Frode Buanes blir ny leder for VG Sporten.

VG Sportens nye leder tror sports­journalistikken er i endring: – Kan føre til mer profilfokus

Frode Buanes har skrevet om næringsliv og samfunn de siste 16 årene. Nå forteller han om hvordan han skal styre en av landets største sportsredaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forrige uke ble det klart at Frode Buanes forlater Dagens Næringsliv etter seks år for å bli leder for VG Sporten.

Buanes, som kommer fra jobben som digitalsjef i DN, synes det er kjekt å se hvor mye som er blitt gjort i VG Sporten de siste årene.

Han viser til at VG Sporten i dag er stedet å gå for å sjekke sportsresultater, og at man har vært gode på å bygge leirbål rundt større arrangementer.

Buanes understreker at han ikke ønsker å proklamere sine visjoner før han har møtt de ansatte i VG, men forteller at han har noen tanker om mulighetene for VG Sporten.

– Som med all annen journalistikk så må man leke med formater i tiden fremover, og finne de formatene som funker best. Det er klart at digitalpresentasjon gir noen muligheter som bør få konsekvenser for hvordan man lager en del journalistikk, sier Buanes til Medier24.

– Med det vil fortsatt være hensiktsmessig for del journalistikk å være tekstbasert så lenge jeg kan se for meg, legger han til.

– Blant de første som drev med breakning

VG Sportens nye leder peker på at Norge har fått flere verdensstjerner innenfor internasjonale sporter.

Han tror det vil bidra til å skifte litt fokus i sportsdekningen.

– Det kan føre delvis til et mer profilfokus, enn kanskje idretts- og kampfokus. Det vil naturligvis henge sammen med at disse stjernene besitter mye makt og penger, og at det vil være masse interesse rundt det.

At sportsverdens stadige større innflytelse og økonomiske muskler stiller høyere krav til sportsjournalister, mener Buanes er åpenbart.

Samtidig har han stor respekt for utviklingen som sportsjournalister har vært gjennom de siste ti årene.

– Sportsjournalistikken var på mange måter blant de første som drev med breakning. Jeg har utrolig respekt for de omveltningene de har vært gjennom, sier Buanes før han fortsetter på mulighetsrommet for sportsjournalistikken som helhet:

– Jeg tror det er mer å hente på å grave mer og behandle det som hvilket som helst annet området i samfunnet med makt og penger.

– Profesjonell distanse er utrolig viktig

Men Buanes er klar på at sportsjournalistikk ikke bare skal handle om å avsløre alt som er galt med sportsverden fremover.

– Man skal ikke glemme at sporten er som et lim i samfunnet, som skaper engasjement på godt og vondt.

– Vi har jo sett sportsreportere som klemmer landslagsspiller som har vunnet en kamp. Hva tenker du om balansegangen mellom engasjement og profesjonalitet?

– Jeg tenker jeg skal være litt ydmyk mot de som har jobbet lenge i dette miljøet. Jeg kan forstå at det er lettere å få en emosjonell tilknytning til en trener som har vunnet VM-gull for landet sitt, enn en konsernsjef som legger fram et godt resultat, sier Buanes.

– Men en profesjonell distanse er utrolig viktig, legger han til.

I fjor avslørte Bergens Tidende Nachspiel-skandalen på Brann stadionen, kort tid etter at det skjedde.

Buanes mener det er et eksempel på at det går an å ha ekstremt gode kilder og dekke en klubb veldig bredt.

Powered by Labrador CMS