Venstres kultur- og medieminister Abid Raja fratrer denne uken sin statsrådpost, når Jonas Gahr Støre presenterer landet nye regjering torsdag.
Medier24 har spurt flere bransjefolk om hva de mener om jobben Raja har gjort for mediene i sin tid som statsråd. BA-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson er positivt innstilt til Raja, og gir ham det høyeste terningkastet av de tre spurte.
– Jeg har ikke så mye å klage på, jeg er stort sett fornøyd. Han har vært veldig morsom, sier Sveinbjørnsson til Medier24.
– Hva er det han ikke har fått til, og hva har han fått til spesielt bra?
– Innenfor mediepolitikken har det ikke vært de store bevegelsene. Men det er bra med forutsigbarhet. Og så har han vært en god del i Bergen og gikk mer til Bergens-institusjoner. Det tror jeg har vært riktig og viktig.
– Hvilket terningkast vil du gi ham?
– Han skal få en femmer. Han får litt ekstra for sjarmen.
– En riktig prioritering
Fædrelandsvennens sjefredaktør, Eivind Ljøstad, mener Raja har gjort gode prioriteringer i sin tid som Kulturdepartementets øverste leder.
– Med tanke på det vi vet nå, rammet krisen kulturlivet mye hardere enn mediebransjen. Han har nok vært en bedre minister for dem enn for mediene, men det var en riktig prioritering, sier Ljøstad til Medier24.
– Men det tok jo et par måneder før medienes kompensasjonspakke var klar. Var det godt nok?
– I april og mai 2020, var jeg blant dem som mente at det tok altfor lang tid. Sett i ettertid, når vi vet hvor bra det gikk, er det ærlige svaret at det ikke var så brennhast som vi trodde.
– Men det kunne man jo ikke vite der og da? Var det litt flaks?
– Jeg tror det er flaks og dyktighet av mediene som gjorde at de gikk bedre enn vi fryktet. Vi var ikke de eneste som brølte på Kulturdepartementet, og jeg skjønner at de måtte prioritere. Vår bransje har ikke kommet veldig dårlig ut av kompensasjonsordningen.
– Hvilket terningkast vil du gi Raja?
– Jeg vil gi ham terningkast tre. Det er et feigt terningkast, men det er der jeg mener han har vært, svarer Ljøstad.
– Lydhør og opptatt av å bidra
Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey understreker at Raja har vært kulturminister i en ekstremt spesiell tid.
– Han har vært «krisehåndteringsminister». Jeg opplevde at han var lydhør og opptatt av å kunne bidra når det smalt, sier Øgrey til Medier24.
Raja tok over som kulturminister etter Trine Skei Grand i januar 2020, og Øgrey peker på at han har fulgt opp mange av de beslutningene som Grande hadde tatt
– Grande har vært den mest handlekraftige kulturministeren vi har hatt på lenge, og Raja har fulgt dette opp på en god måte.
– Han har bidratt til mer forutsigbarhet for bransjen. Det viktigste til nå er han har holdt en av de første mediepolitiske redegjørelsene på Stortinget på lang tid.
– Hva har han ikke fått gjort som kulturminister?
– Jeg skulle ønske at kulturministeren tok tydeligere grep i kampen mot teknologi-gigantene og den ujevne konkurransen der. Jeg savner at de utreder en verktøykasse i mer krevende tider, svarer Øgrey.
På spørsmål om hvilket terningkast hun vil gi Raja som kulturminister, balanserer Øgrey et sted mellom tre og fire.
– Jeg tenker vi er snille og gir han en firer. Han scorer høyt på engasjement, men scorer lavt på tiltak.
Raja: – Tusen takk for innsatsen
Medier24 lyktes ikke med å få en kommentar fra avtroppende kulturminister Raja. I etterkant av publisering, har han likevel kommentert saken i en e-post til Medier24.
Han roser mediene, og mener de har gjort en god innsats under koronapandemien.
– De informerte om smittevern og stilte kritiske spørsmål. De fungerte som samlingspunkt og som motvekt til spredning av desinformasjon om covid-19. Tusen takk for innsatsen, skriver han.
Raja understreker at regjeringen var opptatt av å støtte de kritiske, uavhengige redaksjonene gjennom, og etter korona-krisen.
– I begynnelsen av pandemien fikk jeg en del kjeft. Derfor synes jeg det er på sin plass å minne om at kompensasjonsordningen vi laget for redaktørstyrte medier var rausere enn de generelle ordningene for næringslivet, ved at grensen ble satt allerede ved 15 prosent inntektssvikt, skriver Raja.
– Det var halvparten av kravet i kompensasjonsordningen for øvrig næringsvirksomhet. Ordningen kom også raskt på plass, slik at støtten kunne utbetales allerede høsten 2020. Da midlene ble tildelt viste det seg at kompensasjonsbehovet var mindre enn antatt. I ettertid våger jeg denne påstanden: Kompensasjonsordningen traff ganske presist.
Raja mener også at de globale tek-gigantene byr på utfordringer som virksomheter langt utenfor Norge sliter med.
– Det er viktig å utfordre plattformselskapene i enkeltsaker, som da jeg kommenterte NRKs problemer med å få NRK Super-appen godkjent av Google på grunn av "upassende nakenhet". Men utfordringene må løses internasjonalt, og her er det offensive tiltak på gang både når det gjelder ansvar for innhold og regler om skattlegging.
– Det viktigste er at Norge spiller en aktiv rolle i de internasjonale prosessene i EU/EØS og OECD knyttet til disse problemstillingene. Dette arbeidet er ikke like synlig, men minst like viktig, skriver Raja.