Ekspert på politisk kommunikasjon og tidligere statssekretær Ketil Raknes mener det er opplagt at utspillet fra Molde-ordfører Torgeir Dahl i helgen fikk støtte helt til topps i Høyre. – Om hun hadde synes det var en kjempedårlig ide, hadde hun ikke ventet i tre dager før hun gikk ut og sa noe, mener han. Her er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg Peder Weidemann Egseth ved en tidligere anledning.

– Dette er kynisk kommunikasjonsarbeid som kunne gitt stor verdi for Høyre

Eksperter KOM24 har snakket med mener Molde-gate ikke er annet en vanlig politisk kommunikasjonsarbeid. Som denne gangen slo helt feil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Dette er jo standard kommunikasjonsarbeid i en regjering, problemet var at det slo feil.

Det sier Ketil Raknes, høyskolelektor ved institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Han er tidligere statssekretær (SV) i Klima- og miljødepartementet og kjenner til spillet mellom politikere og journalister. Han snakker om det enkelte plasser blir kalt «Molde-gate» etter utspillet Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) hadde i VG i helgen.

Ba om hjelp til å komme i kontakt med rikspressen

Dahl (H) sa der at han var «lite imponert» over koronainnsatsen i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kalte kritikken usmakelig.

Det viser seg at han før utspillene i helgen hadde han kontakt med Statsministerens kontor.

Molde-ordføreren sier han hadde fire telefonsamtaler på til sammen 28 minutter med statsministerens spinndoktor Peder W. Egseth (H) i helgen.

Den første kontakten skjedde lørdag noen timer før intervjuet. Det var da Dahl som kontaktet Egseth.

– Samtalen varte i 4 minutter, og jeg ba om hjelp til å komme i kontakt med noen fra riksmedia, skriver Dahl.

Det ble også utvekslet SMS-er, og Dahl snakket med Egseth tre ganger til på søndag, etter at intervjuet var blitt publisert.

De fire telefonsamtalene hadde en samlet varighet på 28 minutter.

Søndag hadde Dahl i tillegg to telefonsamtaler med statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Også disse samtalene fant sted etter at VG-intervjuet var publisert.

I notatet nevner Dahl også at han var i kontakt med Egseth i forbindelse med at han deltok i Politisk kvarter på NRK 11. februar.

Saken har vekt stort oppstuss i ettertid og det har blitt stilt flere spørsmålstegn ved det politiske kommunikasjonsarbeidet i saken. Raknes sier at det ikke er vanlig at en ordfører i et regjeringsparti går ut med slike utspill uten at det er avklart med folk mye høyere opp i partiet på forhånd.

– Da jeg var med i regjering og det kom SV-ere med fikse ideer de ville gå ut med, sa jeg ofte at det var en dårlig ide for det ville ikke gavnet oss. Andre ganger sa vi ja, forteller han.

Her er Ketil Raknes, i rollen som rådgiver for SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell (t.v.)på vei til partikontoret for presentere utkast til nytt prinsipprogram for SV for elleve år siden.

Raknes mener det er opplagt at Molde-ordfører Dahl ville klarere det hele høyere opp i systemet før han gikk ut med det.

– Dahl har har nok fått ideen selv, men så har han ringt til Statsministerens kontor og hørt om det er god idé , og de har sagt det er en kjempeidé , kjør på. Dette kommer Erna til å like, sier Raknes.

Han mener det er irrelevant om Erna Solberg visste om det eller ikke.

– Glemt om en uke

– Statssekretæren vet sånn cirka hva partiledelsen vil, så han springer ikke inn til Erna hver gang noen har en idé, det er det ikke tid til. Men det er åpenbart at dette er noe som har irritert folk i Høyre lenge, men så gikk det ikke sånn som de håpte.

Det de håpte på var å sette Raymond Johansen i et dårlig lys, og så hiver andre seg på kritikken og det blir en by-land-dimensjon, forklarer han.

Men sånn gikk det ikke. Det tror ikke Raknes vil få noe særlig med konsekvenser.

– Sånn er politikken. Av og til treffer du, andre ganger bommer du. Dette er glemt om en uke, mener han.

Han viser til flere tilfeller der Høyre har lykkes tidligere med å gjøre liknende ting.

– Dette er kynisk kommunikasjonsarbeid som kunne gitt stor verdi for Høyre. De har tjent på det før, men nå bommet de. Det er ikke verre enn det, sier han.

Han mener og at Erna Solberg i realiteten har gitt sin støtte til utspillet.

– Om hun hadde synes det var en kjempedårlig ide, hadde hun ikke ventet i tre dager før hun gikk ut og sa noe, mener han.

Raknes mener at denne saken viser at koronapandemien setter politikerne i et utrolig vanskelig dilemma, for det er veldig vanskelig å diskutere koronapandemien uten å bli anklaget for å skape dårlig stemning og tråkke på folk.

– Erna opplever det opposisjonen har opplevd hele tiden. De synes det har vært vanskelig å angripe regjeringen for pandemihåndteringen. Det er en vanskelig balansegang, sier han.

Gagner ikke Statsministeren

Eli Skogerbø er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, hun sier dette er en sak som omtrent blir mer og mer interessant time for time. Hun kaller utgangspunktet for saken noe som er helt vanlig i en valgkamp, det at en kommer med et vanlig innspill til media.

– Det som er spesielt her er at det blir avdekket og det blir en skandale, sier hun.

Professor Eli Skogerbø, her sammen med Lisbeth Morlandstø under Arendalsuka.

Skogerbø sier det er to ting ved saken hun har bitt seg merke i.

– Det ene er at her har VG gravd opp disse sammenhengene, til tross for at de har blitt forsøkt ikke koplet, sier hun. Den andre tingen hun reagerer på er at hun mener det er spesielt at statssekretæren skal ha gjort dette på egen hånd.

– Det er en spesiell ting å forholde seg til her, mener hun.

Hun mener det er veldig vanskelig å si noe om dette vil påvirke Høyres oppslutning i det kommende valget.

– Det er helt vanlig at slike ting skjer, men det gagner jo ikke den saken som statsministeren trenger mest oppslutning om, nemlig håndteringen av pandemien, sier hun.

– Kan slå tilbake

Hun mener dette kan åpne opp for at opposisjonen kan angripe regjeringens pandemihåndtering på en annen måte enn før helgen.

– Siden mars i fjor har måten vi har snakket om pandemien på vært at vi må stå sammen, vi må tåle disse nedstengningene, vi er i samme båt. Så det å begynne å stille spørsmål ved krisehåndteringen i Oslo, som nå slår tilbake på en, da kan man og stille spørsmål ved krisehåndteringen til regjeringen. Det kan bli et spørsmål i valgampen, det er veldig sårbart, sier hun.

Skogerbø sier at det som blir interessant og viktig å se framover er hvor saken går videre.

– Den kan jo dø ut nå, spesielt om det ikke er flere som støtter opp om kritikken, så kan det fort bli en engangssak. Krystallkula mi er litt uklar her, slutter hun.

Powered by Labrador CMS