Dag Idar Tryggestad kaller situasjonen alvorlig etter fire lønnsdiktat i Schibsted-avisene.

NJ kaller inn til møte om lønnsbrudd i Schibsted-avisene: – Alvorlig

NJ-leder Dag Idar Tryggestad kaller situasjonen alvorlig etter lønnsdiktat hos alle de fire store Schibsted-avisene. Nå skal klubbene møtes for å orientere om bakgrunnen for bruddene.

Publisert Sist oppdatert

På rekke og rad har lønnsforhandlingene i Schibsted-eide avisene, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, VG og Bergens Tidende, endt i lønnsdiktat.

Det betyr at ledelsen i avisene bestemmer lønnstilleggene.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, er klar på hva han mener om situasjonen.

– Når de store klubbene ender opp i lønnsdiktat så er det en alvorlig situasjon, sier Tryggestad til Medier24. Han opplyser at de har kalt inn alle klubblederne i Schibsted til et møte for å bli orientert om bakgrunnen for disse bruddene.

Klassekampen intervjuet NJ-lederen om samme tema på onsdag, med det var før lønnsforhandlingene i BT også endte med brudd.

– Alvorlig

Til Medier24 har klubblederne i de respektive avisene stilt spørsmål om hvor frie forhandlingene egentlig har vært. 

De opplever at de forhandler med Schibsted sentralt, og ikke ledelsen lokalt.

Sjefredaktørene i BT, Aftenposten og Aftenblad, samt lederne for forhandlingsutvalget i VG, avviser overfor Medier24 at det ikke var frie forhandlinger.

Også Schibsted-konsernet har uttalt i en mail til Medier24 at det er reelle forhandlinger.

– Jeg forstår at våre tillitsvalgte stiller spørsmål om hvem det er man egentlig forhandler med, sier Tryggestad og fortsetter:

– Det er en alvorlig situasjon å havne i når oppgjøret etter oppgjør ender i diktat, og våre tillitsvalgte melder tilbake at de opplever det var en låst ramme.

NJ-lederen mener både disse og andre lønnsoppgjør i andre bransjer er eksempler på at frontfagsrammen brukes som et tak.

28. april ble LO, YS og NHO enige om en ramme på 5,2 prosent.

 Aldri opplevd lignende

– Hvorfor er det alvorlig?

– Fordi de frie forhandlingene lokalt skal bygge på de kjente kriteriene for lønnsforhandlinger. Da teller lønnsomhet på både kort og lengre sikt, samt hvor mye penger som finnes i virksomheten og produktivitet, svarer NJ-lederen.

– Har du tidligere opplevd noe lignende som vi ser hos de fire Schibsted-eide avisene?

– Nei, det har vi ikke. På mine år som tillitsvalgt så kan jeg ikke huske diktat på rekke og rad i Schibsted, svarer Tryggestad.

Powered by Labrador CMS