Ansvarlig redaktør i Rana Blad, Marit Ulriksen forklarer hvorfor de sendte faktura etter å ha blitt oppmerksom på at bildene til avisa var blitt brukt på Facebook av Trine Lise Olsen.

Komiker ut mot Rana Blad etter bildetvist

Komiker Trine Lise Olsen fikk en faktura på 5.000 kroner av Rana Blad etter å ha brukt bilder avisen hadde tatt på Facebook. Nå vil hun boikotte avisa. – Man kan ikke ta seg til rette slik som er gjort i dette tilfellet, sier ansvarlig redaktør Marit Ulriksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den 12. november inviterte komiker Trine Lise Olsen sammen med Janne Formoe og Isalill Kolpus til Skrattegalla i Mo i Rana.

Til stede i salen var Rana Blad som laget bildeserie fra showet.

I etterkant postet Olsen flere av Rana Blads bilder på Facebook. Da avisen ble oppmerksom på dette sendte de en faktura på 5.000 kroner til komikeren.

Olsen skrev så et innlegg på Facebook, som har i skrivende stund generert over 200 kommentarer.

– Hva gjør man om en avis, for eksempel Rana Blad har tatt bilder av deg uten tillatelse og har de bak en betalingsmur… men sender deg en faktura på 5.000,- når du bruker bildene på Facebook og trudde det holdt å tagge dem? Men så tagget du feil og gjorde de kjempesint?

I kommentarfeltet skriver kommentator og anmelder i Nordlys, Maja Sojtaric at pressen har vide fullmakter til å dekke hendelser av offentlig interesse, og at det er fotografen som har opphavsrett på bildet.

– Ingen problem med hverken opphavsrett eller åndsverk, men de hadde ikke tillatelse og det skal man også ha, det er også høflig og profesjonelt! De gjengir tekst også, det (er) vår opphavsrett som de driter i, svarer Olsen.

– Du kan si Go Rana, men jeg kan si at de aldri får komme på et arrangement jeg er på igjen, skriver hun videre.

Medier24 har vært i kontakt med Trine Lise Olsen, som ikke ønsker å utdype saken.

Reagerte

Ansvarlig redaktør i Rana Blad, Marit Ulriksen bekrefter at de var til stede og dekket saken.

– Det er en helt naturlig arena for oss å være på og rapportere fra. Det er et helt dagligdags journalistisk oppdrag, forteller hun.

– Det er et offentlig arrangement med offentlig interesse. Så lenge det ikke i utgangspunktet er lagt ned et fotoforbud så kan vi fotografere og publisere, og det er fotografer som eier bilde og har opphavsrett. Det er uovertvistelig.

Da de ble oppmerksom på at flere av avisens bilder hadde blitt lagt ut på Olsens Facebook-side, reagerte de.

– Man kan ikke ta seg til rette slik som er gjort i dette tilfellet. Vi sender faktura som vi alltid gjør, og skulle vi tatt stykkpris så hadde ikke regningen blitt 5.000 kroner for å si det slik, sier Ulriksen.

– Samtidig som det ble sendt faktura ble det også sendt til Standup Finnmark, opplyser hun videre.

I et forsøk på minnelig løsning foreslo Ulriksen å halvere beløpet mot at det ble sendt til Foreningen for kreftsyke barn. Det godtok StandUp Finnmark, noe Medier24 har fått dokumentert.

Redaktøren får også støtte av seniorrådgiver Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Dette mener jeg er ganske åpenbart: Rana Blad har opphavsrett til bildene som deres fotograf har tatt. Hvis de får lov å komme inn må det være greit, sier han.

§ 104.Retten til eget bilde

Fotografi som avbilder en person, kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når:

a. avbildningen har aktuell og allmenn interesse
b. avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet
c. bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse
d. eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller
e. bildet brukes som omhandlet i

§ 33 andre ledd eller § 37 tredje ledd.

Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av avbildedes dødsår.

Skjer innimellom

Ulriksen avviser at det er et stort problem at folk tar seg til rette med å ta bilder, men at det skjer innimellom.

– Kulturfolk er i en særklasse når det gjelder å ta opphavsrettsbeskyttet materiale. Det overrasker meg. Er det noen som skulle vite om opphavsrett og åndsverk så er det nettopp de som driver med slikt til vanlig, kommenterer hun.

– Når vi kommer over bilder som er tatt så gir vi beskjed. Så fakturerer vi i sånne tilfeller som dette. I mange tilfeller sier vi ifra, så fjerner folk bildene så er det greit, fortsetter hun.

Redaktøren forklarer at det finnes nyanser om hvem som har tatt bildene og hvor det er lagt ut.

– For profesjonelle utøvende kunstnere er det ikke det samme som for eksempel et revylag.

Powered by Labrador CMS