Ansvarlig redaktør i Bauer Media, Kristoffer Vangen.

Bauer-toppen ut mot regjeringen: – Vi hører ingenting

Etterlyser dialog etter radioønske på Lillehammer. Kulturdepartementet svarer de fortsatt jobber med saken.

Publisert

I 2022 var lydgiganten Bauer Media på besøk på Lillehammer. Bakgrunnen for besøket var at det i Hurdalsplattformen sto at regjeringen ønsket å utlyse en konsesjon for en kommersiell allmennkringkaster på radio.

– Det er kjempeinteressant. Vi venter på utlysningen som forhåpentligvis kommer snart. Vi har begynt arbeidet nå for å forstå hvilke muligheter som er der, sa ansvarlig redaktør Kristoffer Vangen til Medier24 etter besøket.

Nå er det gått nærmere to år siden besøket. Hva har skjedd?

– Ingenting, sier en oppgitt Vangen til Medier24.

– I mangel av et bedre ord, dette er helt natta. Vi har vært i møte med departementet i etterkant også, og etterlyst en tilbakemelding. I en tid hvor både falske nyheter, AI og global uro skulle tilsi en styrking av redaksjonelle medier, har vi en regjering som ikke har levert på egne løfter i løpet av tre år.

Han sier han opplever at ingenting er gjort, og mener regjeringen må komme på banen for å sikre kommersielle kringkastere i fremtiden.

– Kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, har fremhevet at troverdige og uavhengige redaktørstyrte medier av høy kvalitet er viktigere enn noen gang. Dette må følges opp faktiske tiltak. Så jeg forventer at de tar tak i dette det neste året, sier Vangen.

Medier24 har forelagt kritikken for kultur- og likestillingsdepartementet. Statssekretær Erlend Hanstveit skriver i en e-post:

– Saken om kommersiell allmennkringkasting på radio er i prosess, og vi jobber fortsatt med den.

Kristoffer Vangen forventer at regjeringen tar tak i problemstillingen i løpet av det neste året.

Vil sikre mot fake news

Kristoffer Vangen mener regjeringen også må på banen når det kommer til regulering av tilgjengeligheten til norske redaktørstyrte medier.

Han viser til at tech-giganter styrer hva som ligger i front, både i infotainment-systemer i nye biler og på mobilen.

– Her bør man se på regulering som sikrer norske redaktørstyrte medier har prominence, og opplevelse tilgjengelig. Dette er kjempeviktig, sier han.

Kulturminister Lubna Jaffery har tidligere uttalt at desinformasjon kan være en fare for velfungerende demokrati.

– Vi har et godt utgangspunkt i Norge for å stå imot spredning av desinformasjon og det er mye takket være dere som jobber i de frie redaktørstyrte mediene, men dette er ikke noe vi kan ta for gitt, sa hun på åpningen av Nordiske Mediedager tidligere i år.

– Da må man gjøre de tiltakene, slik at vi oppleves tilgjengelig, og ikke bare blir borte i jungelen. Jeg mener det bør lages noen reguleringer som sier noe om at redaktørstyrte medier skal tilgjengeliggjøres, sier han, og fortsetter:

– For eksempel for smarttelefon, som i dag har en penetrasjon på 96 prosent i befolkningen, ser jeg ingen god grunn til at norske redaktørstyrte lydmedier gjennom regulering skal være forhåndsinstallert på alle telefoner som selges i Norge.

Han opplyser at norske kringkastere har allerede en felles digital spiller/app for dette i Radioplayer.

Det samme ser han for seg for biler, på lik linje som at biler må ha DAB tilgjengelig.

– Dette mener jeg er viktig for informasjonssikkerheten og for trafikksikkerhet. Her må regjeringen på banen og se det før det er for seint, sier han.

– Høres problematisk ut

Forslaget til Vangen blir møtt med skepsis av departementet.

– At norske myndigheter skal kunne pålegge produsenter av smarttelefoner og biler å forhåndsinstallere bestemte apper for redaktørstyrte radiokanaler, høres umiddelbart nokså problematisk ut i forhold til EØS-avtalen som skal sikre fri konkurranse, skriver Hanstveit.

Han skriver at internasjonale problemer krever internasjonale løsninger.

– Derfor er jeg glad for at man på EU-siden har vedtatt flere regelverk (Forordningen om digitale tjenester og Mediefrihetsforordningen) som skal sikre nettopp en regulering og ansvarliggjøring av tech-gigantene som Vangen viser til, skriver han.

– Det er viktig, fordi et samlet EU er et så stort marked at det faktisk kan påvirke hva de globale tech-selskapene gjør. Vi vil jobbe for at vi i Norge utnytter mulighetene som ligger i dette regelverket gjennom effektiv håndheving.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS