vil mange ha en mening om deg, på godt og vondt. Hvordan er det å dra ut for noen pils i helga, eller stå på matbutikken? Jeg vil tro det er mange som har noe å si både til og om deg. Påvirker det journalistikken? Blir man mindre kritisk av det?

I Oslo får jeg faglig påfyll både på og utenfor jobb. Gjennom studiet og jobb samles vi til sosiale stunder hvor det kontinuerlig blir diskutert journalistikk. Sammen diskuterer vi etiske problemstillinger og det aktuelle nyhetsbildet. Jeg har muligheten til å delta på ulike arrangementer hvor profilerte journalister deler egne erfaringer, jeg kan delta i debatter, seminarer og dra på politisk pub. Det er ikke et tilbud jeg ser mange andre steder.

For mange er sikkert lokalavis helt ypperlig. Kanskje er det også en større mulighet til fast jobb, men akkurat det er en risiko jeg er villig til å ta. Jeg går heller en fremtid i vente uten fast jobb, men med en jobb jeg synes er spennende. Jeg har fått sjansen i et riksdekkende media, fått blod på tann og kommer ikke til å se meg tilbake. Jeg har en drøm og den innebærer ikke lokalavis. Nå er jeg lei av å høre om hvor allsidig, selvstendig og kreativ man blir i lokalavis.

Nok en gang er debatten om lokalmedier oppe etter initiativ fra Medier24, og temaet er viktig. Vi trenger lokalmediene, men hvordan skal det bli mer attraktivt for unge, nyutdannede å ta jobbene? Kan lokalmediene noen gang kunne måle seg med riksmedia?

———————————————-

Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS