Lørdag forrige uke publiserte NRK saken Griseindustriens brutte løfter. Den var også hovedsak i magasinet i Lørdagsrevyen.
Saken skapte debatt gjennom helgen da saken baserer seg på dokumentasjon fra en gruppe aktivister som har brutt seg inn på 28 gårder for å filme forholdene som grisene lever under.
Utgangspunktet for å avdekke forholdene var Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» fra 2019, som avdekket kritikkverdig forhold på enkelte norske gårder.
Flere har reagert i sosiale medier på at NRK har publisert materiale som er skaffet gjennom lovbrudd.
Redaksjonssjef for dokumentar og samfunn i NRK, Reidar Kristiansen, er klar på at valget med å publisere bildene er noe de ikke har tatt lett på.
– Vi har veldig høy terskel for å bruke denne type materiale. Her landet vi på at vi kunne publisere det. Bildene har stor samfunnsmessig betydning og vi mener det bildene viser er riktig. Vi tror heller ikke at slik dokumentasjon kunne blitt skaffet på veie på noen annen måte, sier Kristiansen til Medier24.
– Et vanskelig farvann å navigere i
At bildene ble tatt av aktivister med en åpenbar agenda er også en presseetisk utfordring for NRK, påpeker Kristiansen.
– Det gjør at vi måtte være ekstra nøye med å kvalitetssikre og verifisere innholdet i dette materialet, samt gjøre våre egne undersøkelser i tillegg.
– Hvilke undersøkelser har NRK selv gjort som gjør at dere er så sikre?
– Vi har støtte oss på tilsynsrapporter fra Mattilsynet som har besøkt noen av gårdene tidligere. Vi har også vært i kontakt med alle bøndene for å få en forklaring for hvorfor det ser ut som det gjør på bildene, svarer Kristiansen.
NRK har også bedt om å komme på besøk, uten at noen av bøndene har sagt ja til det foreløpig.
Kristiansen er klar på at avgjørelsen om å publisere bildene var krevende.
– Det er summen av dette som gjør det til et vanskelig farvann å navigere i. Det er mange hensyn å ta, ikke minst til bøndene som opplever det som belastende å få innbrudd i fjøset sitt, i tillegg til at det blir publisert på NRK.
– Bra at NRK er så åpen som mulig
Kristiansen forteller at NRK hele tiden hatt et ønske om å verne bøndene ved å anonymisere dem, samt gi dem god informasjon om hva som blir publisert.
–Dette er jo eiendommen til privatpersoner som blir eksponert. Hvorfor er dette av en så stor offentlig interesse?
– Dette handler om dyrevelferd og hvordan maten vår blir til, noe som angår oss alle. I tillegg er det viktig å følge opp de løftene som næringen kom med etter den forrige store avsløringen i 2019, og sjekke om de har levd opp til dem, svarer Kristiansen.
Han forteller at det vil komme flere saker fra NRK om dette temaet.
– Dette handler også om systemet som vi har lagt opp til her i landet. Det kommer flere saker som handler om hvordan Mattilsynet utføre sitt oppdrag, og hvordan systemet for å ivareta dyrevelferd fungerer. Det er av stor samfunnsmessig betydning.
Etter publiseringen har saken skapt debatt på sosiale medier. Noen gir NRK ros for å publisere bildene, mens andre mener de ikke burde publisert dokumentasjon som var skaffet på ulovlig vis.
NRK har selv kommet med en redegjørelse for hvorfor de valgte å publisere bildene.
– Hvorfor følte NRK at dere måtte forsvare publiseringen i offentligheten?
– Det handler mer om å forklare enn å forsvare. Vi synes selv at mange av disse vurderingene er vanskelig, og merker på forhånd at dette vil bli mye diskusjon. Vi tenker det er bra at NRK er så åpen som mulig om våre vurderinger, svarer Kristiansen og legger til:
– Både for å avverge misforståelser, men også legge til rette for en god og saklig debatt om vurderingene vi har gjort.