Espen Leirset i Innherred, Christopher Johansen i Vennesla Tidende og Tomas Bruvik i LLA.

Rekruttering i lokalaviser:

– Man starter i BA, går videre til BT og så til TV 2. Det er slik verden er skrudd sammen

Debatten om rekruttering i lokalaviser har blusset opp igjen. Redaktører forteller om hvordan de jobber med rekruttering – og utfordringene de møter.

Publisert

De siste ukene har debatten om ledige jobber i journalistikken blusset opp igjen, knyttet til kutt, nedbemanninger og ansettelsesstopp i bransjen det siste året.

Sjefredaktør i Medier24, Erik Waatland, oppfordret midlertidige og arbeidsledige til å «legge fra seg kaffe latten og søke jobb utenfor Ring 3». Han fikk svar fra både Aksel Lindberg og Kristine Sterud, som pekte på utfordringene med å søke jobb utenfor storbyen. Jostein Larsen Østring påpeker at sentralisering er noe som treffer spesielt unge journalister. 

Har du tips eller innspill til tematikken? Ta kontakt på tips@medier24.no

Må selge seg inn som en attraktiv arbeidsplass

Ansvarlig redaktør i Vennesla Tidende, Christopher Johansen, har vært i en spesiell situasjon de siste to årene, hvor han har måttet byttet ut hele redaksjonen bortsett fra seg selv.

– Det har vært et ganske tøft rekrutteringsløp, med tre nye faste journalister, og en ny vikar nå, sier Johansen til Medier24.

Han forteller at erfaringen har vært at det har gått veldig bra.

– Jeg har fått tak i veldig kvalifiserte journalister, sier han.

Johansen legger til at det mengden søkere har variert, alt fra seks til over tjue søkere på hver stilling.

– Da er det ikke sagt at alle de noen og tjue er kvalifiserte.

Avisen holder til en kort kjøretur fra Kristiansand, hvor avisen har tre konkurrenter. Johansen sier at det ikke er tvil om at det er flere medier om beinet.

– Samtidig gjør den nærheten at jeg har tilgangen. Og så handler det om å selge seg inn som en attraktiv arbeidsplass.

Han påpeker at lokalavisen tilbyr noe annet enn det en større redaksjon kan, som man kan selge seg inn med.

– Man får prøvd seg på en større bredde av stoff, og være med å forme avisene i større grad. I tillegg får man testet ut mangfoldet av plattformer i større grad.

Han forteller at nærheten til større aviser naturlig nok også gjør at de andre avisene prøver å rekruttere hos han.

– Men da har vi hatt åpen dialog, og alle har blitt værende, sier han.

Eneste region uten journalistutdanning

Redaktør i avisen Innherred, Espen Leirset, har også fått med seg debatten. Avisen har tidligere ansatt folk fra utenfor bransjen, blant annet presten Linda Aune Aurdal. 

– Vi har ansatt flere som ikke er utdannede journalister de siste årene, og har hatt god erfaring med det. Praktisk erfaring, kombinert med Start-kurs og litt ekstra kursing og oppfølging, har gjort at vi i dag er en redaksjon med engasjerte og dyktige medarbeidere. 

For to år siden gikk avisen sammen med Steinkjer24 og holdt frilanskurs for å tiltrekke seg nye talenter. 

– Trøndelag er eneste region i landet uten egen journalistutdanning. Dermed blir vi som lokalaviser mer overlatt til oss selv her i området, sier Leirset, og legger til at de hadde nytt kurs i vår. 

– Formålet har vært å få flere unge frilansere, og vise unge folk på Innherred at vi kan tilby både gode deltidsjobber, og at journalistikk kan være en spennende karrieremulighet. 

– Bør ha mer tydelig strategi

Leirset forteller at de har hatt god effekt av kursene, og at flere av deltakerne nå har fast jobb hos dem, og i andre mediehus. 

– Det viser at journalistkurs er et tilbud det er behov for. Jeg håper statsråd Oddmund Hoel nå kan be Nord universitetet eller NTNU sørge for at Trøndelag bøter på problemet, sier han.

Og selv om Innherred er en liten avis utenfor storbyen, sier Leirset at andre aviser nok opplever større utfordringer enn de. 

– Vi hadde over 40 søkere på en stilling i vinter, det er jeg veldig fornøyd med. 

Han mener at selv om noen journalister ønsker storbylivet, foretrekker andre en livsstil med god plass, mulighet for enebolig for familien og boligpriser som ikke er kvelende. 

– Denne gruppen tror jeg det er mulig å få tak i for lokalaviser. men de bør kanskje ha en mer tydelig strategi for å lykkes med det. 

Ikke ny problemstilling

Generalsekretær i Landslaget for Lokalaviser, Tomas Bruvik, sier til Medier24 at dette ikke er en ny utfordring.

– Verden er lik slik den har vært lenge. Dette kommer opp med jevne mellomrom, samtidig som vi vet at dette er et reelt problem for lokalaviser, sier han og påpeker:

– Hvis det kommer en ny stilling om fire dager, er det ikke slik at det kommer et hav av søkere til den.

Generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA), Tomas Bruvik.

I forrige uke skrev Kristine Sterud at lokalavisene blir en talentfabrikk. «Det kan virke som om lokalavisene skal brukes som en sko i døra og vei inn i bransjen, for så å bli forlatt i grøftekanten når de større barna endelig vil leke med oss.»

Bruvik sier det spesielt er en utfordring for de bynære avisene.

– Når journalistene der når et visst nivå er veien kort til avisene i byen.

Han påpeker at det ikke bare gjelder små lokalaviser utenfor byen.

– Man ser det også i Bergen for eksempel. Man starter i BA, går videre til BT og så til TV 2. Det er slik verden er skrudd sammen.

– Går begge veier

Bruvik sier man også har den andre siden av det. De som flytter hjem til redaktørstillinger når de er ferdige i storbyen.

– Det er mange lokalavisredaktører som har vært i store aviser, men som vil ha et liv på bygda og reiser hjem til røttene. Det går begge veier.

Et eksempel er Polaris Media sine aviser i Trøndelag, hvor det på et tidspunkt var fire VG-veteraner som styrte hver sin avis i fylket.

– Men bør lokalavisene unngå å kalle seg «talentfabrikk»?

– Det tenker jeg ikke man skal være redd for å kalle seg. Klarer du å fylle opp pultene underveis, skal man være stolt når de går videre. Samtidig, avisene har også godt av at folk går inn og ut, man blir ikke for satt.

– Hva er dine råd til journalister som ikke får seg jobb i byen?

– Jeg ville nok ikke brukt Waatland sine ord, men jeg vil si ta sjansen og prøv. Se etter aviser som har utmerket seg, se på redaktører som brenner for journalistikken og er sultne, og kontakt de, sier han og legger til:

– Jeg har alltid bodd på landet, og synes det er fantastisk.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS