Sju av 10 stortingsrepresentanter har fått svekket tillit til media de siste fem årene, viser en spørreundersøkelse NRK har fått utført, der 102 av de 169 folkevalgte svarte.
Erik Tornes, debattredaktør i Aftenposten og fungerende redaktør grunnet ferieavvikling, sier undersøkelsen er en fin påminnelse for mediene.
– Tillit er det viktigste vi har, så når tallene er lave er det ingen tvil om at det er bekymringsverdig.
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier folks tillit til både politikere og media er avgjørende i et velfungerende samfunn.
– I et sunt demokrati skal ikke politikere være 100 prosent fornøyd med media. I så fall hadde vi levd under en annen styreform. Samtidig må politikere være svært bevisst på at undergraving av mediene fort fører til økt polarisering.
Flere kritiske saker
Undersøkelsen kommer etter et par år med flere politikerskandaler.
De siste to årene har pendlerboliger, habilitet, aksjer, masteroppgaver og anklager om metoo preget den politiske journalistikken.
Tornes sier noe Aftenposten gjør for å bygge tillit er å ha mer åpenhet rundt sine avgjørelser. Dette er noe de skal fortsette med.
– Vi har mer åpenhet om hvordan vi jobber, hvordan vi vurderer saker og ulike etiske spørsmål. Det forteller vi mer om til leserne, tar dem med inn i sakskomplekset og forklarer hvordan vi har vurdert.
TV 2s Solbrække sier hun skulle gjerne visst mer om hva som gjør at politikerne har svekket tillit.
– Er det selve innholdet og valg av saker, eller er det vinklinger og volum? Det er betenkelig at mistilliten er såpass stor, når åpenheten rundt medias metoder aldri har vært større, og mulighetene til å imøtegå, forklare og nyansere på en rekke plattformer aldri har vært større, sier hun.
Person eller sak?
Undersøkelsen viser også at 80 prosent av de spurte mener at media er mer opptatt av person eller sak.
Redaktør i Altinget, Veslemøy Østrem, mener dette ikke er overraskende.
– De mange skandalene har krevd mange dagsverk – og åpenbart også flyttet fokuset bort fra saker til personer. Dette vil variere, og jeg er helt trygg på at saksfokuset vil bli sterkere igjen når skandaleavsløringene avtar – og det er jo opp til politikerne å sørge for å holde sin sti ren, sier hun.
Tornes i Aftenposten er enig i at mange saker nok har opplevdes belastende når politikere er utsatt for undersøkende journalistikk.
– Det er nok en oppfatning av at dette er personrettede saker, men dette er systemkritiske saker som også handler om enkeltmennesker. Så vil det nok være uenighet om det er personrettet eller systemkritikk.
Godt samarbeid på Stortinget
Leder for Stortingets Presselosje, Marie Melgård, tror det er naturlig at resultatet av undersøkelsen er som den er, etter en periode med mye journalistikk og granskning av stortingspolitikere.
–Det er jo menneskelig og naturlig at man reagerer på slikt. Men det må de bare tåle. For pressens del, er det viktigste at vi har lesernes tillit.
Hun sier arbeidet i presselosjen handler om å sørge for at regelverket for journalister blir fulgt, samtidig som de jobber for å få best mulig tilgang på Stortinget.
– I den sammenhengen mener jeg forholdet mellom pressen, politikerne og administrasjonen på Stortinget er veldig bra, og viser det motsatte av undersøkelsen: nemlig at vi har er en gjensidig, høy tillit til hverandre.
Dette kan mediene bli flinkere på
– Jeg mener politikere må tåle å stå i det negative søkelyset de har stått i – rett og slett fordi feilene som har vært begått av enkeltpolitikere har vært viktig å avdekke, sier Østrem.
Samtidig har mediene flere verktøy enn før til å oppdage saker, og da mener hun det er medienes ansvar å være enda mer kritiske til om noe er verdt et oppslag eller ikke.
Hun trekker fram kyssingen til statsråd Oddmund Hoel som et eksempel på en sak hun mener ikke fortjente all oppmerksomheten.
Også et annet punkt er viktig, ifølge de Altinget-redaktøren prater med:
– Et tilbakevendende moment som mange politikere trekker fram overfor meg, er at avsløringene får stor oppmerksomhet, mens opprydningen og «frikjennelsen» ikke blir omtalt like omfattende. Der kan mediene bli flinkere.
Solbrække i TV 2 mener kvaliteten på den politiske journalistikken i Norge er høy, og at mediene skal være kritiske til de med mest makt.
– Også må vi i media være bevisst på å få med helhet og nyanser, slik at vi ikke bidrar til generell politikerforakt.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no