Denne glade gjengen deltar på journalistskolen til Folkebladet. Fra venstre: Emily Mercedes Solheim, Hannah Marie Lorentsen, Evelyn Stornes, Synne Engkrog, Nora Bjørnslett, Mia Eline Godtlibsen, Mathea Lange Bakkland, Michelle Rydning og Benjamin Kramvig.Foto: Dina Bråthen
Lokalavisen arrangerer journalistskole for ungdommer
Ni ungdommer får muligheten til å være journalister i lokalavisen Folkebladet i Midt-Troms i sommer.
Ungdommene som deltar på journalistskolen er mellom 12 og 17 år gamle. De startet mandag 4. juli, og søndag 17. juli skal de sammen produsere en direktesending fra barnefestivalen på Lysnes, skriver Folkebladet selv.
Sendingen vises på Folkebladet TV.
– Målet er at ungdommen skal få prøve å være reporter og journalist. De har både lært hvordan de lager innslag på forhånd, og hvordan de produserer direktesendt TV, sier utviklingsredaktør i Folkebladet, Trond Sandnes, til Medier24.
Mens andre drar på leirskole, fotballskole eller rideskole om sommeren, får denne gjengen lære mer om journalistikk. Men det er også en annen viktig forskjell, påpeker Sandnes.
– For å dra på rideskole må du gjerne betale rundt 5.000 kroner. Hos oss er det ungdommene som får betalt, fordi de lager innhold for avisa. Sånn sett ligner det mer på en sommerjobb.
Både teknikk og presseetikk
For å lage TV bør en ha noen journalistiske egenskaper i bunn. I tillegg til å lære mye om det tekniske i en produksjon, har deltagerne fått en innføring i god presseskikk, forteller Sandnes.
– Redaktør Steinulf og jeg hadde tok en gjennomgang på dette med etikk og avishistorie, fra papiravis til iPaden som vi leser og ser innhold på i dag. Det viktigste av etikk som de må ha med seg nå handler om at de ikke kan filme barn under en viss alder uten samtykke fra foreldre, og andre ting som går på bilde-etikk, sier Sandnes.
Prosjektansvarlig er mangeårig journalist i Folkebladet, Camilla Solheim.
I forkant av skolen fikk de støtte fra Medietilsynet, og tilbakemeldingene fra deltagerne er gode.
– Allerede i går var det flere som spurte om det vil arrangeres til neste år også. Vi ser at de tar oppgavene seriøst, og at de stiller opp når de skal. Så får vi se om det er noen kommende reporterstjerner blant dem, sier Solheim.
Spennende
De ni ungdommene har måttet tenke ut hvem de vil kontakte, de har ringt rundt for å spikre avtaler, lært om intervjuteknikk og masse annet som inngår i en journalistisk prosess.
I tillegg har de vært på rådhuset for å intervjue varaordføreren, og på lørdag kommer statsforvalteren i Troms og Finnmark på besøk.
Solheim håper noen av de som deltar får lyst til å teste journalistyrket enda mer.
– Kanskje kan det være et fremtidig karrierevalg. Dette yrket er jo unikt fordi du kan starte med å være journalist ganske mye tidligere enn i andre yrker, sier hun.
Også Trond Sandnes håper prosjektet gir mersmak.
– Hvis de får interessen for det å være journalist, slik at de vil frilanse for oss i fremtiden, så er det en bonus. Bransjen, og lokalaviser spesielt, sliter jo med rekruttering. Det er ingen hemmelighet, sier Sandnes.