Tirsdag kveld hasteinnkalte statsminister Erna Solberg (H) til en pressekonferanse. Bakgrunnen var medietrykket rundt hennes egen statssekretær Peder W. Egseths handlinger i den mye omtalte «Molde-gate».
Flere har reagert i ettertid.
Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende skrev etter pressekonferansen at dette var «årets hittil flauaste pressekonferanse».
Mens Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim kalte det for «en fillesak» til Nettavisen.
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er også en av dem som har reagert på den massive dekningen.
Han mener saken ikke er en nasjonal krise, hvor statsministeren må kalle inn til haste-pressekonferanse.
– På en måte så synes jeg det er helt latterlig at det er en pressekonferanse i det hele tatt. Det fremstilles som at han er tatt i underslag, sier Kristjánsson til M24 og spør når statsministeren sist kalte inn til haste-pressekonferanse.
– Interessant for journalister
Kristjánsson understreker at utspillet fra Molde-ordfører Torgeir Dahl til VG på søndag, som er bakgrunnen for hele saken, har stor nyhetsverdi.
Det samme gjelder NRKs avsløring av Egseths involvering.
Han mener likevel at saken ble blåst ut av proposisjoner på tirsdag, og synes norsk presse for lett henger seg opp i bagatell-feil.
At saken har et skandalepreg er ikke Kristjánsson uenig i, men han mener saken ikke er så alvorlig som pressen fremstiller det.
Han mener saken er mer interessant for journalister som elsker skandaler, enn for andre lesere. Han frykter konsekvensene blir at publikummet mister interesse.
– Jeg tror folk faller av. Mange var irritert på Dahl på søndag, og Egseth på mandag. Men så lurer de på hvorfor dette er en sak på tirsdag.
– Første gang man tør å stille kritiske spørsmål
Rødt-politikeren mener dette er første gang pressen er kritisk til regjeringen under pandemien.
Han savner det samme trøkket på langt mer alvorlige saker, og mener norsk presse ikke er gode nok på maktkritikk.
– Jeg mener det er første gang norske medier for alvor tør å stille kritiske spørsmål til regjeringens koronahåndtering. Hvorfor er ikke et like samlet pressekorps på hugget når man skal innføre portforbud, beredskapslover, diskutere kompensasjonsordninger og arbeidsløshet?
Han er redd andre saker drukner når et samlet Presse-Norge kaster seg over en skandalesak.
– Det er ikke evig med bemanning i pressen. De politiske journalistene skal være på pressekonferanser og skrive oppfølgersaker. Da er det klart at andre saker ikke kommer på.
Han forstår heller ikke hvorfor alle aviser må følge saken fra start til slutt.
– NRK hadde saken om Egseth, kan ikke de dekke den? Så kan de andre mediene dekke andre saker. Er dette en sak som krever vegg-til-vegg-dekning hvor alle mobiliserer ressursene sine? Det fremstår som om han har drept noen.
– Gjort mye ut av denne fjæra
Mediekritiker Bernt Olufsen mener at utgangspunktet, hvor Molde-ordføreren uttalte seg kritisk til VG på søndag, hadde åpenbar offentlig interesse.
Han er også klar på at det er begått feilvurderinger hos SMK, men deler Kristjánsson syn om at saken etter hvert ble blåst ut av proporsjoner.
– Jeg har problemer med å se det store alvoret i det. Statsministeren selv er så tydelig at hun ikke deler disse oppfatningen. Jeg synes man har gjort vel mye ut av denne fjæren, sier Olufsen til M24.
Han påpeker at opposisjonen også har vært med på å blåse opp saken ved å gjøre det til et politisk spørsmål.
Men mediekritikeren deler ikke Kristjánsson oppfatning om at norsk presse ikke er gode på maktkritikk.
– Det er stort antall eksempler på at mediene har drevet undersøkende journalistikk for å avdekke bakgrunnen for ulike beslutninger. Det store antall gjenspeiles også i bunken av metoderapporter til Skup, sier Olufsen.