TV 2-praktikanter fra Høgskulen i Volda, Amalie Andersen og Trine Naas har troen på jobbmulighetene etter endte studier.Foto: Endre Simonsen
Journaliststudentene ser lyst på jobbmulighetene: – Nå kan man søke mer der man vil
TV 2s ferske praktikanter er optimister for sin egen jobbfremtid. Men begge er klar på at de ikke ser for seg å jobbe utenfor hovedstaden med det første.
I starten av februar startet TV 2 sitt årlige inntak av praktikanter fra flere studiesteder i landet.
Blant dem som er Trine Naas som er på TV2.no og Amalie Naley Andersen som er på Nyhetskanalen. Begge studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda, og er så langt fornøyd med praksisoppholdet hos TV 2.
– Det er veldig spennende. Vi blir kastet litt ut i det og får prøvd det vi vil. Allerede den første uken har vi begynt å lage egne saker og man føler at de stoler på oss, sier Trine Naas til Medier24.
Andersen forteller at overgangen fra skolebenken til desken på TV 2 ikke har vært så stor som man kan tenke seg.
Hun berømmer kanalen for å både gi dem mulighetene, men også for den tette oppfølgingen.
– Jeg føler hele tiden at de har latt også kunne jobbe med «hard news». Men de har også vært bevisst på at jeg må si ifra om det blir for vanskelig, eller om jeg trenger hjelp, sier Andersen.
– Jeg har aldri følt meg tvunget til å si ja til ting for å gjøre et bra inntrykk, legger hun til.
Sveinung Habbestad er TV 2s redaksjonssjef for Nyhetene Oslo.
Han forteller at det også er gunstig for TV 2 å følge opp studentene som kommer til dem på praksis.
– Høyskolene og universitetene er en ekstremt viktig rekrutteringsarena for oss. Man får tak i unge talenter tidlig. Det er en kamp i markedet i dag med masse ledige stillinger. Praksis gir oss en mulighet til også forvalte talentene, sier Habbestad til Medier24.
Praktikantene som kommer til TV 2 i 2022 får også ekstra faglig oppfølging i starten av oppholdet.
– I mange år var det oppfølging i tekniske verktøy slik at man kan fungere på jobben. Men nå har vi mer journalistisk fokus i starten. Alt hva som forventes av dem, fokus på historiefortelling og innsyn.
– Blir man kastet ut på dypt vann når man kommer inn som praktikanter?
– Det kan sikkert være mulig. Vi prøver å sette dem i stand til å løse oppgaven. Men vi har en lav terskel for å prøve seg. Jeg tror ikke det tok mange dager før Amalie var direkte på Nyhetskanalen, svarer Habbestad.
– Men da er det også viktig at man får oppfølging på det man gjør, legger han til.
– Skriker gubbe
Begge praktikantene er ferdige med journalistikkstudiene til sommeren. Naas har selv landet seg en fast jobb i Nordstrand Blad.
Hun forteller at de fikk høre i starten av studiet at det nærmest var umulig å få fast jobb i mediebransjen etter endt utdanning.
Men begge er klar på at de merker hvor gunstig markedet er for unge journalister nå.
– Jeg er ikke så nervøs for å ikke få jobb, sier Andersen.
Både Naas og Andersen er fra Oslo. De er klar på at det ikke har fristet veldig å søke på jobber utenfor hovedstaden.
– Føler dere at man nå kan være med selektiv når man søker etter jobb nå?
– Jeg føler det, og har egentlig allerede bestemt meg for at det ikke er noen grunn til å tenke at jeg skal til en annen by. Jeg kunne selvfølgelig gjerne tenke meg å jobbe i en lokalavis en eller annen gang, men man trenger ikke å søke steder hvor man ikke har lyst å jobbe, sier Andersen.
– Nå kan man søke mer der man vil, og ikke bare der man kan, skyter Naas inn.
Samtidig som at flere av de større avishusene ansetter flere nye journalister, forteller flere redaktører i lokalaviser at de sliter med rekruttering.
– Frister det ikke å jobbe ute i distriktet?
– Det er jeg ikke sikker på om jeg ville gjort, og det er litt vanskelig å svare på hvorfor. Det er veldig attraktivt å jobbe i de større mediene og nå ut til mange flere folk. Mange journalister vil jo nettopp det. Men lokaljournalistikk er jo utrolig viktig og en del av grunnen til at jeg takket ja til Nordstrands Blad.
– Det er naturligvis mye flott lokalavisjournalistikk, men det er en del spennende ting som jeg føler man ikke kan skrive om dag. Det handler også litt om at man er ung og vil bo i byen, skyter Andersen inn.
– Det er nok mange redaktører i lokalaviser som klør seg i hodet over hvordan de skal lokke de unge til redaksjonene. Har dere noen tips til dem?
– Kanskje det å jobbe enda mer med flere flater, som video. Jeg tror mange unge like å prøve litt forskjellig, svarer Naas.
– Hvis det skriker gubbe, så har man ikke lyst å jobbe der heller. Man har ikke lyst til å være den eneste unge, legger Andersen til.