I den ferske boken «Turbulens» kommer det frem at flere i toppledelsen i Norwegian skal ha stilt spørsmål ved titlene i nåværende NHST-konserndirektør for HR og organisasjon, Helga Bollmann Leknes' CV.
Boken er skrevet av Dagens Næringslivs-journalist Jacob Trumpy og tidligere journalist Bernt Gran.
Leknes startet høsten 2018 som HR- og personalsjef i Norwegian. Hun ble raskt en av daværende konsernsjef Bjørn Kjos' mest betrodde støttespiller, ifølge boken.
I kapitelet «Det nye A-laget», kommer det frem at det foregikk en maktkamp mellom Leknes og andre fra toppledelsen som hadde vært i flyselskapet over lengre tid den samme høsten hun begynte.
«Helga Bollmann Leknes hadde blitt tildelt mye ansvar og tillit av Bjørn Kjos, og mange øvrige ledere i Norwegian mislikte det. Denne misnøyen gjorde at ledere høyt oppe i selskapet begynte å gå cv-en hennes nærmere etter i sømmene og stilte spørsmål ved beskrivelsen av tidligere lederposisjoner», står det boken.
Slik Medier24 får opplyst var den LinkedIn-profil som det ble stilt spørsmål ved.
Flere fra toppledelsen skal ha protestert
Mellom 1996 og 2006 hadde Leknes flere ulike stillinger i SAS. Ifølge boken jobbet hun først innen IT frem til 2005, deretter med HR- og personalledelse fra 2005 til 2006.
Det siste året var Leknes prosjektleder og senere manager innen en HR-avdeling i konsernet, og til slutt hos datterselskapet SAS Ground Services (SGH).
Hos SGH jobbet hun som personalkonsulent under en personaldirektør.
De ulike titlene og ansvarsområdene forenklet hun til den overordnede tittelen HR Director i SAS.
Boken viser også til tittelen Leknes hadde hos sin neste arbeidsgiver, Aker Solution.
Her skal hun ha fått tittelen Vice President HR, innen forretningsområdet Subsea Business.
Fra 2011 til 2016 står det ifølge boken på CV-en at Leknes hadde ulike lederposisjoner i Aker Solution med tittelen Senior Vice President. Det kan oversettes på norsk til konserndirektør i en stabsfunksjon med ansvar for personalledelse, skriver forfatterne.
Samtidig påpekes det i boken at Leknes for det meste av denne perioden jobbet for et mindre IT-selskap, kalt Aker Business Services. De leverte IT-konsulentoppdrag til selskapene Aker Solution og Kværner. Selskapet ble i 2014 solgt til Akastor.
Flere toppledere reagerte også på Norwegians årsrapport for 2018 hvor det sto at Leknes hadde «senior ledende stillinger i Aker Solution og SAS.
«Hos Norwegian var det på denne tiden flere av Leknes mest kritiske røster helt opp i toppledelsen som protesterte. De mente dette kunne gi inntrykk av at hun hadde erfaring fra toppledelsen i to børsnoterte selskaper», står det i boken.
Tilbakeviser påstander om unøyaktighet
I boken tilbakeviser Leknes den generelle beskrivelsen er unøyaktig, men heller en «kort oppsummering av den mangslungne erfaringen hun skaffet seg på vei mot toppen».
Medier24 har vært i kontakt med Leknes, som ble ansatt som konserndirektør med ansvar for HR og organisasjon i Dagens Næringsliv-eier NHST Media Group høsten 2020.
Hun tilbakeviser påstandene om man kan stille spørsmål ved beskrivelsene av hennes tidligere erfaringer.
– Jeg har fått med meg utgivelsen, men har ikke behov for å kommentere den. Den gir uttrykk for forfatternes tolkning, basert på deres kilder. For meg virker boken upresis når det gjelder temaet om min erfaring, skriver Leknes og forsetter:
– Jeg har alltid gitt uttømmende og korrekt erfaring til mine arbeidsgivere. Da jeg forsto at noen i Norwegian hadde reist spørsmål ved min erfaring, tok jeg det opp med selskapets styreleder. Han avviste bestemt at disse spørsmålene hadde noen realitet, og ga meg full støtte. Om forfatterne kobler disse spørsmålene til maktkamp i Norwegian, er det deres tolkning
– Forskjønnet fakta
Medier24 har også vært i kontakt med forfatterne bak boken.
– Hvorfor var det hensiktsmessig å ha med opplysningene om CV-en til Leknes?
– Cluet er at det ble brukt mot henne i den interne maktkampen i Norwegian. Hun kom inn i Norwegian med sterke meninger og gjorde store endringer. Det falt ikke i god jord hos dem som ble rammet i Norwegian, sier forfatter Bernt Gran.
– Derfor begynte flere i toppledelsen å gå CV-en hennes i sømmene. Hun hadde jobbet i SAS og det er en liten bransje, fortsetter han.
– Hva tenker du om at Leknes påpeker at det som kommer frem rundt deres beskrivelse av CV-en er upresist?
– Kritikerne i Norwegian har forholdt seg til en LinkedIn-profil. Den er i beste fall «showoff»-profil. En CV er det mer hold. Men det er ingen tvil om at hun har smørt grundig på, mener Gran.
– Alt har rot i virkeligheten, men jeg tolker det som at hun har forskjønnet fakta, legger han til.
Trond Sundnes, konsernsjef i NHST media group mener Leknes' erfaring har vært avklart.
– Jeg var selv med i prosessen da Helga Bollmann Leknes ble rekruttert i 2020, og det har aldri vært noen uklarheter om hennes bakgrunn eller jobber verken i forkant eller i etterkant. Den brede bakgrunnen hennes er også medvirkende til at hun har gjort og gjør en strålende jobb hos oss, sier Sundnes.