Marius Sæther Flå (til venstre) mener mediene har et ekstra ansvar for hvordan de omtaler fotballdommere. VGs Carina Alice Bredesen er delvis enig.

Bekymret for at mediene bidrar til vold og hets mot fotballdommere

Marius Sæther Flå advarer om at mediene kan bidra til hets og vold mot fotballdommere, og tror unge spillere blir påvirket av fokuset i sportspressen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg har noen erfaringer som fotballspiller selv, i tillegg til at jeg også har en liten «dommerbrøler» i meg. Derfor blir jeg opprørt når jeg ser hvordan mange medier dekker toppfotball. På mange måter legitimerer de dommerhets, etter min mening.

Det sier Marius Sæther Flå, som selv jobber som lærer på en skole i Rennebu. For noen uker siden valgte han å skrive en tråd på Twitter, i tillegg til et innlegg hos Idrettspolitikk.no.

Her tar han opp hvordan han mener norske mediers fokus på dommeravgjørelser i fotballkamper bidrar til hets og vold mot dommere på aldersbestemt nivå.

I sommer ble en dommer banket opp under en kamp i Dana Cup, som er en ungdomsturnering i Danmark.

Sæther Flå er selv far til barn som spiller fotball.

– At man får betalt for klikk gjør det naturlig for journalistene å søke etter kontroverser. Dommerfeil blir ofte mye diskutert i sosiale medier, for eksempel på Twitter eller Facebook, sier han til Medier24.

Et ansvar

Riksmediene som skriver om og sender fotballkamper på TV, har et særegent ansvar for hvordan de fremstiller dommere i sporten, mener Sæther Flå.

– Jeg skjønner at journalister kan falle for fristelsen til å sette søkelys på dommere etter en kamp. Men jeg mener avisene har et redaksjonelt ansvar når de setter dagsorden. Dommerfokuset har også blitt enda verre med videodømming (VAR).

Eksemplene som han drar fram i innlegget sitt kommer fra flere store aviser, deriblant VG.

Nyhetssjef for VG Sporten, Carina Alice Bredesen, er delvis enig med Sæther Flå i at pressen har et ansvar.

– Til en viss grad er det en del av bildet. Men prinsipielt mener jeg at pressen ikke har hovedansvaret for hvordan folk oppfører seg på fotballbanen. VG har også ved flere anledninger skrevet om dommere som har blitt hetset, og fortalt historiene fra deres perspektiv, sier Bredesen til Medier24.

En kultur i idretten

Bredesen fremhever at kjefting på dommeren forekommer spesielt ofte i fotball.

– Det handler litt om kulturen i idretten også. I håndball er det ikke like vanlig å kjefte på dommeren, selv om det skjer der også. Så ligger det litt i journalistikkens natur å skrive om det som skiller seg ut, er kontroversielt eller avgjørende - som et straffespark i fotball kan være. Det er jo ikke en nyhet i seg selv om dommeren har gjort jobben sin, sier hun.

Samtidig mener hun at de skal jobbe for å forstå hvilken påvirkningskraft de har overfor unge i idretten.

– At pressen i seg selv bærer ansvaret for utskjelling av dommere er å ta det langt. Men vi må være bevisst på vår makt som formidler. Et eksempel på dette er at man i stor grad har sluttet å filme folk som stormer banen under fotballkamper, sier Bredesen.

Powered by Labrador CMS