Fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ), Trygve Aas Olsen, mener bruken av Ruud og Øyvind på Dagbladet-front er beskrivende for poenget om forskjellbehandling.

Dagbladet og TV 2 brukte fornavn i melding om dødsfall: – Smakløst

Trygve Aas Olsen mener Dagbladet og TV 2 forskjellsbehandler hvermannsen og mektige menn når de omtaler dødsfall med fornavn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag ble Øyvind Nyheim funnet død i Mesnaelva i Lillehammer. Både riksdekkende nyheter og lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD) meldte om nyheten da politiet og familien gikk ut med navn og informasjon.

Mens NRK, VG og GD vinklet det på at en person var funnet død, valgte Dagbladet og TV 2 å vinkle med tittelen «Øyvind funnet død» på fronten.

På den lukkede Facebook-gruppen Norske Journalister ble det påpekt av enkelte at det er usmakelig å melde dødsfall med fornavn.

Fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ), Trygve Aas Olsen, synes ikke det er noe presseetisk overtramp å vinkle på fornavn i en slik sak.

Han synes likevel bruken av fornavn i en slik sak er problematisk.

– Bruken av fornavn er intimiserende på et vis hvor man kommer nærmere en person. Det er et grep man kan bruke, men ikke når en person er død. Da skal du ha respektfull avstand til vedkommende. Da fortjener man å få etternavnet på trykk. Når man behandler mennesker med respekt, så bruker man fornavn og etternavn, sier Aas Olsen når Medier24 ringer.

– Smakløst

– Er det respektløst?

– Det er litt smakløst. Men bruker tabloide virkemidler på en sak om en person som er død under tragiske omstendigheter.

Aas Olsen mener både Dagbladet og TV 2 forskjellsbehandler folk i bruken av fornavn og etternavn.

Som eksempel bruker han forretningsmannen Kjell Inge Røkke og andre mektige personer, som får en annen behandling i media.

– Hvis du er en «hvermannsen» så får man ikke den samme respekt som mektige menn. Kjell Inge Røkke får beholde etternavnet, for han behandler vi med respekt, sier Aas Olsen og påpeker at bruken av fornavn også er infantiliserende.

– Ser kritikken

Medier24 har forelagt kritikken overfor Dagbladet og TV 2.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, synes at diskusjonen Aas Olsen løfter frem er interessant, men hun er ikke helt enig i all kritikken.

– Det er vanlig i nettaviser å bruke fornavn, gjerne alder i parentes og bilde etter samtykke med familien. Vi har aldri fått noen reaksjoner på dette tidligere. Jeg synes nok reaksjonen er i overkant indignert med tanke på forbrytelsen som er begått, sier Solbrække til Medier24.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2

Samtidig påpeker hun at det er viktig å ha en debatt om hvor grensen går.

– Hvor tenker du selv grensen går?

– Jeg vil ikke si at det ikke skal skje igjen. Jeg opplever at det er litt gammeldags konservativ tankegang å mene kun bruk av fornavn er for intimiserende. Jeg tenker at verden har endret seg litt i bruk og aksept rundt fornavn, og at det kan være noe nært.

Solbrække forklarer at det ikke er noen tydelige retningslinjer rundt deskingen av meldinger om dødsfall.

– Da blir det litt opp til dem som sitter å vurderer det der da. Mener det er feil å ha en absolutt regel i den ene eller andre retningen. Men jeg kan også forstå kritikken i dette tilfelle.

– Hvis du selv hadde sittet på desken, ville du brukt fornavnet på fronten?

– Nå er jeg redaktør og taler på vegne av dem som jobber der. Jeg tror jeg hadde støttet valget. Men jeg mener det lett kan diskuteres og bli gjort annerledes, svarer Solbrække.

Dagbladet tolker det ulikt

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, hadde ikke anledning til å svare på telefon, men svarer skriftlig.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Han mener Aas Olsen tolker deskingen i verste mening.

– Vi registrer at Trygve Aas Olsen tolker bruk av fornavn i verste mening. Vår intensjon er naturligvis aldri å opptre smakløst overfor avdøde eller pårørende, skriver Hansen i en sms til Medier24.

– Men selv om det ikke er intensjonen, ser dere poenget til Aas Olsen? Vil dere bruke fornavn i den neste omtalen av et dødsfall?

– Vi tolker ikke bruk av fornavn på samme måte.

– Hvorfor valgte Dagbladet å bare bruke fornavnet på fronten?

– Intensjonen vår er naturligvis aldri å opptre smakløst i slike tragiske saker. Bruk av fornavn er gjort i beste mening, svarer Hansen på sms.

De pårørende til Øyvind Nyheim er gjort kjent med publiseringen og omtalen av denne saken.

Powered by Labrador CMS